Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το «Κίνημα της πετσέτας» και η «μαφία της παραλίας» - Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης και οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης

Το «Κίνημα της πετσέτας» και η «μαφία της παραλίας» – Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης και οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης

Για «μαφία» στις ελληνικές παραλίες κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ με αφορμή το «Κίνημα της πετσέτας» στα νησιά - Εντολή Μητσοτάκη για άμεσες λύσεις - Υπήρχε νόμος του 2019 για την προστασία του αιγιαλού, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - Κυβερνήσεις και αυτοδιοίκηση ευθύνονται, υποστηρίζει το ΚΚΕ

Στις συνέπειες του «υπερτουρισμού» και την αντίδραση των κατοίκων στην Ελλάδα, με το αποκαλούμενο «Κίνημα της πετσέτας», αναφέρονται διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως αυτό της γερμανικής ιστοσελίδας merkur.de, που αναμεταδίδει η DW, το οποίο εστιάζει στην περίπτωση της Πάρου και τις διαμαρτυρίες στην παραλία Σάντα Μαρία.

Ζητούν «πίσω την παραλία» και αυτοαποκαλούνται «Κίνημα πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες», γράφει η DW, υπό τον τίτλο «Πολίτες εναντίον της ‘μαφίας της ομπρέλας’».

Στη Σάντα Μαρία, οι τιμές ανά ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες ξεπερνούν τα 60 ευρώ, ενώ «στο τμήμα VIP» αγγίζουν ακόμη και τα 120 ευρώ.

«Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου χώρος ανάμεσα στις ξαπλώστρες και την παραλία για τους λουόμενους που θέλουν να ξαπλώσουν με δικές του πετσέτες, δεδομένου ότι οι παραλίες στην Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα δημόσιοι χώροι», σημειώνει το ρεπορτάζ της γερμανικής ιστοσελίδας, το οποίο αναφέρεται και στη «διακήρυξη του κινήματος για την προστασία των παραλιών», η οποία διεκδικεί το «δικαίωμα στον δημόσιο χώρο και στην απόλαυση των παραλιών» που «κατακλύζονται από άπληστους, κοινωνικά ανεύθυνους επιχειρηματίες».

Το ρεπορτάζ τονίζει, μάλιστα, ότι οι ντόπιοι κάνουν εδώ και καιρό λόγο για «μαφία της ομπρέλας» στις παραλίες, ενώ για το θέμα έχει επιληφθεί ήδη ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έδωσε εντολή στην αστυνομία να αυξήσει τις περιπολίες σε πολυσύχναστες παραλίες.

Στο μεταξύ το κίνημα εξαπλώνεται στη Ρόδο, τη Σέριφο, τα Χανιά, ακόμη και την Χακιδική, όπως αναφέρεται.

Καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς και σωματοφύλακες στις παραλίες

Και αν σκεφτεί κανείς πως ο όρος «μαφία» είναι υπερβολικός μέχρι και άδικος, ίσως να ανακαλέσει αν διαβάσει όσα κατήγγειλε ένα ζευγάρι – και μάλιστα, ηλικιωμένων – στη Χαλκιδική, που έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού, όταν θέλησε να καθήσει με την πετσέτα του στην παραλία.

Όπως κατήγγειλε το ζευγάρι, ηλικίας 74 και 70 ετών, ψευτονταήδες υπεύθυνοι beach bar στην παραλία Κασταμονίτη, τους απαγόρεψαν να κάνουν μπάνιο και τους χτύπησαν άγρια, με τον άνδρα να χρειάζεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

«Σάββατο πρωί δέκα η ώρα – λόγω του ότι είμαι χειρουργημένη στον εγκέφαλο πηγαίναμε πρωί, δέκα η ώρα. Ήμασταν δύο μέτρα μακριά από τις ξαπλώστρες τους σε μέρος δημόσιο. Ούτε μπροστά, ούτε πάνω πετσέτα να ακουμπήσω, ούτε τίποτα. Έρχεται λοιπόν κι αρχίζει να βρίζει», είπε αρχικά η 70χρονη στο MEGA.

Ο υπεύθυνος δεν έμεινε μόνο στις βρισιές, όμως, καθώς δεν δίστασε να χτυπήσει την 70χρονη αλλά και τον σύζυγό της όταν αυτός αντέδρασε, με αποτέλεσμα ο  74χρονος να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου χρειάστηκε να χειρουργηθεί στο γόνατο.

Τις προηγούμενες ημέρες, άλλωστε, ο Χρήστος Γεωργούσης, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για τις παραλίες της Πάρου και την «εξάπλωση της ξαπλώστρας», κατήγγειλε πως ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από παραλία, με αποτέλεσμα να καταλήξει να καθίσει στα βράχια, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν… σωματοφύλακες σε ορισμένες επιχειρήσεις.

«Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν», λέει η κυβέρνηση

Με το ζήτημα της παράνομης κατάληψης παραλιών να παίρνει διαστάσεις και τη φωνή του «Κινήματος της Πετσέτας» να δυναμώνει και να ταξιδεύει σε αρκετά νησιά, η κυβέρνηση παρενέβη και δήλωσε την αποφασιστικότητά της για αντιμετώπιση των παραβατικότητας.

Έτσι, την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, με στόχο τη διασφάλιση της τήρησης όσων προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν θα χαριστεί σε κανέναν για τις παραλίες» και παρουσίασε το σχέδιο για την αντιμετώπιση των παρανομιών, που περιλαμβάνει εντατικοποίηση ελέγχων και επιβολή κυρώσεων.

