Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πλημμύρες στη Λιβύη: Οργισμένοι πολίτες προέβησαν σε μαζική διαδήλωση - Έβαλαν φωτιά στο σπίτι δημάρχου

Πλημμύρες στη Λιβύη: Οργισμένοι πολίτες προέβησαν σε μαζική διαδήλωση – Έβαλαν φωτιά στο σπίτι δημάρχου

Αρκετοί έχουν εστιάσει στις προειδοποιήσεις ειδικών, σχετικά με τις πλημμύρες, που είχαν δοθεί και αγνοήθηκαν από τις Αρχές

Διαδηλώσεις ξέσπασαν στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης χθες Δευτέρα (18/9), με εκατοντάδες πολίτες να ξεσπούν την οργή τους εναντίον των αρχών και να απαιτούν εξηγήσεις μία εβδομάδα μετά τις σφοδρές πλημμύρες που σκότωσαν χιλιάδες κατοίκους και κατέστρεψαν ολόκληρες γειτονιές.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ορισμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν το σπίτι του δημάρχου της Ντέρνα, του Abdulmenam al-Ghaithi, ο οποίος δεν κατέχει πλέον τη θέση.

«Οι κυβερνήσεις απέτυχαν να διαχειριστούν την κρίση»

Τουλάχιστον 11.300 έχουν πεθάνει και 10.000 αγνοούνται

Η εν λόγω διαμαρτυρία σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη διαδήλωση μετά την πλημμύρα, η οποία σάρωσε την Ντέρνα όταν δύο φράγματα στους λόφους έξω από την πόλη κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια μιας ισχυρής καταιγίδας, εξαπολύοντας έναν καταστροφικό χείμαρρο.

Οι διαδηλωτές έβαλαν στόχο και αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, Aguila Saleh, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης έξω από τζαμί. 

Σύμφωνα με τον Guardian, η κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη είπε ότι ο πρωθυπουργός Ουσάμα Χαμάντ απέλυσε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Ντέρνα και τα παρέπεμψε για έρευνα.

«Aguila δεν σε θέλουμε. Όλοι οι Λίβυοι είναι αδέρφια», φώναζαν οι διαδηλωτές, καλώντας για εθνική ενότητα σε μια χώρα που έμεινε πολιτικά διαλυμένη από περισσότερο από μια δεκαετία συγκρούσεων και χάους.

Ο Μανσούρ, ένας φοιτητής που συμμετείχε στη διαμαρτυρία, είπε ότι ήθελε μια επείγουσα έρευνα για την κατάρρευση των φραγμάτων, η οποία «μας έκανε να χάσουμε χιλιάδες αγαπημένους μας ανθρώπους».

Ένας άλλος διαδηλωτής, είπε ότι η διαδήλωση ήταν ένα μήνυμα ότι «οι κυβερνήσεις απέτυχαν να διαχειριστούν την κρίση», προσθέτοντας ότι το κοινοβούλιο ευθύνεται ιδιαίτερα.

Κάλεσε ο ίδιος για διεθνή έρευνα για την καταστροφή και «για ανοικοδόμηση υπό διεθνή επίβλεψη». Ο απολογισμός των νεκρών δεν είναι σαφής ακόμη.

«Φυσική καταστροφή χωρίς προηγούμενο»

Η Λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι τουλάχιστον 11.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 10.000 αγνοούνται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει 3.922 θανάτους.

Ο Saleh την περασμένη εβδομάδα προσπάθησε να αποτρέψει τις ευθύνες από τις αρχές, περιγράφοντας την πλημμύρα ως «φυσική καταστροφή χωρίς προηγούμενο» και λέγοντας ότι οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να εστιάζουν στο τι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να είχε γίνει.

Ωστόσο, αρκετοί έχουν επιστήσει την προσοχή σε προειδοποιήσεις που δόθηκαν εκ των προτέρων, συμπεριλαμβανομένης μιας ακαδημαϊκής εργασίας που δημοσιεύτηκε πέρυσι από έναν υδρολόγο που περιγράφει την ευαισθησία της πόλης στις πλημμύρες και την επείγουσα ανάγκη διατήρησης των φραγμάτων που την προστάτευαν.

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024