Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπόθεση Μαντλίν: Λύση ή «αυλαία» σε έναν από τους μεγαλύτερους αστυνομικούς «γρίφους»;

Υπόθεση Μαντλίν: Λύση ή «αυλαία» σε έναν από τους μεγαλύτερους αστυνομικούς «γρίφους»;

Ο Γερμανός «επίσημος ύποπτος», το άδειασμα της «κλεψύδρας» για την πολυετή έρευνα και τα σενάρια για το αέναο θρίλερ με την εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν από το πορτογαλικό θέρετρο προ 15ετίας

Η υπόθεσή της είναι παγκοσμίως πια γνωστή με το μικρό της όνομα: Μαντλίν.

Αποτελεί εξάλλου ένα τα πλέον προβεβλημένα, αλλά και πιο «σκοτεινά» μυστήρια στα αστυνομικά χρονικά.

Εδώ και 15 χρόνια, οι ερευνητές σε τουλάχιστον τρεις χώρες της Ευρώπης αναζητούν απεγνωσμένα να βρουν τι συνέβη με την εξαφάνιση της τότε σχεδόν 4 ετών Αγγλιδούλας με τα ξανθά μαλλιά και τα τεράστια μπλε-πράσινα μάτια, με διακριτικό σημάδι στην ίριδα στο δεξί μια καφέ κηλίδα σαν δάκρυ…

Την άνοιξη του 2007, περνούσε ανέμελες διακοπές μαζί με τους γονείς της, τα μικρότερα δίδυμα αδελφάκια της και παρέα οικογενειακών φίλων στη νότια Πορτογαλία, στο θέρετρο Πράια ντα Λουζ, γνωστό και ως «μικρή Βρετανία».

Το βράδυ της 3ης Μαΐου, το προτελευταίο των διακοπών κι εννιά ημέρες πριν από τα 4α γενέθλιά της, οι γονείς της -η Κέιτ και ο Τζέρι Μακάν, ένα ζευγάρι γιατρών από το Λέστερ- την έβαλαν για ύπνο μαζί με τα αδέλφια της στο ισόγειο διαμέρισμα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος όπου διέμεναν.


Είχαν αφήσει κλειστές, αλλά ξεκλείδωτες τις μπαλκονόπορτες που έβλεπαν στο δρόμο, με τραβηγμένες τις κουρτίνες -για να έχουν εύκολη πρόσβαση, όπως είπαν μετά στις αρχές, κάθε φορά που θα πήγαιναν μέχρι το διαμέρισμα για να τσεκάρουν τα παιδιά…

Οι ίδιοι θα περνούσαν μια χαλαρή βραδιά με τους φίλους τους, επίσης οικογενειάρχες, στο παρακείμενο εστιατόριο του ξενοδοχείου, σε απόσταση μόλις 55 μέτρων.

Κάθε μισή ώρα κάποιος από την παρέα πήγαινε στα διαμερίσματα που είχαν νοικιάσει για τις διακοπές, για να ελέγξουν ένα προς ένα όλα τα μικρά…

Όμως στις δέκα το βράδυ, η Κέιτ διαπίστωσε ότι η Μαντλίν -το πρώτο της παιδί, που είχε δώσει πενταετή αγώνα με εξωσωματικές για να το αποκτήσει- είχε χαθεί από προσώπου γης.

Έκτοτε, άρχισε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες για εξαφάνιση ανηλίκου.

«Φυσικά νιώσαμε ενοχές που ήμασταν στο εστιατόριο… όμως αυτός που εισέβαλε και πήρε τη Μαντλίν είναι ο πιο ένοχος, νομίζω», είχε πει η μητέρα της λίγους μήνες αργότερα σε συνέντευξη στο Paris Match.

«Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι υπήρχε κίνδυνος… Δεν περιμένεις να μπει κάποιος στο σπίτι σου και να σου πάρει το παιδί από το κρεβάτι», σχεδόν μονολογούσε.

«Ο μόνος λόγος που πηγαινοερχόμασταν» στα δωμάτια, συμπλήρωσε ο Τζέρι, «ήταν μήπως ξυπνούσαν τα παιδιά»…

«Επίσημος ύποπτος» 15 χρόνια μετά

Σε μια εβδομάδα συμπληρώνονται 15 χρόνια από την εξαφάνισή της Μαντλίν.

Η συγκυρία είναι σημαδιακή.

