Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένα podcast απέδειξε την αθωότητα του επί 20 χρόνια φυλακισμένου Jeff Titus

Ένα podcast απέδειξε την αθωότητα του επί 20 χρόνια φυλακισμένου Jeff Titus

O Titus δήλωσε πως το μόνο που τον ενδιαφέρει τώρα είναι να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο

Η υπόθεση του Jeff Titus ίσως αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα της δύναμης των media στη σύγχρονη εποχή ή αλλιώς της αδυναμίας του δικαστικού συστήματος.

O Titus πέρασε τα τελευταία 20 χρόνια στη φυλακή, εκτίοντας την ποινή της καταδίκης του για τη δολοφονία δύο κυνηγών το 1990, που τελικώς δεν διέπραξε ποτέ.

Σήμερα ο 71χρονος άντρας από το Μίσιγκαν αφέθηκε ελεύθερος από το σωφρονιστικό ίδρυμα Lakeland στο Coldwater, χάρη σε ένα podcast και μία τηλεοπτική σειρά που «κάλυψαν» την υπόθεσή του.

Πρόκειται για το «Killer In Question» του Investigation Discovery και το podcast «Undisclosed» της Susan Simpson.

Η καταδίκη του Titus ανατράπηκε από τον δικαστή του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ μετά από αίτημα των δικηγόρων του, με βάση πολλαπλές νομικές παραβιάσεις που αποκαλύφθηκαν. Συγκεκριμένα, στη δίκη, ο δικηγόρος του δεν είχε ενημερωθεί ποτέ πως οι ερευνητές του σερίφη στην κομητεία Καλαμαζού είχαν συγκεντρώσει στοιχεία εναντίον ενός ακόμη υπόπτου, του Τόμας Ντίλον.

«Ο θερμόαιμος άντρας»

Οι δολοφονίες του Doug Estes και του Jim Bennett συνέβησαν στο δάσος δίπλα στο αγρόκτημα του Titus, την πρώτη ημέρα της σεζόν του κυνηγιού ελαφιών, στις 17 Νοεμβρίου 1990.

Οι άντρες δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον και κυνηγούσαν χωριστά όταν σκοτώθηκαν με μία σφαίρα στην πλάτη. Την ώρα της δολοφονίας, ο Titus κυνηγούσε ελάφια με έναν φίλο του σε απόσταση 27 μιλίων.

Ποτέ δεν υπήρξαν τρανταχτά στοιχεία εναντίον του Titus. Οι εισαγγελείς τον παρουσίασαν απλά ως «έναν θερμόαιμο άντρα που δεν συμπαθεί τους καταπατητές ξένης γης».

Οι δολοφονίες έμειναν ανεξιχνίαστες. Αλλά η έρευνα άνοιξε ξανά 10 χρόνια αργότερα από μια νεοσύστατη μονάδα που γρήγορα αναγνώρισε τον Titus ως τον κύριο ύποπτο και τον συνέλαβε το 2001.

Ο 71χρονος σήμερα Titus καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2002 σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής.

Η υπεράσπιση

Το 2018, το Michigan Innocence Clinic, ένα τμήμα της σχολής Νομικής του Μίσιγκαν πήγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι τα συνταγματικά δικαιώματα του Titus παραβιάστηκαν επειδή ο δικηγόρος του δεν ενημερώθηκε ποτέ για τη δεύτερη έρευνα της αστυνομίας που «φωτογράφιζε» ως ύποπτο τον Τόμας Ντίλον.

Αργότερα, ενώ εκκρεμούσε η έφεση, ο συνιδρυτής και υποδιευθυντής του εν λόγω τμήματος, David Moran έκανε μια απρόσμενη ανακάλυψη στα σκονισμένα κουτιά του γραφείου του σερίφη. Ένα αρχείο 30 σελίδων από την αρχική έρευνα που αναφερόταν σε έναν εναλλακτικό ύποπτο. Ήταν ο Ντίλον, ένας άντρας από το Οχάιο, ο οποίος δεν κατηγορήθηκε ποτέ.

Παράλληλα, αποκάλυψε πως ο Ντίλον είχε γίνει πρωτοσέλιδο στις τοπικές εφημερίδες του Οχάιο, με τη σύλληψή του το 1993, όταν κατηγορήθηκε για τη δολοφονία πέντε ανθρώπων που κυνηγούσαν, ψάρευαν ή έκαναν τζόκινγκ, στην πολιτεία του Οχάιο,από το 1989 έως το 1992.

Ο Ντίλον πέθανε το 2011.

Οι μάρτυρες

Οι αποκαλύψεις δεν σταματούν εδώ. Ο ξεχασμένος φάκελος του σερίφη ανέφερε πως μία γυναίκα μαζί με τον γιο της, την ημέρα της δολοφονίας των δύο κυνηγών είχαν δει τον Ντίλον μέσα σε ένα αυτοκίνητο, πεσμένο σε ένα χαντάκι, κοντά στη σκηνή του εγκλήματος.

Την ίδια ώρα,ο άνδρας που μοιραζόταν το κελί της φυλακής με τον Ντίλον το 1993 είπε στο FBI ότι ο συγκρατούμενός του είχε αναφερθεί στη δολοφονία δύο ανθρώπων στο δάσος.

Ο Moran δήλωσε πως οι αναφορές της σειράς και του podcast ήταν αυτές που τον ιντρίγκαραν να ασχοληθεί με την υπόθεση και να καταλήξει στο γραφείο του σερίφη.

Οι παραγωγοί της σειράς «Killer In Question» ενδιαφέρθηκαν για την υπόθεση του Titus, η οποία αποτυπώθηκε στα δύο πρώτα επεισόδια.

Η παραγωγός Jacinda Davis και η Susan Simpson ήταν έξω από τις φυλακές, όταν ο Titus αφέθηκε ελεύθερος.

«Θέλω να αναπληρώσω τον χαμένο χρόνο»

«Είμαι πολύ χαρούμενος που επιτέλους έχω την ελευθερία μου και τόσο ευγνώμων που το δικαστικό σύστημα επιτέλους τα κατάφερε. Έχω χάσει μεγάλο μέρος της ζωής μου εγκλωβισμένος για κάτι που δεν έκανα και τώρα θέλω απλώς να επικεντρωθώ στο να αναπληρώσω αυτόν τον χαμένο χρόνο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Σούζαν και τη Τζασίντα και τo Innocence Clinic του Μίσιγκαν και πολλούς άλλους που ανυπομονώ να ευχαριστήσω προσωπικά» δήλωσε ο Titus λίγα λεπτά μετά την αποφυλάκισή του.

«Ήταν φανερό ότι κάτι είχε πάει στραβά»

«Εκπαιδεύτηκα ως δικηγόρος και στα χρόνια που εργάζομαι, έμαθα να αναζητώ τις ιστορίες όπου οι λεπτομέρειες δεν αθροίζονται ποτέ, γιατί πιθανότατα θα οδηγήσουν σε εκπληκτικές κατευθύνσεις που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να έχουμε προβλέψει και αυτό ακριβώς συνέβη με την περίπτωση του Jeff Titus. Από την αρχή ήταν φανερό ότι κάτι είχε πάει στραβά εδώ» δήλωσε χαρακτηριστικά η Simpson.

Οι πρώτες στιγμές του Titus εκτός φυλακής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024