Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί κάνουν θραύση τα εργαζόμενα πλην «τεμπέλικα» κορίτσια;

Γιατί κάνουν θραύση τα εργαζόμενα πλην «τεμπέλικα» κορίτσια;

«Κάθε εργαζόμενος έχει τις δικές του μοναδικές συνθήκες και ανάγκες»

Λίγοι δεν θα ήθελαν να εργάζονταν λίγο, με ελάχιστο έλεγχο, από οποιοδήποτε μέρος και να πληρώνονται καλά. Στο TikTok θα «συναντήσει» κανείς κάποιες χαμογελαστές, εμφανέστατα χαρούμενες νεαρές γυναίκες που λένε ότι το έχουν καταφέρει: Είναι οι «δουλειές για τεμπέλικα κορίτσια» (lazy girl job).

Ο όρος αντικατοπτρίζει μια νέα νοοτροπία που επικράτησε στην εποχή της Μεγάλης Παραίτησης, κατά την οποία οι εργαζόμενοι απαιτούν ολοένα και περισσότερο βιώσιμους μισθούς και ευέλικτους όρους, ενώ αμφισβητεί την αντίληψη ότι το καλό αποτέλεσμα είναι κατ’ ανάγκη αποτέλεσμα πολύωρης εργασίας.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του BBC, ο όρος και η ιδέα ανήκει στην 26χρονη Gabrielle Judge, που εργάζεται ως δημιουργός περιεχομένου, με έδρα το Κολοράντο στις ΗΠΑ. Όπως λέει η ίδια βασίστηκε σε δικές της εμπειρίες όταν δούλευε υπερβολικά από 50 έως 60 ώρες την εβδομάδα ως σύμβουλος. Για την ίδια δεν ήταν ένα «φυσιολογικό ή βιώσιμο» πρόγραμμα βλάπτοντάς την ψυχικά και σωματικά.

Η κύρια ιδέα όπως λέει είναι να επαναπροσδιορίσει τι μπορεί –και πρέπει– να είναι μια δουλειά για τους εργαζόμενους.

Υποστηρίζει ότι η εξουθένωση και η ασθένεια δεν πρέπει να αποτελούν μέρος της εξίσωσης στον εργασιακό κόσμο, όταν η αυτονομία και η ευελιξία έχουν καταστεί δυνατές με την εξ αποστάσεως εργασία και η ψυχική υγεία αποτελεί μεγαλύτερη προτεραιότητα από ποτέ.

Η Judge λέει ότι μια «δουλειά για τεμπέλικα κορίτσια» φαίνεται ελαφρώς διαφορετική σε όλους, επειδή κάθε εργαζόμενος αντιμετωπίζει διαφορετικές συνθήκες και ανάγκες.

Αντί για έναν αυστηρό ορισμό, λέει ότι αυτοί οι τύποι θέσεων πληρούν γενικά τέσσερα κριτήρια: αίσθημα ασφάλειας (χωρίς μεγάλες βάρδιες, επίπονες μετακινήσεις ή επικίνδυνες συνθήκες εργασίας), φιλικές στην εξ αποστάσεως εργασία ή μια υβριδική μορφή, έναν «άνετο» μισθό και μια ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Έτσι, η ιδέα καταλήγει σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον που αφήνει χρόνο στους εργαζόμενους να δώσουν προτεραιότητα στον εαυτό τους.

Μεγάλη απήχηση σε γυναίκες

Σε βίντεο διάρκειας δυόμισι λεπτών που ανάρτησε στο TikTok η Gabrielle Judge αναφέρει μεταξύ άλλων πως «μια δουλειά για τα «τεμπέλικα κορίτσια» είναι βασικά κάτι που μπορείς να το παρατήσεις εύκολα».

«Υπάρχουν πολλές δουλειές εκεί έξω όπου μπορείς βγάζεις 6.000 δολ. έως 8.000 δολ. και να μην κάνεις τόση δουλειά και να είσαι από απόσταση». Για παράδειγμα, μια δουλειά που να μεν έχει ρόλους τεχνικών, όπου αισθάνεται ότι οι ώρες εμπίπτουν σε ένα πρόγραμμα 9 έως 5 και πιστεύει ότι η αμοιβή είναι αρκετή για να επιτρέψει κάποια οικονομική ελευθερία.

Το βίντεο της Judge έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση στο tiktok ειδικά στις γυναίκες, συγκεντρώνοντας πάνω από 350.000 like με περισσότερες από 17 εκατ. προβολές.

Επίσης, άλλες νεαρές γυναίκες, στις αντιδράσεις τους στις αναρτήσεις της Judge περιγράφουν τις δικές τους τεμπέλικες δουλειές.

Σε ένα βίντεο, μια δημιουργός περιεχομένου λέει ότι το μόνο που κάνει είναι «να αντιγράφει και να επικολλά τα ίδια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να κάνει 3-4 κλήσεις την ημέρα, να κάνει πολύ μεγάλο διάλειμμα, να κάνει περισσότερα διαλείμματα και να αμείβεται με έναν καλό μισθό».

