Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Gregoire Verdeaux: Προτείνουμε μία καλύτερη εναλλακτική για τους καπνιστές

Gregoire Verdeaux: Προτείνουμε μία καλύτερη εναλλακτική για τους καπνιστές

Μιλώντας στο in ο Gregoire Verdeaux, Senior Vice President External Affairs της Philip Morris International αναλύει τη θετική εναλλακτική πρόταση της εταιρείας προς τους καπνιστές τονίζοντας ότι είναι λιγότερη βλαβερή για την υγεία τους.

Για περισσότερο από έναν αιώνα η καπνοβιομηχανία Philip Morris διαθέτει στην αγορά τσιγάρα. Επενδύοντας πάνω από 8 δισ. δολάρια στην έρευνα και ανάπτυξη η εταιρεία ανέπτυξε ένα καινοτόμο προϊόν που δεν καίγεται και διαθέτει λιγότερο τοξικά συστατικά σε σχέση με τα τσιγάρα. Μιλώντας στο in ο Gregoire Verdeaux, Senior Vice President External Affairs της Philip Morris International αναλύει τον μεγάλο μετασχηματισμό της εταιρείας που στο κέντρο της έχει το όραμα για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρα.

Ειδική αναφορά κάνει στη συνεργασία των κυβερνήσεων με τις επιχειρήσεις για την ανάπτυξη των καινοτομιών προκειμένου να δημιουργήσουν έναν δρόμο για τους καταναλωτές σχετικά με την ενημέρωσή τους στα καινοτόμα προϊόντα και πως θα τις καταστήσουν οικονομικά προσβάσιμες.

Για να επιτευχθεί, όμως, αναφέρει ο Gregoire Verdeaux, καθίσταται αναγκαία η σωστή πληροφόρηση των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Ολόκληρη η συνέντευξη

Η ιδέα πίσω από τα νέα σας προϊόντα χωρίς καύση είναι η μείωση της βλάβης. Μπορείτε να μας εξηγήσετε εν συντομία πώς αυτό θα λειτουργήσει στην καπνοβιομηχανία και τι στοιχεία δίνετε ώστε να στηρίξετε τον ισχυρισμό σας για τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας;

Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Είναι σημαντική. Πράγματι, η καπνοβιομηχανία διαθέτει στην αγορά τσιγάρα για δεκαετίες, μάλλον καλύτερα, για περισσότερο από έναν αιώνα. Όλοι γνωρίζουμε τα τσιγάρα και όλοι γνωρίζουμε τι κάνουν, το οποίο δεν είναι ευνοϊκό για τη Δημόσια Υγεία. Οπότε, η Philip Morris αποφάσισε να επενδύσει σε έρευνα και ανάπτυξη περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει ένα προϊόν που δεν καίγεται.

Η ανάλυση που έχουμε κάνει, η οποία τώρα έχει επιβεβαιωθεί και από έναν αριθμό ρυθμιστικών Αρχών και φορέων της Δημόσιας Υγείας, έδειξε ότι, πραγματικά η τοξικότητα του τσιγάρου προέρχεται από το γεγονός ότι το ανάβεις, δηλαδή το καις. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε πλέον ο παγκόσμιος ηγέτης στα προϊόντα χωρίς καύση, και συγκεκριμένα, στα προϊόντα θέρμανσης καπνού.

Κι αυτό είναι σημαντικό για την αλλαγή που προτείνουμε στους καπνιστές, να αντικαταστήσουν δηλαδή το τσιγάρο με προϊόντα χωρίς καύση. Φυσικά, υπάρχει ένα κόστος στις βλαβερές συνήθειες. Όσο υψηλότερο είναι το κόστος, τόσο περισσότερο αποτρεπτικό είναι για κάποιον.

