Παρασκευή 09 Ιουνίου 2023
weather-icon 21 oC

Χρήστος Στυλιανίδης: Αν μία κυβέρνηση συνεργασίας δεν έχει στόχευση καλύτερα να μην γίνει ποτέ

eklogikiGrammateiaLogo

Για τις εκλογές, τον Μητσοτάκη «που δεν θα έχει ευθύνη» αν μετεκλογικά μπει η χώρα σε περιπέτειες, αλλά και την καλύτερη ετοιμότητα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας μιλά ο Χρήστος Στυλιανίδης. Το Κυπριακό που «βρίσκεται σε αδιέξοδο», η Τουρκία που «είναι λάθος να αντιμετωπίζεται με δυτικούς όρους» αλλά και οι απόδημοι Έλληνες είναι επίσης θέματα που τον προβληματίζουν.

Το νέο μοντέλο δομής και λειτουργίας του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας απέναντι στις φυσικές καταστροφές αλλά και στη διαχείριση κρίσεων περιγράφει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Χρήστος Στυλιανίδης, που μας υποδέχτηκε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρου Επιχειρήσεων Διαχείρισης Κρίσεων.

«Εδώ στο επιχειρησιακό κέντρο θα έχουμε και επιστήμονες», μας ενημερώνει κι εξηγεί: «Μόνο με τη συνεργασία των επιστημόνων και των επιχειρησιακών μπορείς να χτίσεις έναν μηχανισμό για να διαχειριστείς κρίσεις».

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν είμαστε προετοιμασμένοι απέναντι σε πιθανές πυρκαγιές του καλοκαιριού τονίζει: «Είναι εκτός πραγματικότητας όποιος πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν απόλυτα οι φυσικές καταστροφές και να εξαλειφθούν οι πυρκαγιές το καλοκαίρι».

Κάνει γνωστό δε, ότι «φέτος έχουμε 52 ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα με χαμηλότερο κόστος και αποδείξαμε ότι μπορείς με διαφάνεια να φέρεις αποτελέσματα»

Με τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο κ. Στυλιανίδης εκπροσωπεί τον απόδημο Ελληνισμό και μας μίλησε και για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού έχοντας επιστρέψει από ταξίδια εξπρές στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες και λίγο πριν αναχωρήσει για Ν. Υόρκη.

Φυσικά, ο κ. Στυλιανίδης σχολιάζει και τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις εκλογές της 14ης Μαΐου εκτιμώντας πως «η δύσκολη οικονομική κατάσταση και οι τρομακτικοί σεισμοί δημιουργούν συνθήκες ώστε να μην είναι ακριβώς το ίδιο κλίμα που ήταν πριν λίγο καιρό απέναντι στην Ελλάδα».

Ο ίδιος σχολιάζοντας τα περί αναγκαιότητας σχηματισμού κυβερνητικής συνεργασίας επισημαίνει: «Αν είναι μία συνεργασία να μην έχει στόχευση στην εφαρμογή μεταρρυθμιστικού προγράμματος, καλύτερα να μην γίνει ποτέ».

Κακεντρεχής και κακόβουλος όποιος λέει ότι άφησα την πολιτική προστασία για την προεκλογική περίοδο. Έχω μία αποστολή και την υπηρετώ.

Ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, με τον δημοσιογράφο του in Χρήστο Κολώνα

Για τη φετινή αντιπυρική περίοδο: Έχουμε 52 εναέρια μέσα

«Εάν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να προετοιμαστεί απόλυτα στις φυσικές καταστροφές και να εκλείψουν οι πυρκαγιές από την Ελλάδα την καλοκαιρινή περίοδο είναι εκτός πραγματικότητας», είναι η απάντηση του κ. Στυλιανίδη στην ερώτηση για το αν είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε φέτος το καλοκαίρι πιθανές πυρκαγιές.

«Πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε. Το ζήτημα μας είναι πώς θα τις αντιμετωπίσουμε», σημειώνει και θυμίζει πως πέρυσι η Ευρώπη αναγνώρισε στην Ελλάδα ότι είχε την καλύτερη αντιπυρική περίοδο.

«Δεν αφήσαμε μία από τις μεγάλες πυρκαγιές να εξελιχθεί σε mega fire», υπογραμμίζει αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της περσινής κρίσης της Πεντέλης. Εξηγεί πως υπήρχε πολύ καλός συντονισμός των εμπλεκόμενων αρχών από το επιχειρησιακό κέντρο «σε συνθήκες αέρα με ταχύτητα 112 χλμ., μικτής ζώνης και με το νοσοκομείο της Πεντέλης να μην έχει οξυγόνο.

Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημα για φέτος καταλήγει πως «αν συνεχίσουμε έτσι νομίζω ότι θα έχουμε τις δυνατότητες».

Κάνει επίσης γνωστό ότι «φέτος θα έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα» και το αποδίδει στην επιτυχημένη πολιτική του υπουργείου: «Πως το καταφέραμε αυτό; Διότι λύσαμε ένα μόνιμο πρόβλημα που είχε η χώρα με έναν μηχανισμό του ΝΑΤΟ, όπου εκεί λειτουργεί η διαφάνεια και ο ανταγωνισμός. Έτσι, θα έχουμε 52 ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα. Τις προηγούμενες χρονιές είχαμε λιγότερα».

Για την οργάνωση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας: Επιστήμονες στο επιχειρησιακό κέντρο

Ο υπουργός περιγράφει με έμφαση τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την καλύτερη οργάνωση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Κάνει γνωστό ότι η Ελλάδα υιοθετεί το μοντέλο της Γαλλίας: «Στο Παρίσι χτίζουν από το 2009 να στήνουν έναν μηχανισμό βασισμένο στην επιστημονική γνώση και ανάλυση και με τις επιχειρησιακές αποφάσεις να λαμβάνονται σύμφωνα με τη μοντελοποίηση», λέει και περνά στις ενέργειες της χώρας μας: «Σε αυτό το κτίριο που είμαστε θα έχουμε και τους επιστήμονες μας και την εθνική βάση δεδομένων. Οι επιστήμονες θα βοηθούν τους επιχειρησιακούς μας να πάρουν τις αποφάσεις», εξηγεί.

Για την κλιματική κρίση: Τα καλοκαίρια θα είναι δύσκολα

«Και πέρυσι είχαμε πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Πιστεύω ότι όλα τα καλοκαίρια από δω και πέρα θα είναι δύσκολα», προβλέπει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Επαναλαμβάνει τη σημασία χτισίματος ενός σωστού μηχανισμούς με μετεωρολόγους και δασολόγους να παρακολουθούν τα φαινόμενα και να συνεργάζονται με τους επιχειρησιακούς: «Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση», διαβεβαιώνει

Για την πιο δύσκολη κρίση: Η περσινή φωτιά στην Πεντέλη

 «Η βραδιά της φωτιάς πέρυσι στην Πεντέλη», απαντά ευθέως ο κ. Στυλιανίδης στο ερώτημα μας για το ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή του στο υπουργείο και στο επιχειρησιακό κέντρο.

Δεν ένιωσε όπως λέει φόβο: «Γενικά είμαι ψύχραιμος λόγω της ιατρικής μου ιδιότητας και του τρόπου που μεγάλωσα στην πράσινη γραμμή στην Κύπρο. Η φωτιά στην Πεντέλη ήταν δύσκολη».

Όπως εξηγεί «είχαμε τον σωστό συντονισμό και την ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών αλλά και τον πρωθυπουργό παρόντα εκείνο το βράδυ στο συντονιστικό κέντρο. Δεν παρέμβηκε ούτε εκείνος αλλά ούτε κι εγώ στις επιχειρησιακές αποφάσεις».

Για παραμέληση καθηκόντων λόγω εκλογών: Κακεντρεχής και κακόβουλος όποιος τα λέει αυτά

Κληθείς να σχολιάσει για το αν η συμμετοχή του στις εκλογές άφησε πίσω την προετοιμασία της χώρας για την αντιπυρική περίοδο, απαντά: «Είναι κακεντρεχής και κακόβουλος όποιος λέει ότι άφησα την πολιτική προστασία για την προεκλογική περίοδο. Έχω μία αποστολή και την υπηρετώ. Είμαι εδώ», αποσαφηνίζει.

Για τις εκλογές στην Τουρκία: Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω

Κύπριος ο κ. Στυλιανίδης και με την εμπειρία του από τη συνεργασία που είχε ως Επίτροπος με την Τουρκία λέει πως «οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν να προβλέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα».

Παρατηρεί πως «είναι λάθος να αντιμετωπίζεις την Τουρκία με δυτικούς όρους. Πρέπει να την αντιμετωπίζεις με σεμνότητα και να είμαστε πάντοτε επιφυλακτικοί», όπως εξηγεί: «Η κοινωνική δυναμική στην Τουρκία κινείται με παράξενους ρυθμούς και όρους».

Και δίνει τη δική του απάντηση για την επικράτηση του Ερντογάν κάνοντας λόγο για «φαινόμενο Ερντογάν».

