Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γκάρι Λίνεκερ: Τα βρήκε με το BBC και επιστρέφει στις οθόνες

Γκάρι Λίνεκερ: Τα βρήκε με το BBC και επιστρέφει στις οθόνες

Μετά από ένα «αντάρτικο», ο Γκάρι Λίνεκερ έδωσε τα χέρια με το BBC και επιστρέφει στις οθόνες.

Μετά από μία πολύ δύσκολη περίοδο μεταξύ Γκάρι Λίνεκερ και BBC, ο παρουσιαστής της επιτυχημένης αθλητικής εκπομπής Match of the Day, ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία και επιστρέφει στις οθόνες του βρετανικού καναλιού.

Κατόπιν τούτου, ο Γενικός Διευθυντής του BBC ανακοίνωσε ότι ξεκινά ανεξάρτητη επανεξέταση των κατευθυντήριων γραμμών του για τα social media με ιδιαίτερη έμφαση στους ελεύθερους επαγγελματίες εκτός ειδήσεων.

Πώς ξεκίνησε η διαμάχη μεταξύ του Λίνεκερ και του καναλιού

Όλα άρχισαν την περασμένη Τρίτη, όταν ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας και νυν παρουσιαστής του Match of the Day, χρησιμοποιώντας το Twitter, παρομοίασε την κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό με τη γλώσσα που χρησιμοποιούνταν στην Γερμανία την εποχή του ναζισμού. Στην ουσία αντιδρούσε στο νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης των Συντηρητικών περί παράνομης μετανάστευσης.

Με αυτόν τον τρόπο, ο παρουσιαστής αντιδρούσε στο νέο νομοσχέδιο μετανάστευσης των Συντηρητικών. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έχει επικριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί καθιστά πιο δύσκολη την πρόσβαση προσφύγων σε άσυλο στη Βρετανία.

Όπως ήταν φυσικό, η Κυβέρνηση αντέδρασε και το BBC τον έθεσε σε αναστολή καθηκόντων, βγάζοντας τον από την παρουσίαση του ιστορικού Match of the Day, λόγω της παραβίασης των κανόνων αμεροληψίας. Μόλις έγινε αυτό, οι παρουσιαστές ποδοσφαιρικών εκπομπών, δείχνοντας αλληλεγγύη, απείχαν από το Σάββατο από τις εκπομπές του.  Το BBC απολογήθηκε για την ελλιπή αθλητική κάλυψη, ενώ παρενέβη μέχρι και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ευχόμενος γρήγορη λύση.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο σπουδαίος βετεράνος ποδοσφαιριστής που υπήρξε αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας και νυν παρουσιαστής της ιστορικής εκπομπής τέθηκε σε διαθεσιμότητα από το βρετανικό κρατικό κανάλι λόγω των σχολίων του στο Twitter και όχι εν ώρα εκπομπής.

Η κόντρα έφερε την συζήτηση

Όπως γίνεται συνήθως σε ένα τέτοιο ζήτημα, άρχισε μία νέα συζήτηση. Αυτή αφορούσε τις υποχρεώσεις των παρουσιαστών  του BBC σε συνάρτηση με την ελευθερία έκφρασης σε προσωπικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την κυβερνητική πολιτική για τους πρόσφυγες και το κατά πόσο το BBC άγεται από την κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της το κατηγορεί συχνά για υιοθέτηση της ρητορικής της αντιπολίτευσης.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, το BBC αντιμετωπίζει «ανταρσία» από τους συναδέλφους του Λίνεκερ που έσπευσαν να τον στηρίξουν, με εκπομπές να μη βγαίνουν στον αέρα, ενώ το θέμα έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις με όλα τα Μέσα να το καλύπτουν.

Εντύπωση προκαλεί ότι και το ίδιο το BBC καλύπτει το θέμα με ρεπορτάζ στο σάιτ του.

Δεν παραιτείται ο διευθυντής του BBC

Ο Γκάρι Λίνεκερ από ό,τι φαίνεται είναι αποφασισμένος να μην παραιτηθεί. Άλλωστε, και στο παρελθόν δεν είχε διστάσει να εκφράσει τη γνώμη του για δύσκολα ζητήματα, όπως το Brexit, ενώ είναι γνωστός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, την απόφασή του να μην παραιτηθεί από γενικός διευθυντής του BBC, εξέφρασε χθες Σάββατο και ο Τιμ Ντέιβι, παρά τη θύελλα αντιδράσεων για την αναστολή της συνεργασίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Βρετανίας με τον Λίνεκερ.

«Όλοι θέλουν να επιλυθεί η κατάσταση ήρεμα», δήλωσε ο Ντέιβι σε συνέντευξή του στο BBC.

Η επίθεση του Λίνεκερ προς το BBC και η στήριξη από μεγάλους ποδοσφαιριστές

Ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου, μέσω των προσωπικών του λογαριασμών στα social media, σχολίασε ότι τα κυβερνητικά σχέδια για μη παροχή ασύλου στους μετανάστες που φτάνουν στις ακτές της χώρας, είναι παρόμοια με εκείνα των Ναζί της δεκαετίας του ‘30.

Δείτε ένα από τα χαρακτηριστικά tweets του Λίνεκερ για τη Σουέλα Μπρέιβερμαν, υπουργό Εσωτερικών και απόγονο μεταναστών που κατηγορείται – όχι μόνο από τον Άγγλο παρουσιαστή – για την αντιμεταναστευτική στάση της.

Μετά τις αναρτήσεις του Λίνεκερ, υπήρξαν κυβερνητικές αντιδράσεις με αποτέλεσμα το BBC να πάρει την απόφαση να τον απομακρύνει από τη θέση του μέχρι να υπάρξει συμφωνία για το τι μπορεί ο παρουσιαστής να ανεβάζει στα social media.

Σύμφωνα με το BBC, ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου παραβίασε την πολιτική για τη χρήση των social media από τους παρουσιαστές του γνωστού Μέσου.

Από τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστή η απομάκρυνσή του, στο πλευρό του τάχθηκαν οι συμπαρουσιαστές του στην εκπομπή και, επίσης, μεγάλοι ποδοσφαιριστές του παρελθόντος Ίαν Ράιτ και Άλαν Σίρερ.

«Πλήγμα» για το BBC το «κουτσουρεμένο» Match of the Day

Μεγάλο πλήγμα ήταν για το BBC, η προβολή του Match of the Day χωρίς παρουσιαστή ή σχολιαστή και μάλιστα μέσα στο πλαίσιο συντομευμένου προγράμματος 20 λεπτών με τα κυριότερα στιγμιότυπα από έξι αγώνες στην αγγλική Premier League.

Αυτό, όπως γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ, ήταν μία γερή προειδοποίηση για το BBC, αν και η υπόθεση έχει ξεφύγει από τους κόλπους του καναλιού και έχει γίνει κορυφαίο ζήτημα σε σχέση με τη μεταναστευτική πολιτική της Βρετανίας.

Δείτε το βίντεο

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024