Η δοξασία ότι ο αυνανισμός είναι επιβλαβής για την υγεία έχει καταρριφθεί εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί ακόμα μύθοι γύρω από τον αυνανισμό που ο κόσμος συνεχίζει -για κάποιον λόγο- να πιστεύει.

Για παράδειγμα, πολλοί πιστεύουν πως η αυτοϊκανοποίηση είναι φυσιολογική συμπεριφορά, μόνο εφόσον δεν υπάρχει σεξουαλική σύντροφος και δυνατότητα επαφών.

Ο αυνανισμός είναι ο σίγουρος δρόμος προς τον οργασμό για τον καθένα ξεχωριστά.

Μύθος ή αλήθεια;

Ωστόσο, τα δεδομένα διαψεύδουν το μύθο αυτό.

Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά. Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες έδειξε πως άνω του 60% των αντρών και 40% των γυναικών αυνανίστηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Όταν το δείγμα περιορίστηκε σε άτομα που συζούσαν και είχαν σταθερή σχέση, τα ποσοστά ήταν ακόμη μεγαλύτερα: 85% των αντρών και 45% των γυναικών αυτοϊκανοποιούνταν (Laumanetal., 1994).

Επιπλέον, τα δεδομένα προοπτικής μελέτης που παρακολούθησε τη συχνότητα αυτοϊκανοποίησης σε διάρκεια 8 ετών έδειξε πως παραμένει σταθερή στο χρόνο, παρότι αυξάνεται η συχνότητα των επαφών (KorcmazCetin, 2008).

Τι σημαίνει αυνανισμός…

Ο αυνανισμός είναι ο σίγουρος δρόμος προς τον οργασμό για τον καθένα ξεχωριστά.

Σε περιστάσεις που χρειάζεται εκτόνωση μιας σεξουαλικής έντασης και δεν είναι εφικτό το σεξ, ο αυνανισμός έρχεται ως λύση. Έχει επιπλέον έχει αγχολυτική χρήση καθώς μεγάλο ποσοστό αντρών δηλώνουν πως τους χαλαρώνει μετά από μία έντονη μέρα, νιώθουν να αφαιρείται ένα βάρος από πάνω τους.

Επίσης, ο αυνανισμός δεν είναι απαραίτητα απομονωμένος και μοναχικός, ενδέχεται να γίνεται και στο κρεβάτι σας και να αποτελεί προκαταρκτικό παιχνίδι ή τρόπο που εντείνει τον οργασμό.

Παρόλα αυτά όμως, για να γίνουν αυτά αποδεκτά και κατανοητά, απαραίτητη είναι η επικοινωνία των αναγκών και των επιθυμιών ανάμεσα στο ζευγάρι.

Όπως εκείνος θα πει «μου αρέσει να περνάω χρόνο με το σώμα μου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν με ικανοποιείς εσύ αρκετά», έτσι κι εκείνη μπορεί να πει «νιώθω όμως πως κάτι λείπει και το ψάχνεις αλλού, αισθάνομαι σαν να με απατάς» και έτσι οι λόγοι και οι σκέψεις και των δύο να επικοινωνηθούν για να γίνουν αμφότερες εξηγήσεις και μετακινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι κανείς από τους δύο να μην νιώθει απομονωμένος, υποτιμημένος, ανεπαρκής, ή καταπιεσμένος.