Με την ψήφιση του νέου νόμου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, «η Φινλανδία έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την προστασία των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων», λένε ακτιβίστριες/στές.

Η Φινλανδία μόλις ψήφισε έναν νέο νόμο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, που βασίζεται στον αυτοπροσδιορισμό, ο οποίος θα διευκολύνει τα τρανς άτομα να διορθώνουν το φύλο τους στα επίσημα έγγραφα.

Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, το κοινοβούλιο της Φινλανδίας εισήγαγε τη νέα νομοθεσία για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου με ψήφους 113 υπέρ και 69 κατά, αφήνοντας πίσω τη χρονοβόρα και συχνά επιβλαβή ιατρική διαδικασία, όπως προβλεπόταν από την προηγούμενη νομοθεσία.

Η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου θα είναι πλέον διαθέσιμη για ενήλικα άτομα, που υποβάλλουν αίτηση μετά από μια υποχρεωτική «περίοδο προβληματισμού» 30 ημερών. Ενώ η πρωθυπουργός, Sanna Marin, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η εισαγωγή του νέου συστήματος, για τη νόμιμη αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ήταν προτεραιότητα για την κυβέρνησή της, το νομοσχέδιο αντιμετώπισε πολλά εμπόδια πριν γίνει νόμος.

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και οι ακτιβιστές χαιρέτησαν την εισαγωγή της νέας νομοθεσίας στη Φινλανδία. Ο Matti Pihlajamaa, Σύμβουλος για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα της Διεθνούς Αμνηστίας Φινλανδίας, σχολίασε την είδηση λέγοντας: «Με την ψήφιση αυτού του νόμου, η Φινλανδία έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την προστασία των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων και τη βελτίωση της ζωής και του δικαιώματός τους στην αυτοδιάθεση».

Οι καρποί μιας μακροχρόνιας εκστρατείας

«Η ψηφοφορία έρχεται ως αποτέλεσμα περισσότερο από μια δεκαετία εκστρατείας από ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης των ακτιβιστριών/στών που έχουν αγωνιστεί πολύ και σκληρά –συχνά μπροστά στην τοξική ρητορική– για να δουν αυτή τη μέρα», πρόσθεσε ο Pihlajamaa.

Ωστόσο, ο ακτιβιστής σημείωσε επίσης ότι, ενώ πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο στην προστασία των τρανς δικαιωμάτων στη χώρα, το νέο σύστημα θα ισχύει μόνο για ενήλικα άτομα. «Ο αποκλεισμός των παιδιών από τη νόμιμη αναγνώριση φύλου παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Θα συνεχίσουμε να καλούμε την κυβέρνηση να τροποποιήσει τη νομοθεσία αναλόγως για να διασφαλίσει ότι προωθεί τα δικαιώματα των παιδιών», δήλωσε ο Pihlajamaa.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr