Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Δεκάδες επιβάτες, εκ των οποίων και μετανάστες σώθηκαν από φωτιά σε ferry boat

Ιταλία: Δεκάδες επιβάτες, εκ των οποίων και μετανάστες σώθηκαν από φωτιά σε ferry boat

Συνολικά το σκάφος μετέφερε 177 άτομα

Εκατόν πενήντα άνθρωποι, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς είναι μετανάστες, απομακρύνθηκαν σήμερα το πρωί από ferry boat  που συνδέει το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα με τη Σικελία, λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε στον χώρο των μηχανών, ανακοίνωσε το ιταλικό λιμενικό.

Έπειτα από ολιγοήμερη παύση, οι αφίξεις στη Λαμπεντούζα ξεκίνησαν ξανά την Παρασκευή

Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στη Σικελία ή στην Λαμπεντούζα

Το πορθμείο, που εκτελεί το δρομολόγιο Λαμπεντούζα- Πόρτο Εμπέντοκλε, μετέφερε 177 ανθρώπους, 150 επιβάτες, εκ των οποίων οι 83 μετανάστες, και 27 μέλη πληρώματος, διευκρίνισε το Λιμενικό.

Όλοι οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στη Σικελία ή τη Λαμπεντούζα, πρόσθεσε η ίδια πηγή, ενώ το ferry boat, εκτός λειτουργίας αλλά με το πλήρωμά του, αναμένεται να ρυμουλκηθεί ως ένα λιμάνι.

Μεγάλος αριθμός μεταναστών φτάνουν στη Λαμπεντούζα καθημερινά αφού κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου με στόχο να βρεθούν στην Ευρώπη. Από το νησί μεταφέρονται στη συνέχεια σε άλλα κέντρα υποδοχής.

Έπειτα από μία εβδομάδα ηρεμίας λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, οι αφίξεις μεταναστών επαναλήφθηκαν χθες Παρασκευή στο ιταλικό νησί.

Από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο τουλάχιστον 990 άνθρωποι χάθηκαν ή πνίγηκαν στην κεντρική Μεσόγειο, αριθμό τριπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τη Unicef.

Τα σκληρά μέτρα της Μελόνι

Στην έγκριση νέων σκληρότερων μέτρων για το μεταναστευτικό προχώρησε το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μελόνι. Το ειδικό διάταγμα, το οποίο υπεγράφη προβλέπει διαδικασίες εξπρές για τη εξακρίβωση της ηλικίας των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στη χώρα.

«Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι δεν πρόκειται για ανήλικο και ότι έχει γίνει ψευδής δήλωση ενώπιον δημοσίου λειτουργού, θα μπορεί να διατάσσεται απέλαση», αναφέρεται στο συγκεκριμένο μέτρο. Για τις εξακριβώσεις αυτές, όπως αποφασίσθηκε, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ.

Τι προβλέπεται για τα κλειστά κέντρα μεταναστών
Παράλληλα, ορίζεται ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχουν θέσεις σε δομές για ανηλίκους, οι νέοι ηλικίας άνω των 16 ετών θα μπορούν να μεταφέρονται σε κέντρα μεταναστών μαζί με ενηλίκους.

Σε ό,τι αφορά τα κλειστά κέντρα παραμονής μεταναστών, βάσει των νέων κανόνων η χωρητικότητά τους δεν θα μπορεί να ξεπερνά το διπλάσιο του αριθμού που είχε οριστεί αρχικά ως ανώτατο όριο διαθέσιμων θέσεων. Για τα κέντρα ανηλίκων, η χωρητικότητα θα μπορεί να ξεπερνά μόνον κατά 50% τον αριθμό που είχε οριστεί όταν δημιουργήθηκαν.

Άλλες ρυθμίσεις

Στο σχέδιο διατάγματος, τμήματα του οποίου δημοσιεύθηκαν από τον ιταλικό Τύπο, περιλαμβάνεται ένα μέτρο που προβλέπει ότι οι μετανάστες που ζουν νόμιμα στην Ιταλία θα απελαύνονται εάν θεωρείται ότι αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εθνική ασφάλεια.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 5ο τελικό της Α1 μπάσκετ Γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024