«Είναι ηγέτης μετά από 20 χρόνια με φθορά, υψηλό πληθωρισμό στο 80% και να κερδίζει 49,5%». Θυμίζει ότι «συμφιλίωσε τη θρησκεία με το κράτος έναντι του Κεμαλισμού και του επιβεβαιώνει τον ιστορικό του ρόλο».

Σημειώνει τις κοινωνικές δυνάμεις της ανατολικής Τουρκίας που μετεξελίχθηκαν σε μεσαία τάξη, κάτι που πιστώνεται στον Ερντογάν.

Ταυτόχρονα δίνει και την εκδοχή των αντιδράσεων απέναντι στη συνεργασία με τους Κούρδους που επιχείρησε η αντιπολίτευση.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Θα αλλάξει το κλίμα

Ο κ. Στυλιανίδης σημειώνει τα δεδομένα του ρόλου που παίζει το βαθύ τουρκικό κράτος όπως με τον αναθεωρητισμό και τη γαλάζια πατρίδα.

Ωστόσο εκτιμά πως δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης το ΔΝΤ θα παίξει σημαντικό ρόλο, «όποιος κι αν είναι στην εξουσία. Η Δύση θα έχει σημαντικό ρόλο».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση της Τουρκίας και η αποτυχημένη πολιτική του να βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κόσμους – «το δίπορτο έχει φτάσει στα όρια του»– και οι επιπτώσεις των σεισμών «δημιουργούν συνθήκες να μην έχουμε ακριβώς το ίδιο κλίμα που είχαμε πριν λίγο καιρό», συμπεραίνει.

Για το Κυπριακό: Φέρνει ανατροπή το μοντέλο συμφωνίας Λιβάνου – Ισραήλ

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες εξελίξεις που μπορεί να φέρει στο Κυπριακό η νέα κυβέρνηση στην Τουρκία, ο κ. Στυλιανίδης θεωρεί ότι βρίσκεται σε τέλμα και αδιέξοδο: «Από τη στιγμή που ο Τατάρ επιμένει στη λύση των δύο κρατών, δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία συζήτηση».

Ο υπουργός, όμως, σημειώνει τις εξελίξεις που μπορεί να φέρει η ενεργειακή συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ για τις ΑΟΖ. Δύο χώρες, όπως θυμίζει σε εχθρικό κλίμα, αλλά με τις αμερικανικές εταιρείες να παίζουν ρόλο στη συμφωνία: «Θα επηρεάσει την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για τον απόδημο Ελληνισμό: Η παιδεία το μεγαλύτερο ζήτημα

Ο εκπρόσωπος του απόδημου Ελληνισμού στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ χαρακτηρίζει μεγάλο άλμα τη δυνατότητα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Αν και ημιτελές», όπως σημειώνει επικρίνοντας άλλες πολιτικές δυνάμεις για το ό,τι δεν ολοκληρώθηκε το βήμα.

Τονίζει, πάντως, πως το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η παιδεία η εκπαίδευση της ελληνικής γλώσσας.

Για το υπουργικό χαρτοφυλάκιο σε θέματα Απόδημου Ελληνισμού: Δεν μου ταιριάζει

Ερωτηθείς για το αν θα ήθελε υπουργικό χαρτοφυλάκιο με αρμοδιότητες για τον Απόδημο Ελληνισμό: «Όχι δεν μου ταιριάζει», απαντά κι εξηγεί: «Αυτή η θέση χρειάζεται έναν άνθρωπο που να μπορεί να ασχολείται όλο το 24ωρο. Για μένα λόγω και άλλων ιδιοτήτων, όπως Επίτροπος, δεν μου ταιριάζει. Θεωρώ ότι υπάρχει άλλος καλύτερος από μένα. Ξέρω τα όρια μου», υπογραμμίζει και καταλήγει: «Άλλο βουλευτής που να εκπροσωπεί τον απόδημο Ελληνισμό και άλλο υπουργός».

Για την κυβέρνηση συνεργασίας: Μόνο αν έχει στόχευση στις μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Στυλιανίδης σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός δέχεται επίθεση για την πρωτοβουλία του να υπάρξει συνεργασία.

Η θέση του δε, είναι πως «αν είναι να γίνει μία συνεργασία που δεν θα έχει στόχευση στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, τότε καλύτερα να μη γίνει».

