Ο Άγιος Παντελεήμων ο ιαματικός υπήρξε μεγαλομάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, του οποίου η μνήμη τιμάται στις 27 Ιουλίου.

Ο Άγιος Παντελεήμων (Παντελέων το πρότερον όνομα) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286-305 μ.Χ.).

Πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος, ο οποίος ήταν εθνικός και μετά τις νουθεσίες του γιου του έγινε χριστιανός. Μητέρα του ήταν η Ευβούλη, η οποία προερχόταν από χριστιανική οικογένεια.

Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίστηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο, που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.

Κάποια στιγμή, όταν οχιά δάγκωσε έναν νεαρό και ουσιαστικά τον θανάτωσε, ο Άγιος Παντελεήμονας επικαλούμενος τον Χριστό τον ανέστησε.

Αφορμή του μαρτυρίου του στάθηκε ένα ακόμα θαύμα του Αγίου. Κάποτε είχε θεραπεύσει έναν τυφλό, ο οποίος και ανέφερε το γεγονός της θεραπείας του στο βασιλιά, λέγοντάς του ότι τον θεράπευσε ο Παντελέων στο όνομα του Χριστού, στον οποίον και ο ίδιος πλέον πίστευε.

Ο βασιλιάς, αφού τον άκουσε, αμέσως διέταξε και τον αποκεφάλισαν. Ο ίδιος ο Παντελέων προσήχθη στο βασιλιά, ο οποίος διέταξε το βασανισμό του με σκοπό την άρνηση της πίστεώς του.

Ο Άγιος βασανίστηκε σκληρά με διάφορους τρόπους, όμως δεν υπέκυψε στις πιέσεις, αφού ο Κύριος εμφανίστηκε μπροστά του με τη μορφή του πνευματικού του Ερμόλαου και του έδωσε θάρρος.

Τέλος διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του και τότε ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που τον καλούσε όχι ως Παντελέοντα αλλά ως Παντελεήμονα.

Μόλις όμως ο δήμιος άπλωσε το χέρι του για να κόψει με το σπαθί του το κεφάλι του Αγίου, το σπαθί λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί. Μπροστά σε τέτοιο θαύμα και οι παρευρισκόμενοι στρατιώτες έγιναν χριστιανοί.

Τότε ο Άγιος εκουσίως παραδόθηκε στο μαρτύριο.

Λέγεται ότι από την πληγή του δεν έτρεξε αίμα αλλά γάλα, ενώ το δέντρο της ελιάς στο οποίο τον είχαν δέσει καρποφόρησε ξαφνικά.

(Πηγή πληροφοριών: saint.gr)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr