Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νίκη Αγνάντη: Προσπάθησα να είμαι χρήσιμη

Νίκη Αγνάντη: Προσπάθησα να είμαι χρήσιμη

Μια ζωή αφιερωμένη στην έρευνα του καρκίνου και στην κοινωνική προσφορά

Τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023 έφυγε από τη ζωή η η ιατρός Νίκη Αγνάντη, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η εκλιπούσα, που καταγόταν από τη Ζίτσα Ιωαννίνων, υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα της ελληνικής ιατρικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, που διακρίθηκε για το κύρος της και το ήθος της, την ανθρωπιά της και την απλότητά της, την κοινωνική και επιστημονική προσφορά της.


Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής και Κυτταρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Νίκη Αγνάντη «ήταν μια αληθινή κυρία, αεικίνητη, αειφανής, ακούραστη, ανεξάρτητη, δυναμική. Ταξίδεψε στα πέρατα της γης και κατέκτησε τα άδυτα του μικροσκοπίου. Αγαπούσε τις νέες και τους νέους επιστήμονες, ενέπνεε θαυμασμό και υπήρξε πρότυπο για εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες, όχι μόνο της Ιατρικής, αλλά και άλλων Σχολών […]. Με ήθος και ανθρωπιά έδωσε ώθηση σε κρίσιμες στιγμές και συνέτρεξε φίλους, γνωστούς και αγνώστους. Η σταθερή επιμονή της, για πάνω από μισό αιώνα, στην ενημέρωση του κοινού για τον καρκίνο και για την αξία της πρόληψης άλλαξε αντιλήψεις και έσωσε ζωές. […] Αποχαιρετούμε την καθηγήτρια μας Νίκη Αγνάντη με την βεβαιότητα ότι με την προσωπικότητα και το έργο της νίκησε τη λήθη. Θα την θυμόμαστε με αγάπη, ευγνωμοσύνη και σεβασμό».

Ποια ήταν η Νίκη Αγνάντη

Η Νίκη Αγνάντη (το γένος Γύρα) αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1965 και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής στο Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Nοσοκομείο «Άγιος Σάββας».

Το 1973 διορίστηκε διευθύντρια του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, το οποίο οργάνωσε εκ του μηδενός.

Το 1978 μετεκπαιδεύτηκε στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης, όπου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ιστοπαθολογία των παθήσεων του μαστού και τον καθορισμό των ορμονικών υποδοχέων.


Το 1973 έγινε διδάκτωρ της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών.

Το 1990 εξελέγη τακτική καθηγήτρια στην έδρα της Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Διετέλεσε αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Η Νίκη Αγνάντη ήταν μέλος δεκάδων ελληνικών και διεθνών ιατρικών και ερευνητικών εταιρειών (σε πολλές εξ αυτών υπήρξε πρόεδρος).


Το ερευνητικό και συγγραφικό έργο της είναι πλουσιότατο και διεθνώς αναγνωρισμένο.

Η Νίκη Αγνάντη πρόσφερε τα μέγιστα στην εκπαίδευση των νέων ιατρών στην ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής, ενώ είχε και αξιοπρόσεκτη κοινωνική προσφορά, ιδίως στο πεδίο της ενημέρωσης για τον καρκίνο.

Αρχές και μαθήματα ζωής

Πριν από έναν περίπου χρόνο, το Μάιο του 2022, ο Δήμος Ζίτσας είχε πάρει την πρωτοβουλία να τιμήσει τη Νίκη Αγνάντη για την προσφορά της στην ιατρική επιστήμη.


Εκείνη, εμφανώς συγκινημένη και πάντα μετριόφρων, πέραν των ευχαριστιών της προς τους συντοπίτες της, είχε δηλώσει απλώς τα εξής:

«Προσπάθησα να είμαι χρήσιμη, να βοηθήσω το συνάνθρωπο, άλλωστε με αυτές τις αρχές μεγάλωσα και αυτά τα μαθήματα ζωής πήρα από τον πατέρα μου».

*Το παρόν άρθρο αφιερώνεται επίσης στη μνήμη του πατέρα μου, του ιατρού Γιάννη Στεργιόπουλου (1919-1990), ο οποίος υπήρξε όχι απλώς εν όπλοις συνάδελφος αλλά και στενός φίλος της εκλιπούσης.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024