Newsroom

Πρόσφατα Άρθρα InView
Νίκος Παππάς: Μεγάλη κοινωνική περιπέτεια η πολιτική Μητσοτάκη, σταθερότητα μόνο με προοδευτικές κυβερνήσεις
InView

Νίκος Παππάς: Μεγάλη κοινωνική περιπέτεια η πολιτική Μητσοτάκη, σταθερότητα μόνο με προοδευτικές κυβερνήσεις

«Όλα γυρίζουν» δηλώνει αποφασιστικά ο Νίκος Παππάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γέννημα υπαρκτής κοινωνικής ανάγκης, δεν είναι ίδιος με το 2015, έχει συσσωρεύσει ιστορική πείρα, τονίζει. Ο Αλέξης Τσίπρας για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει στοιχεία ιδρυτή, είναι συγκολλητική ουσία, σημείο αναφοράς

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Η χώρα χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ για ανάχωμα στις πολιτικές της ΝΔ
InView

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Η χώρα χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ για ανάχωμα στις πολιτικές της ΝΔ

Διαψεύσαμε όσους πίστευαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει μονοψήφιο ποσοστό, τονίζει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος. Να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ ο πρωταγωνιστής του πολιτικού σκηνικού, απαντά για τον στόχο στις επικείμενες εκλογές.

Γιώργος Σταμάτης: Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ταξική, αλλά αξιακή
InView

Γιώργος Σταμάτης: Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ταξική, αλλά αξιακή

Η ΝΔ είναι και βαθιά λαϊκό κόμμα, τονίζει ο Γιωργος Σταμάτης, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία. Απαντά στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας ότι η πολιτική δεν κρίνεται «στις θεωρίες» αλλά στις πράξεις και υπογραμμίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ενδιαφέρον και έμπρακτη στήριξη στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Αθηνά Λινού: Το ΕΣΥ καταρρέει λόγω ιδιωτικοποίησης βασικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία
InView

Αθηνά Λινού: Το ΕΣΥ καταρρέει λόγω ιδιωτικοποίησης βασικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία

Στην ανάδειξη του προγράμματος του ΣΥΡΙZA και της ευκαιρίας για ανάταξη της κοινωνίας, εστιάζει σε ότι αφορά την νέα καμπάνια η διακεκριμένη επιστήμονας, Αθηνά Λινού. Το ΕΣΥ καταρρέει προειδοποιεί και μιλά για λάθη που κόστισαν ζωές στην πανδημία.

Μάκης Βορίδης: Στις εκλογές είχαμε στρατηγική ήττα της Αριστεράς
InView

Μάκης Βορίδης: Στις εκλογές είχαμε στρατηγική ήττα της Αριστεράς

Ο Μάκης Βορίδης επιμένει ότι η Αριστερά υπέστη στρατηγική ήττα στις εκλογές, η ΝΔ διαμορφώνει όρους μιας διαφορετικής ηγεμονίας, υπεραμύνεται της δεξιάς ταυτότητας και δηλώνει αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα κυβερνήσει όταν το αποφασίσει ο λαός
InView

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα κυβερνήσει όταν το αποφασίσει ο λαός

«Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που έχει σαπίσει, ο σοσιαλισμός φαντάζει σήμερα από όλα τα παράθυρα της ιστορίας» τονίζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Όταν ο λαός νιώσει τη δύναμή του και θέλει ν' αναλάβει ο ίδιος την εξουσία θα δώσει εντολή στο ΚΚΕ να κυβερνήσει, σημειώνει. Δεν πίνω μπύρα απαντά στο Μητσοτάκη, δεν πάει για καφέ με τον Τσίπρα, και με βιτριολικό χιούμορ κρίνει το μοντέλο σοσιαλισμού που προτείνει ο Βαρουφάκης.

Αλέξης Τσίπρας: Δεν συγκυβερνώ με ΝΔ, σαν να φτιάξουν ομάδα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός
InView

Αλέξης Τσίπρας: Δεν συγκυβερνώ με ΝΔ, σαν να φτιάξουν ομάδα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

«Κυριακή κοντή γιορτή», το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα για τις δημοσκοπήσεις. Ο Μητσοτάκης έκανε ξανά επίκαιρο το σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», τονίζει. Εκφράζει τον φόβο ότι η κοινωνία θα γίνει «ροντέο» με τους πλειστηριασμούς. Δεν μετανιώνει για την απλή αναλογική, προβλέπει για τον Μητσοτάκη ότι αν μπορεί θα επιχειρήσει σχηματισμό κυβέρνησης ακόμη και με «αποστάτες» και τείνει χείρα συνεργασίας στον Ανδρουλάκη.

latestbutton