«Δώστε λύση άμεσα» η εντολή Μητσοτάκη

Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός προέτρεψε όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να παρεμβαίνουν άμεσα στα προβλήματα που ανακύπτουν στην καθημερινότητα των πολιτών, δίνοντας άμεσα τις λύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καλέσει σε εγρήγορση όλους τους υπουργούς, προκειμένου να διαφυλάξει την κυβερνητική εικόνα από καθημερινά προβλήματα, μικρά ή και μεγαλύτερα.

Εξ ου και ο υπουργός Οικονομικών, μια ημέρα μετά την εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να διερευνηθούν οι καταγγελίες των πολιτών που διαμαρτύρονται για την κατάληψη παραλιών, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν».

«Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι», ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης δηλώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το ζήτημα – το οποίο ωστόσο επέτρεψε, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να γίνει καθεστώς στα τουριστικά νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», εκατοντάδες ελεγκτές έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον να ερευνήσουν όλες τις καταγγελίες, ακόμη και όσες γίνονται μέσω social media, ενώ έχουν ήδη σταλεί ενισχύσεις στην Κτηματική Υπηρεσία Σύρου, που είναι αρμόδια για τις Κυκλάδες, και παράλληλα σχεδιάζονται έλεγχοι σε Αττική, Κρήτη και Χαλκιδική.

ΚΚΕ: Κυβερνήσεις και Αυτοδιοίκηση ευθύνονται – Προκλητικά τα κροκοδείλια δάκρυά τους

Το πρώτο κόμμα που αντέδρασε έντονα στην «κατάληψη» των παραλιών, καθώς αποτελεί πάγια θέση του η ελεύθερη χρήση του αιγιαλού, και στήριξε το «Κίνημα της πετσέτας» είναι το ΚΚΕ, που επέρριψε ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το ΚΚΕ χαιρετίζει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις κατοίκων και επισκεπτών νησιών και άλλων περιοχών της χώρας, «που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν κυριολεκτικά καταληφθεί από επιχειρηματικά συμφέροντα».

Όπως σημειώνει ο Περισσός στην ανακοίνωσή του, «η σημερινή άθλια κατάσταση είναι αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης αιγιαλού και παραλιών, δηλαδή της ανάγκης του λαού και της νεολαίας για αναψυχή, ακόμα και για ένα μπάνιο στη θάλασσα».

Και προσθέτει πως «αυτή την εμπορευματοποίηση έχουν προωθήσει βήμα το βήμα και διαχρονικά, με νόμους και αποφάσεις τους, κυβερνήσεις, Περιφέρειες και Δήμοι, στο όνομα της περιβόητης ‘ανάπτυξης’ και των ‘επενδύσεων’».

Επομένως, υπογραμμίζει το ΚΚΕ, «είναι προκλητικά τα κροκοδείλια δάκρυα όλων των παραπάνω, πολύ περισσότερο που, με αφορμή εξοργιστικές περιπτώσεις αυθαιρεσίας, περιορίζουν το πρόβλημα μόνο στη μη τήρηση της νομιμότητας, όταν αυτή ακριβώς η ‘νομιμότητα’ που έχουν διαμορφώσει, είναι που ‘στρώνει το έδαφος’ και για τις αυθαιρεσίες».

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση 24 βουλευτών για την ασύδοτη καταπάτηση του αιγιαλού

Ερώτηση για «τη λήψη μέτρων ενάντια στην ασύδοτη καταπάτηση του αιγιαλού και την πλήρη εμπορευματοποίηση των παραλιών» κατέθεσαν 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου το κόμματος, Νάσου Ηλιόπουλου, προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

Όπως τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης, «τον τελευταίο μήνα γινόμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς σε μέγεθος και ένταση κινήματος από τις τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων, όπου οι κάτοικοι οργανώνονται και ουσιαστικά κάνουν τη δουλειά των Αρχών: Διεκδικούν με την ενεργή δράση τους να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρήσεις του αιγιαλού».

Υπογραμμίζεται, μάλιστα, πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 «είχε προβλέψει πλήθος ρυθμίσεων για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού του αιγιαλού», όπως οι ηλεκτρονικές διαφανείς διαδικασίες δημοπράτησης, η θεσμοθέτηση ότι το 60% του συνόλου της παραλίας πρέπει να είναι ελεύθερο και η κατοχύρωση ότι ο αιγιαλός δεν χάνει ποτέ τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του, ακόμα κι αν παραχωρείται.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέτρεψε αυτό το καθεστώς, επαναρρυθμίζοντας το πλαίσιο προς όφελος των ιδιωτών», ενώ «δεν μεριμνά ούτε καν για την τήρηση αυτού του διευρυμένου πλαισίου».

«Χλιαρή» στήριξη από το ΠΑΣΟΚ

«Πολύ αισιόδοξα», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Γλαβίνας, τα μηνύματα από τη συγκέντρωση για τις πυρκαγιές στη Ρόδο και το κίνημα «απελευθέρωσης» των παραλιών από αυθαιρεσίες και παράνομες καταλήψεις στην Πάρο.

«Η κοινωνία των πολιτών αντιδρά και διεκδικεί αποτελεσματικό κράτος, προστασία περιβάλλοντος και τήρηση της νομιμότητας», επεσήμανε.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024