Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Αυτοδυναμία ή τρίτες κάλπες -  Το φόβητρο της αυγουστιάτικης κάλπης και ο διμέτωπος Μητσοτάκη

Εκλογές 2023: Αυτοδυναμία ή τρίτες κάλπες – Το φόβητρο της αυγουστιάτικης κάλπης και ο διμέτωπος Μητσοτάκη

«Πυρά» από τη ΝΔ για το «καπρίτσιο» του Τσίπρα και για την «κλειστή πόρτα» του Ανδρουλάκη - Η γαλάζια στρατηγική κόντρα στη χαλάρωση των ψηφοφόρων και στις μετακινήσεις - Γιατί τα γαλάζια βέλη στρέφονται κυρίως στο ΠΑΣΟΚ

Ως μονόδρομο βλέπει η ΝΔ τη διεκδίκηση μιας «ασφαλούς» και όχι οριακής αυτοδυναμίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χρεώνει πια ευθέως στους πολιτικούς αντιπάλους του τις όποιες… εκλογικές περιπέτειες. Μέσω της ΕΡΤ χθες το βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε «πυρά» αφενός στον Αλέξη Τσίπρα για το «καπρίτσιο» του, όπως είπε, με την απλή αναλογική που οδηγεί τη χώρα στις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου, αφετέρου στον Νίκο Ανδρουλάκη για την «κλειστή πόρτα» σε κάθε δυνατότητα συνεργασίας που απειλεί, κατά τον ίδιο, με τρίτη… αυγουστιάτικη κάλπη εφόσον δεν προκύψει αυτοδυναμία.

Στο προσκήνιο συνεπώς έρχεται ευθέως εκ μέρους της ΝΔ το δίλημμα αυτοδυναμία ή τρίτες εκλογές και άρα το φόβητρο μιας νέας αναμέτρησης μέσα στον Αύγουστο. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του Μητσοτάκη ότι «νομοτελειακά δεν υπάρχει άλλο σενάριο». Εξάλλου ο ίδιος επιμένει να απορρίπτει κατηγορηματικά σενάρια είτε σύμπραξης με κόμματα στα δεξιά της ΝΔ είτε «αρπαγής» μεμονωμένων βουλευτών άλλων κομμάτων, στην περίπτωση που έφτανε στην πηγή της οριακής αυτοδυναμίας αλλά δεν έπινε νερό μετρώντας 148-149 βουλευτές.

«Δεν κλείσαμε εμείς την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο Μητσοτάκης, «το ΠΑΣΟΚ έρχεται και λέει ότι “και 149 βουλευτές να έχετε, αποκλείεται εγώ να συμπράξω, γιατί θέλω ντε και καλά να είμαι στην αντιπολίτευση, αποποιούμαι, δηλαδή, της ευθύνης να συμμετέχω στη διακυβέρνηση της χώρας».

«Ούτε ψήφος λιγότερη»

Είναι σαφές ότι όλες οι γαλάζιες δυνάμεις (και τακτικές) πέφτουν στην επιχείρηση «ούτε μία λιγότερη ψήφος» στην κάλπη της 25ης Ιουνίου με έναν εμφατικό διμέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Στόχος της ΝΔ είναι να φέρει ξανά στις κάλπες όλους όσοι την στήριξαν στις 21 Μαΐου, εμφανίζοντας το δικό της αίτημα περί «ισχυρής εντολής» για «σταθερή διακυβέρνηση» ως το μόνο ρεαλιστικό απέναντι στον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για «ανατροπή των συσχετισμών» και στον στόχο του ΠΑΣΟΚ – κατά τον Μητσοτάκη – «να διεκδικήσει τα πρωτεία στην κεντροαριστερά».

Εξού και ο ίδιος λέει ανοιχτά ότι στοχεύει σε «ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», ξορκίζοντας δηλαδή μια επισφαλή αυτοδυναμία των 151-153 βουλευτών, θεωρώντας ότι κινητοποιεί δεξαμενές ταυτόχρονα στο κεντρώο και στο δεξιότερο ακροατήριο. Και στην προσπάθεια να ανακόπτει την επιχειρηματολογία από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ περί γαλάζιας «ανεξέλεγκτης παντοδυναμίας» επιμένει να συνδέει την ανάγκη για «σταθερή κυβέρνηση» τόσο με τη θετική προοπτική για την ελληνική οικονομία όσο και με την απρόσκοπτη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Η επτακομματική Βουλή

«Εμείς ζητούμε μια ισχυρή αυτοδυναμία, για σταθερή κυβέρνηση που να μπορεί να υλοποιεί τις μεγάλες αλλαγές (…) Αν δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε περιπέτειες, πρέπει να έχουμε σταθερή κυβέρνηση η οποία να μπορεί να ορκιστεί την 26η Ιουνίου. Αρκετά καθυστερήσαμε», είπε χαακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό αφενός έχει γίνει μόνιμη επωδός της ΝΔ ότι στις εκλογές «ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση» αφετέρου οι γαλάζιοι και προσωπικά ο Μητσοτάκης φέρνουν συνεχώς στο προσκήνιο το πιθανό σενάριο μιας επτακομματικής Βουλής.

«Αυτό σημαίνει ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει. Ότι δεν έχουμε ατελείωτα περιθώρια ελιγμών, ούτε μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι η αυτοδυναμία είναι δεδομένη, όπως κάποιοι ενδεχομένως διακινούν» σημείωσε ο Μητσοτάκης, μαρτυρώντας ότι ο μεγαλύτερος φόβος των γαλάζιων είναι ο εφησυχασμός των πολιτών για την κρισιμότητα της επικείμενης αναμέτρησης.

«Ενωμένοι στην αγάπη τους…»

Ήδη στο στόχαστρο της Πειραιώς μπαίνει κυρίως το ΠΑΣΟΚ ως ένα κόμμα με «φοβερή ρηχότητα» στον λόγο του, κατά τα πρόσφατα λεγόμενα του προέδρου της ΝΔ, ή με θέσεις που ταυτίζονται με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την κατηγορία της ΝΔ. «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένοι στην αγάπη τους για κάποιους φόρους» σύμφωνα με την ενδεικτική αποστροφή του Μητσοτάκη.

Είναι σαφές ότι η ΝΔ θα στρέφει ολοένα και περισσότερο τα βέλη της προς το ΠΑΣΟΚ, δεδομένης της προσπάθειας της Χαριλάου Τρικούπη να επαναπατρίσει ψηφοφόρους, κλέβοντας δύναμη και από την Πειραιώς και από την Κουμουνδούρου. Και την ίδια στιγμή η ΝΔ δεν θέλει να δει ψηφοφόρους που την στήριξαν στις 21 Μαΐου να προεξοφλούν το εκλογικό αποτέλεσμα στρέφοντας τώρα το βλέμμα τους προς τη διαμόρφωση του κεντροαριστερού τοπίου.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024