Βάσει του πορτογαλικού ποινικού κώδικα και απουσία κάποιου επίσημα υπόπτου, η υπόθεση κινδύνευε να κλείσει λόγω της προβλεπόμενης παραγραφής ποινικού αδικήματος με μέγιστη ποινή φυλάκισης, μετά την πάροδο της 15ετίας.

Και δη, στον απόηχο των καταγγελιών για πλημμελή αρχικό χειρισμό της υπόθεσης από τις εγχώριες αρχές.

Τώρα, λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, οι πορτογαλικές εισαγγελικές αρχές διέταξαν την κήρυξη «επίσημου υπόπτου», χωρίς να τον κατονομάζουν.

Το μόνο που ανέφεραν είναι ότι η κίνηση έγινε σε συνεργασία με τις γερμανικές αρχές.

Πρακτικά μιλούν για τον 45χρονο Κρίστιαν Μπρίκνερ, που εκτίει από το 2020 επταετή ποινή φυλάκισης στο Όντλενμπουργκ της Κάτω Σαξονίας, μετά την καταδίκη του για τον βιασμό το 2005 μιας 72χρονης Αμερικανίδας στο Αλγκάρβε: στην ίδια περιοχή της νότιας Πορτογαλίας όπου εξαφανίστηκαν δύο χρόνια αργότερα τα ίχνη της Μαντλίν.

Οι γερμανικές αρχές τον θεωρούν από το 2020 ως βασικό ύποπτο για την απαγωγή της μικρής, για την οποία ανέφεραν πως εκτιμούν ότι την έχει σκοτώσει.

Προς τούτο, επικαλέστηκαν τότε διάφορα στοιχεία.

Από το γεγονός ότι το σήμα του κινητού του εντοπίστηκε σε 30λεπτη κλήση το βράδυ της 3ης Μαΐου του 2007 κοντά στον τόπο εξαφάνισης της Μαντλίν.

Έως το βεβαρημένο ποινικό μητρώο του με διάφορες καταδίκες, μεταξύ αυτών για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, κατοχή πορνογραφικού υλικού και διακίνηση ναρκωτικών.

Μέχρι και σήμερα ωστόσο δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την υπόθεση της Μαντλίν ούτε στη Γερμανία, ούτε στην Πορτογαλία, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων.

Αρνούμενος κάθε ευθύνη

Μέχρι σήμερα, ο ίδιος τηρεί σιγή ιχθύος για την υπόθεση. Εσχάτως όμως άρχισε εμμέσως να μιλά για την αθωότητά του και να για «σκευωρία».

«Είμαι ο πιο γνωστός κακός άνθρωπος στον κόσμο και δεν έκανα τίποτα -σχεδόν τίποτα», αναφέρει ο Κρίστιαν Μπρίκνερ σε πεντασέλιδη επιστολή που έγραψε από τη φυλακή σε μια γνωστή του και έφερε στο φως η Daily Mail  το περασμένο Σάββατο, δύο ημέρες μετά την κήρυξη του Μπρίκνερ ως «επίσημου υπόπτου».

«Έκανα κάποια ανόητα λάθη όταν ήμουν νεότερος, αλλά ποιος δεν το έκανε;… Έγινα ύποπτος μετά από όλα όσα έμαθαν για μένα. Έμπορος ναρκωτικών, διαρρήκτης που ζούσε σε αυτοκίνητα και υπήρχε κάτι με παιδιά, όταν ήμουν 17 ετών», ισχυρίζεται.

Αρνείται ότι απήγαγε ή σκότωσε κάποιον. Υποστηρίζει αντίθετα ότι οι αρχές τον έχουν στοχοποιήσει.

«Δεν έχουν τρίχες ή κάτι από τη Μαντλίν, πράγμα που σημαίνει», γράφει, «ότι κανείς δεν μπορεί να βάλει κάτι τέτοιο στα πράγματά μου για να το βρει».

Στις 3 Μαΐου, ανήμερα της συμπλήρωσης 15 χρόνων από την εξαφάνιση της Μαντλίν, αναμένεται να προβληθεί σε βρετανικό δίκτυο ντοκιμαντέρ για την υπόθεση, με δηλώσεις του Κρίστιαν Μπρίκνερ.

Λέγεται ότι αποκαλύπτει το άλλοθί του για τη μοιραία βραδιά, καθώς και ότι υπάρχουν τέσσερις αξιόπιστοι μάρτυρες που το επιβεβαιώνουν.

Παρουσιαστής της εκπομπής θα είναι ο Μαρκ Γουίλιαμς-Τόμας, Βρετανός πρώην αστυνομικός, νυν ιδιωτικός ντετέκτιβ. «Οι έρευνές μου έχουν αποκαλύψει αρκετά εκρηκτικά στοιχεία», σχολίασε, «όμως δεν θα πω αν πιστεύω αυτά που μου είπε» ο Μπρίκνερ.

Στο προσκήνιο εμφανίστηκε εν τω μεταξύ μια 34χρονη, που όπως ανέφερε στη βρετανική ταμπλόιντ Sun είναι πρώην σύντροφος του Γερμανού υπόπτου.

Το 2013, ανέφερε, «μου είπε: “Ξέρω τι συνέβη στη μικρή Μαντλίν από την Αγγλία”».

«Είπε ότι “μάλλον την παρέδωσαν” σε κάποιον αφού την πήραν και ότι, αν ζούσε ακόμα, θα την είχαν ήδη βρει έως τώρα»…

«Ήταν νευρικός και αγχωμένος», περιέγραψε. Στη δική τους σχέση, είπε, συμπεριφερόταν σαν «γουρούνι».

Την ανάγκαζε να ντύνεται σαν μαθήτρια και τη μεταχειριζόταν σαν σκλάβα του σεξ. Η εντύπωση που της έδινε ήταν ότι μισεί τις γυναίκες.

Ο τέταρτος ύποπτος στη σειρά

Ο Μπρίκνερ είναι το τέταρτο άτομο που χαρακτηρίζεται από τις πορτογαλικές αρχές ύποπτος για την υπόθεση Μαντλίν.

Ο πρώτος ήταν ένας Βρετανός, ονόματι Ρόμπερτ Μιούρατ.

Πρώτη κτηματομεσίτης, ζούσε μαζί με τη μητέρα του σε ένα σπίτι κοντά στο ξενοδοχείο στο Πράι ντα Λουζ.

Στις αρχές βοηθούσε εθελοντικά την αστυνομία στις έρευνες ως μεταφραστής από τα πορτογαλικά στα αγγλικά.

Βρέθηκε όμως ο ίδιος στο επίκεντρο των ερευνών μέσα σε 12 ημέρες.

Από την αρχή έλεγε ότι είναι αθώος. Η μητέρα του κατέθεσε ότι ήταν μαζί της στο σπίτι τη μοιραία νύχτα.

Τελικά, χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος μέχρι να σταματήσει να θεωρείται ύποπτος.

Στο μεσοδιάστημα, τα βρετανικά ΜΜΕ τον είχαν διασύρει. Κατόπιν προσφυγών, τον αποζημίωσαν αδρά.

Το ίδιο συνέβη μετέπειτα και με τους άλλους δύο κατονομαζόμενους υπόπτους, που δεν ήταν άλλοι από τους ίδιους τους γονείς της Μαντλίν.

Αυτή η σκιά, τους «στοίχειωνε» για δέκα μήνες, μέχρι που η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, ελλείψη ενοχοποιητικών στοιχείων.

Η Κέιτ Μακάν μάλιστα υποστήριξε αργότερα σε βιβλίο που έγραψε για τη Μαντλίν ότι οι πορτογαλικές αρχές την πιέζαν να ομολογήσει ότι η κόρη της είχε πεθάνει σε ατύχημα μέσα στο κατάλυμα, ότι ξεφορτώθηκαν μαζί με τον άντρα της το πτώμα και ότι σκηνοθέτησαν την εξαφάνιση της μικρής.

Στη θεωρία αυτή επιμένει πάντως ο Γκονκάλο Αμαράλ.

Πρώην επιθεωρητής της πορτογαλικής αστυνομίας, ασχολήθηκε αρχικά με την υπόθεση Μαντλίν, αλλά απομακρύνθηκε αρκετές εβδομάδες αφότου οι γονείς της είχαν χαρακτηριστεί ύποπτοι.

Συνέχισε να τους θεωρεί ενόχους, γράφοντας μάλιστα το 2008 και σχετικό βιβλίο, το οποίο πυροδότησε μια σκληρή, πολυετή δικαστική διαμάχη με τους Μακάν.

Τελικά, δικαιώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πορτογαλίας το 2017, το οποίο αποφάνθηκε ότι η αρχειοθέτηση της υπόθεσης δεν σήμανε ότι οι γονείς της Μαντλίν είχαν απαλλαγεί από κάθε υποψία ανάμειξη στο θάνατο της κόρης τους.

