Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Funemployment: Όταν η ανεργία ισοδυναμεί με την ελευθερία

Funemployment: Όταν η ανεργία ισοδυναμεί με την ελευθερία

«Δεν χρειάζεται να είναι όλα αγώνας δρόμου»

Η Delia Pena, η οποία απολύθηκε από τη δουλειά της στα τέλη Μαρτίου, δεν πτοήθηκε και τώρα ανυπομονεί να κάνει όλα όσα σκεφτόταν και ήθελε τόσο καιρό και δεν είχε χρόνο.

Ένα οδοιπορικό ταξίδι στο Νότο με την έφηβη ανιψιά της, να τελειώσει ένα κολάζ πάνω στο οποίο εργάζεται εδώ και εβδομάδες μαζί και τη δεύτερη σεζόν του podcast που φιλοξενεί και να κάνει ατελείωτες ώρες γιόγκα.

Αυτό που ξεκάθαρα λείπει από τα μελλοντικά της σχέδια είναι η εύρεση μίας νέας, πλήρους απασχόλησης, εργασίας. Ωστόσο η Pena δίνει την εξήγησή της.

«Θέλω να πάρω τον χρόνο μου και να αποφασίσω πώς θα ζήσω τη ζωή μου», είπε η 37χρονη στο Business Insider.

«Δικαιούμαι να διασκεδάσω. Δεν χρειάζεται όλα να είναι αγώνας δρόμου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δηλώνει πως η οικονομική αβεβαιότητα δεν την τρομάζει και «αγκαλιάζει» το funemployment, έναν όρο που περιγράφει την ανεργία ως απελευθερωτική και ενδυναμωτική, παρά σαν μία κατάσταση που φέρνει τρόμο και κατάθλιψη.

Όσοι υιοθετούν τον παραπάνω όρο, αντί να ανησυχούν για την εύρεση μιας νέας εργασίας όσο το δυνατόν συντομότερα, απολαμβάνουν τις διακοπές τους κάνοντας ταξίδια, περνώντας χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα και αναζωπυρώνοντας τη δημιουργικότητά τους.

Ο Randall Peterson, καθηγητής οργανωτικής συμπεριφοράς στο London Business School, είπε στο Business Insider ότι μια παρατεταμένη περίοδος παύσης μεταξύ των εργασιών «είναι υγιής, καθώς πρόκειται για στιγμή αναθεωρητισμού και προβληματισμού», αρκεί να «μην ξεμείνει κανείς από χρήματα».

«Η πανδημία έδειξε πως αυτό που μετράει είναι οι σχέσεις»

«Η πανδημία έκανε τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι αυτό που είναι σημαντικό στη ζωή είναι οι σχέσεις. Πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η δουλειά δεν είναι το μέρος στο οποίο βρίσκουν το μεγαλύτερο νόημα», υπογράμμισε.

Πάνω από τρία χρόνια μετά την πανδημία που άλλαξε τις προτεραιότητες των ανθρώπων σχετικά με την εργασία και τη ζωή, οι έρευνες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται εξαντλημένοι στη δουλειά και ανήσυχοι για αυτήν.

Έτσι, όταν παρουσιάζεται μια ευκαιρία για άδεια, κάποιοι την αρπάζουν. Περίπου το 28% των εργαζομένων που απολύθηκαν πρόσφατα δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να κάνουν κάποιο διάλειμμα πριν ξεκινήσουν την επόμενη δουλειά τους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το ZipRecruiter τον Ιανουάριο του 2023 σε περισσότερους από 2.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, οι οποίοι απολύθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Επειδή τα κενά στα βιογραφικά δεν έχουν πλέον τον ίδιο αντίκτυπο και οι άνθρωποι μπορούν να βγάλουν επιπλέον μετρητά κάνοντας δουλειές με μικρές συμβάσεις, μία περίοδος ανεργίας ακούγεται σχεδόν τέλεια για ορισμένους, δήλωσε η Τζούλια Πόλακ, η επικεφαλής οικονομολόγος στο ZipRecruiter.

«Οι άνθρωποι έχουν πλέον περισσότερη ελευθερία να μπαίνουν και να βγαίνουν από την αγορά εργασίας» συμπλήρωσε.

Βέβαια για να είμαστε ξεκάθαροι δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί. Οι περισσότεροι Αμερικανοί ζουν από μισθό σε μισθό και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που χάνουν τη δουλειά τους αναζητούν μια νέα αμέσως, σημείωσε η Pollak. Αλλά πολλοί από εκείνους που έχουν κάποια χρήματα στην άκρη, είναι πιθανό να δουν την απόλυσή τους θετικά.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024