Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Που πήγαν τα κινηματογραφικά φιλιά;

Που πήγαν τα κινηματογραφικά φιλιά;

Στην ρομαντική κωμωδία του Netflix, «You People», οι δύο πρωταγωνιστές μοιράζονται ένα φιλί CGI στο τέλος -ένα περίεργο προμήνυμα για το τι μπορεί να απαιτήσουν οι μεγάλοι σταρ στο μέλλον.

Ως ταινία, το You People του Netflix εγείρει κάθε είδους ερωτήματα. Ερωτήματα όπως «Χρειαζόμαστε πραγματικά μια ανανέωση της ταινίας Μάντεψε ποιος θα ‘ρθει το βράδυ του 1967» και «Δεν θα έπρεπε ένα ριμέικ αυτό να έχει περισσότερα να πει το 2023» και «Δεν θα έπρεπε οι πρωταγωνιστές μιας ακριβής ρομαντικής κομεντί streaming να έχουν περισσότερη χημεία από τον Τζόνα Χιλ και τη Λόρεν Λόντον, δύο ηθοποιούς που στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας μοιάζουν με αγνώστους που κυριολεκτικά μόλις συναντήθηκαν σε ένα ασανσέρ και δεν συμπαθούν ιδιαίτερα ο ένας τον άλλον πολύ;».

Αλλά η ερώτηση «γιατί δε φιλιούνται;» μάλλον θα έπρεπε να είναι μία από αυτές τις ερωτήσεις. Αν και τελικά μπορούμε να δούμε ότι το κάνουν. Ακριβώς στο τέλος, ο Χιλ και η Λόντον παντρεύονται, σκύβουν ο ένας πάνω στον άλλο και φιλιούνται. Τα κομφετί πέφτουν από τον ουρανό πάνω τους. Ένας δευτερεύων χαρακτήρας, μάλιστα, ασκεί αρνητική κριτική στο φιλί, επισημαίνοντας ότι ο Τζόνα Χιλ χρησιμοποιεί περισσότερη γλώσσα από ό,τι θεωρείται γενικά αποδεκτό.

Άρα, τελικά φιλιούνται.

Μόνο που ίσως δεν το κάνουν. Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του podcast «The Brilliant Idiots», ο κωμικός Άντριου Σουλτς αποκάλυψε ότι το όλο φιλί δεν ήταν παρά μια κατασκευή CGI. «Δεν ξέρω καν αν πρέπει να μοιραστώ αυτή τη μαλακία» είπε ο Σουλτς, πριν μοιραστεί αμέσως το περίεργο στήσιμο του φιλιού στο πλατό. «Είναι CGI. Ορκίζομαι στο Θεό. Είμαι εκεί, παρακολουθώ το γάμο και τους βλέπω να μπαίνουν για το φιλί και τα πρόσωπά τους σταματούν έτσι μακριά. Και σκέφτομαι: «Αναρωτιέμαι πώς θα το παίξουν αυτό στην ταινία. Πιθανότατα θα το κόψουν ακριβώς εκεί». Αλλά στην ταινία, βλέπεις τα πρόσωπά τους να πλησιάζουν και να μεταμορφώνονται σε ένα ψεύτικο φιλί».

Δείτε το βίντεο

Το CGI, οι εικόνες που έχουν παραχθεί με υπολογιστή, κάνουν κουμάντο

Από τη μία πλευρά, φυσικά και μπορείς να κάνεις δύο χαρακτήρες να φιληθούν ψεύτικα με CGI. Μπορείς να κάνεις τα πάντα με CGI. Το CGI βοήθησε τον Thanos να πετάξει ένα φεγγάρι στον Iron Man, οπότε είναι λογικό να κάνει τον Χιλ να φιλήσει τη Λόντον.

Αλλά από την άλλη πλευρά, μοιάζει λίγο με εξαπάτηση. Εξάλλου, το You People είναι μια ρομαντική κομεντί και οι άνθρωποι φιλιούνται στις ρομαντικές κομεντί. Στερώντας μας (τους θεατές) από αυτή τη στιγμή (μια κορυφαία ρομαντική χειρονομία) για χάρη κάτι πολύ χειρότερου (το να πολτοποιήσουμε δύο μάζες pixels μαζί με έναν υπολογιστή) στερεί τη στιγμή από την οικειότητα.

Προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά που ένα φιλί μεταξύ πρωταγωνιστών είναι ψεύτικο. Μόλις πέρυσι, η μεγάλη ταινία του Netflix για την επιστροφή της Λίντσεϊ Λόχαν «Falling For Christmas» τελείωσε με ένα φιλί μεταξύ του Κορντ Όβερστριτ και ενός προσώπου που ήταν προφανώς η αντικαταστάτρια της Λόχαν.

Δείτε το φιλί με σωσία

Βέβαια, είναι αναγκαίο κακό

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι ταινίες δεν ήξεραν αν θα μπορούσαν ποτέ ξανά να δείξουν κανονικές σκηνές φιλιού, σκαρφίστηκαν κάθε είδους λύσεις. Αν και τελικά κατέληξαν σε μια συναίνεση που περιελάμβανε την επιμελή απολύμανση του στόματος των ηθοποιών μετά από κάθε φιλί, στη δίνη της κρίσης πολλές παραγωγές έβαζαν τους πρωταγωνιστές τους να φιλιούνται μέσα από οθόνες από γυαλί που στη συνέχεια αφαιρούνταν με αερογράφο.

Αυτό έχει ξαναγίνει. Αλλά τουλάχιστον όλα αυτά τα παραδείγματα ήταν αληθινά φιλιά, είτε μέσω υποκατάστατων είτε μέσω πλαστικού. Το CGI είναι ένα εντελώς νέο επίπεδο.

Αυτό σημαίνει ότι παίρνεις δύο ανθρώπους και τους βάζεις να κάνουν κάτι που δεν έκαναν, και αυτό εγείρει πολλά ζητήματα σχετικά με το μέλλον της υποκριτικής. Αν υπογράψεις για ένα πρότζεκτ, πώς μπορείς να εμπιστευτείς τον σκηνοθέτη ότι δεν θα βιαστεί να σε βάλει να κάνεις πράγματα που δεν γύρισες ποτέ;

Μήπως το μέλλον της οικειότητας στο Χόλιγουντ θα είναι οι ψεύτικες σκηνές σεξ; Θα πρέπει οι ηθοποιοί να αναζητούν συγκεκριμένες συμβατικές ρήτρες που να τους υπόσχονται ότι δεν θα μετατραπούν σε ένα καυτό άβαταρ στο post production;

Υπάρχουν πολλά εύλογα ερωτήματα που πρέπει να τεθούν εδώ.

Το Avatar φιλί του Τζέιμς Κάμερον

*Με στοιχεία από theguardian.com

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024