Δύο χρόνια αργότερα, σε ένα podcast, ο Αμαράλ είχε υποστηρίξει ότι η βρετανική αστυνομία «ετοιμαζόταν να τελειώσει την έρευνα», με ​​«αποδιοπομπαίο τράγο έναν Γερμανό παιδόφιλο», τον οποίο δεν κατονόμασε.

Ο ίδιος απέδωσε την απομάκρυνσή του από την αρχική έρευνα σε πολιτικές πιέσεις στην πορτογαλική αστυνομία από το εξωτερικό, χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία.

Πέρυσι επέμεινε στη θεωρία του για την ενοχή των Μακάν, δίνοντας σειρά συνεντεύξεων με την ευκαιρία έκδοσης ενός δεύτερου βιβλίου του με τίτλο «Μάντι: Αρκετά με τα ψέματα!».

Ποια θα είναι η συνέχεια;

Ο Μπρίκνερ δεν ήταν άγνωστος στις πορτογαλικές αρχές.

Με το που αποφυλακίστηκε στα 18 του στη Γερμανία, έχοντας εκτίσει ποινή για σεξουαλική επίθεση κατά ανηλίκου, μετακόμισε το 1995 στο Αλγκάρβε όπου παρέμεινε μέχρι και τη δεκαετία του 2000.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, είχε συλληφθεί από τις τοπικές αρχές για μικροαδικήματα και κλοπές. Μάλιστα ένα χρόνο πριν από την εξαφάνιση της Μαντλίν είχε εκτίσει μικρή ποινή για κλοπή καυσίμων.

Μόλις το 2019 οι αρχές εστίασαν στην περίπτωσή του, όταν ένας πρώην φίλος του έδωσε πληροφορίες στην αστυνομία για τον βιασμό της 72χρονης Αμερικανίδας τουρίστριας.

Έκτοτε, άρχισαν να ερευνούν τον πιθανό ρόλο του σε συνολικά 18 διαρρήξεις σε τουριστικά καταλύματα στο Αλγκάρβε.

Τώρα, μαζί με την εξαφάνιση της Μαντλίν, ερευνάται επίσης για τρεις βιασμούς και μια σεξουαλική επίθεση κατά ανηλίκου στην ίδια περιοχή.

Στην πολύκροτη υπόθεση, οι επιλογές είναι τώρα δύο.

Είτε ο Μπρίκνερ θα παραμείνει «επίσημος ύποπτος» μέχρι νεοτέρας, δίνοντας τροφή στα σενάρια ότι πρόκειται για νομικό τέχνασμα από τις πορτογαλικές αρχές, προκειμένου να παραμείνει ο φάκελος ανοιχτός.

Είτε θα του απαγγελθούν κατηγορίες για την απαγωγή και εξαφάνιση της Μαντλίν, με τον ίδιο να θεωρείται βέβαιο ότι θα αρνηθεί κάθε ενοχή.

Για να προχωρήσουν στη δεύτερη επιλογή, οι αρχές εκτιμάται ότι θα πρέπει να έχουν «δέσει» καλά την υπόθεση με επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία, τα οποία η γερμανική εισαγγελία μέχρι πρότινος ανέφερε ότι δεν διαθέτει.

Την περασμένη εβδομάδα τον ανέκριναν, χωρίς να πάρουν απαντήσεις.

Πρόσφατα εν τω μεταξύ ΜΜΕ ανέφεραν ότι το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύει να σταματήσει τη χρηματοδότηση της έρευνας της Σκότλαντ Γιαρντ για την Μαντλίν το προσεχές φθινόπωρο.

Μέσω του ιστότοπου που διατηρούν όλα αυτά τα χρόνια για την υπόθεση εξαφάνισης της κόρης τους, οι Μακάν χαιρέτισαν την «πρόοδο της έρευνας, η οποία διεξάγεται από τις πορτογαλικές, γερμανικές και βρετανικές αρχές», αν και ο ύποπτος «δεν έχει ακόμη κατηγορηθεί για κάποιο συγκεκριμένο έγκλημα που να σχετίζεται με την εξαφάνιση», επισημαίνουν.

«Παρόλο που η πιθανότητα είναι μικρή», ανέφεραν, «δεν έχουμε χάσει την ελπίδα η Μαντλίν να είναι ακόμα ζωντανή και να βρεθούμε ξανά μαζί της».

Εφόσον ζει, είναι σήμερα σχεδόν 19 ετών…

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024