Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Adelaide Hall: Η πρωτοπόρος ντίβα της τζαζ τιμάται στο σημερινό Google Doodle

Adelaide Hall: Η πρωτοπόρος ντίβα της τζαζ τιμάται στο σημερινό Google Doodle

Η μακροχρόνια καριέρα της διήρκεσε περισσότερα από 70 χρόνια από το 1921 έως το θάνατό της.

Το σημερινό Doodle της Google γιορτάζει τα 122α γενέθλια της Adelaide Hall, τραγουδίστριας της τζαζ. Η τραγουδίστρια γεννήθηκε σαν σήμερα το 1901 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Η Adelaide Hall και η αδερφή της φοίτησαν στο Pratt Institute, όπου ο πατέρας του William Hall δίδασκε πιάνο.

Τον Μάρτιο του 1917 ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή, ενώ τρία χρόνια αργότερα έφυγε από τη ζωή και η αδερφή της έχοντας προσβληθεί από τον ιό της γρίπης. Με αυτό τον τρόπο η Adelaide Hall άρχισε να βιώνει τις δυσκολίες της ζωής από πολύ μικρή ηλικία, αφού από την ηλικία των 19 έπρεπε να συντηρήσει μόνη της τον εαυτό της και τη μητέρα της.

Σημαντική μορφή της Αναγέννησης του Χάρλεμ.

Το πρώτο μιούζικαλ

H Adelaide Hall ξεκίνησε την καριέρα της στο Broadway το 1921, καθώς συμμετείχε στο δημοφιλές έργο «Shuffle Along». Πρόκειται για ένα μιούζικαλ του Broadway αποκλειστικά με μαύρους συντελεστές, που βοήθησε στο δυναμικό ξεκίνημα της καριέρας της, αλλά και στη δημιουργία της αφροαμερικάνικης showbiz.

Ο γάμος με Βρετανό ναυτικό

Το 1924 παντρεύτηκε τον Μπέρτραμ Έρολ Χικς, έναν Βρετανό ναυτικό και γρήγορα επέστρεψε στις θριαμβευτικές εμφανίσεις στη Νέα Υόρκη και τις περιοδείες σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Έφτασε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1931 για να πρωταγωνιστήσει στο Palladium, όπου την αποκαλούσαν «The Crooning Blackbird». Η ευρωπαϊκή της καριέρα, ωστόσο, ξεκίνησε επίσημα το 1935, όταν μετά από ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε, μετανάστευσε μαζί με τη μητέρα και τον σύζυγό της στο Παρίσι.

Η ευρωπαϊκή της καριέρα  ξεκίνησε επίσημα το 1935.

Η Adelaide Hall επειδή είχε την οικονομική ευρωστία θεώρησε πως μπορεί να μείνει στο Larchmont, ένα προάστιο της Νέας Υόρκης που κατοικούνταν κυρίως από πλούσιους λευκούς οι οποίοι αντέδρασαν έντονα όταν έμαθαν πως η τραγουδίστρια θα πάει και θα μείνει εκεί. Απειλούσαν, μάλιστα, πως θα… προσφύγουν τη Δικαιοσύνη! Παρά τις αντιδράσεις η Adelaide Hall αποφάσισε να μείνει στην περιοχή. Όταν, ωστόσο, «άγνωστοι» διέρρηξαν το σπίτι της και επιχείρησαν να το κάψουν εκείνη, απογοητευμένη, έφυγε για την Ευρώπη και το Παρίσι.

Ο πρωταγωνστικός ρόλος, η παρουσίαση εκπομπών και το συμβόλαιο με το BBC

Το 1938 μετακόμισε μόνιμα στο Λονδίνο. Τότε ήταν που πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μιούζικαλ «The Sun Never Sets» στο διάσημο «Theatre Royal, Drury Lane». Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Λονδίνο, η Adelaide Hall παρουσίασε μια σειρά εκπομπών στο ραδιόφωνο του BBC με τίτλο «Τυλιγμένη με βελούδο», καθιστώντας την έτσι την πρώτη μαύρη καλλιτέχνιδα που είχε μακροχρόνιο συμβόλαιο με το BBC.

Γρήγορα έγινε μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες τραγουδίστριες στη Μεγάλη Βρετανία. Στα τελευταία χρόνια του πολέμου, εντάχθηκε στο σώμα ένστολων ψυχαγωγικών παραστάσεων στην Ευρώπη. Η Adelaide Hall ήταν επίσης η πρώτη μαύρη γυναίκα καλλιτέχνης που έλαβε μέρος στην παράσταση Royal Variety το 1951.

Το τέλος της θρυλικής Adelaide Hall

Η Adelaide Hall πέθανε τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου 1993, σε ηλικία 92 ετών, στο νοσοκομείο Charing Cross του Λονδίνου από φυσικά αίτια (γήρας). [2] [168] [201] [202] Τιμώντας την επιθυμία της, η κηδεία της έγινε στη Νέα Υόρκη στον Καθεδρικό Ναό της Ενσάρκωσης (Garden City, Νέα Υόρκη) και κηδεύτηκε δίπλα στη μητέρα της στο Κοιμητήριο του Evergreens στο Μπρούκλιν.

Η καριέρα της Hall κράτησε οκτώ δεκαετίες και από το 2003 μέχρι σήμερα κατέχει το Ρεκόρ Γκίνες για την πιο ανθεκτική καλλιτέχνιδα στον κόσμο. Τα τραγούδια της συνεχίζουν να συγκινούν τους ακροατές με κάθε νότα και στίχο και η κληρονομιά της ζει στις καρδιές πολλών.

Στην τεράστια διάρκεια της καριέρας της εμφανίστηκε με ονόματα όπως οι: Art Tatum Ethel Waters, Josephine Baker, Louis Armstrong, Lena Horne, Cab Calloway, Fela Sowande Rudy Vallee, Jools Holland και Duke Ellington.

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/goldenage_glamour 

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024