Τεμπελιά ή κίνημα;

Ωστόσο, τόσο η Judge, όσο και οι ειδικοί στο χώρο της εργασίας, λένε ότι η «δουλειά για τεμπέλικα κορίτσια» δεν είναι απαραίτητα καθόλου τεμπέλικη.

Το «τεμπέλικο» μέρος του όρου, λέει η Judge, η οποία περιγράφει τον εαυτό της ως «αφεντικό του εαυτού της κατά της εργασίας» (Anti Work Girlboss), μπορεί να δείχνει αστείο αλλά είναι σοβαρό. «Όλα για τα οποία μιλάω θεωρούνται τεμπελιά αν τα συγκρίνετε με τις παραδοσιακές προσδοκίες στο χώρο εργασίας», λέει. «Προσπαθώ να αντιμετωπίζω την τάση για τεμπέλικη δουλειά ως νοοτροπία, καθώς οι δουλειές είναι πολύ διαφορετικές και ο καθένας βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση».

Αυτή η τάση δεν προκαλεί έκπληξη για ορισμένους ειδικούς. Η ειδική σε ζητήματα καριέρας στο Μόντρεαλ, Tiffany Uman θεωρεί τη τάση ως αντανάκλαση των μεταβαλλόμενων επιθυμιών των γυναικών επαγγελματιών, οι οποίες αναζητούν όλο και περισσότερες δουλειές που να τις κάνουν ευτυχισμένες, παρέχοντας ένα αξιοπρεπές εισόδημα και αφήνοντας χώρο για τις προτεραιότητές τους πέρα από την εργασία.

Οι εργαζόμενοι αναζητούν περισσότερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, προσθέτει, και δεν είναι τόσο διατεθειμένοι να «δουλεύουν υπερ του δέοντος με τρόπο που να διακινδυνεύσουν την ευημερία και τη προσωπική τους ζωή».

H Gabrielle Judge σε στιγμιότυπο της από βίντεό της στο TikTok

Μια άλλη ειδική σε ζητήματα καριέρας στη Νέα Υόρκη, η Eliana Goldstein, πιστεύει ότι η «δουλειά για τεμπέλικα κορίτσια» είναι μια άμεση απάντηση και απόρριψη της κουλτούρας της υπερβολικής εργασίας και της φασαρίας που κυριαρχούσε στην εργασία για δεκαετίες.

Προσθέτει, ότι ο ευρημαντικό όρος της Judge -lazy girl job- είναι έξυπνος και τραβάει τη προσοχή. Η επισήμανση της τάσης «τραβάει την προσοχή και ξεκινά μια συζήτηση, και αυτό κάνει. Γιατί αυτό που σημαίνει στην πραγματικότητα μια «δουλειά για τεμπέλικα κορίτσια» είναι να εμφανίζεσαι στη δουλειά σου κάνοντας το όσο καλύτερα μπορείς –γιατί αυτό είναι κυριολεκτικά αυτό για το οποίο πληρώνεσαι– και μετά να έχεις χώρο να κάνεις πράγματα που σου φέρνουν χαρά». αυτή λέει.

Η Judge συμφωνεί ότι το κίνημα «δουλειά για τεμπέλικα κορίτσια» μπορεί να είναι μια ευκαιρία μάθησης και ότι η τάση δεν αφορά τη ρητή εξασφάλιση ενός συγκεκριμένου τύπου εργασίας που καλύπτει όλες τις ανάγκες.

Αντίθετα, πιστεύει ότι η ιδέα είναι να πάρει κανείς τον έλεγχο της επαγγελματικής του ζωής. «Ξοδεύουμε πολύ χρόνο στις δουλειές μας», λέει, «και οι δουλειές για «τεμπέλες» μπορούν να δείξουν στους εργοδότες τι δεν πάει καλά και δεν λειτουργεί».

Η Goldstein συμφωνεί, λέγοντας ότι οι milennials, υποστηρίζουν για χρόνια μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αλλά δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν πώς να το κάνουν πραγματικά στην πράξη.

Το κίνημα εργασίας για τεμπέλικα κορίτσια, πιστεύει, «θα μπορούσε να είναι μια κλήση αφύπνισης για αυτούς… Εάν οι millenials και η Gen X καταλάβουν ότι η Gen Z στην πραγματικότητα δεν είναι τεμπέλικη, αλλά αντίθετα ενεργεί με βάση τη κοινή επιθυμία για περισσότερη ισορροπία, θα μπορούσε να είναι ένα σπουδαίο πράγμα που πρέπει να προσέξουν».

Επιπλέον, για πολλούς εργαζόμενους, η ίδια η ταμπέλα μπορεί να μην έχει καν σημασία, διότι αυτό που τους νοιάζει είναι απλώς η συνειδητοποίηση ότι μια δουλειά για τεμπέλικα κορίτσια να είναι ένας καλός ρόλος με απλά διαφορετικό όνομα.

Με πληροφορίες από BBC

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024