Έχω δίκιο όταν σκέφτομαι ότι αυτό ισχύει και για την παγκοσμίως αναγνωρισμένη επιβλαβή συνήθεια του καπνίσματος;

Δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν νόμοι που να τιμωρούν τους ανθρώπους για τις συνήθειές τους. Εννοώ ότι, οι άνθρωποι είναι ενήλικες και, χωρίς να είναι αναγκαίο να μπω σε πολλές λεπτομέρειες αφού όλοι θα καταλάβουν, η πανδημία COVID-19 έδειξε τι γίνεται όταν γίνονται κάποιες συστάσεις που αφορούν την υγεία στους ανθρώπους και δεν εξηγούνται περαιτέρω ή δεν προσαρμόζονται σωστά για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν. Οπότε, το θέμα πραγματικά είναι ότι δεν πρέπει να τιμωρείται κάποιος αλλά να προτείνεται μια εναλλακτική θετική λύση.

Κι εδώ πρέπει να είμαι απόλυτα σαφής. Οι πολιτικές ελέγχου του καπνού κάθε υπουργείου Υγείας, και αυτό ισχύει και για την πανέμορφη χώρα της Ελλάδας, λένε στους ανθρώπους να μην ξεκινήσουν το κάπνισμα ή να το διακόψουν αν το έχουν ξεκινήσει.

Και, φυσικά, αυτά τα προϊόντα θα φορολογηθούν. Και εμείς, από την πλευρά μας, δεν αμφισβητούμε τίποτα από αυτά. Οπότε, η πραγματικότητα μας καλεί να προτείνουμε μια εναλλακτική στους καπνιστές, μια θετική εναλλακτική που θα είναι λιγότερο βλαβερή για την υγεία τους.

Είπατε ότι, δύο από τα αρκετά εμπόδια που τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού πρέπει να αντιμετωπίσουν είναι η διαφορά στο εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο των καταναλωτών. Για να το πούμε απλά, οι καπνιστές χαμηλού εισοδήματος ή τα χαμηλότερης μορφωτικής βαθμίδας νοικοκυριά είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα εναλλακτικά προϊόντα χωρίς καύση ή και ακόμα και σε αυτές τις επιστημονικές πληροφορίες. Πώς η Philip Morris International σκοπεύει να παρακολουθήσει το ζήτημα αυτό και να ενημερώσει τους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με αυτήν την πολιτική μείωση της βλάβης που προτείνετε. 

Ξέρετε, αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα. Και παρεπιπτόντως, είμαστε ο ηγέτης για την καινοτομία στον κλάδο μας. Όταν ψάχνεις για καινοτομία σε άλλους τομείς, είτε είναι οι Μεταφορές, η Ενέργεια, η Ψηφιακή τεχνολογία συνειδητοποιείς ότι, τις περισσότερες φορές οι ίδιοι άνθρωποι είναι αυτοί που επωφελούνται από την καινοτομία ενώ ο τύπος ανθρώπων που περιγράφεις δεν επωφελούνται με τον ίδιο τρόπο ή κάποιες φορές και καθόλου.

Και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που είμαστε εδώ με τη δική μας καινοτομία και έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να κοιτάζουμε τον αριθμό των καπνιστών ως έναν μέσο όρο του συνολικού πληθυσμού. Γιατί μπορεί, λόγω έλλειψης ενημέρωσης, να παραμείνεις στα τσιγάρα με τον ίδιο τρόπο που μερικοί άνθρωποι είναι πραγματικά απρόθυμοι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους με κάποια καινοτόμο εναλλακτική.

Αυτός είναι ο πραγματικός σκοπός στενής συνεργασίας των βιομηχανιών με τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν έναν δρόμο για τους καταναλωτές, ώστε να είναι ενημερωμένοι για τις διαθέσιμες καινοτομίες και τι κάνουν, τι μπορούν να κάνουν για να τις καταστήσουν αποδεκτές από τους ανθρώπους.

Και ξέρεις, στον τομέα της Ενέργειας πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν πολλές καινοτομίες, αλλά ποιος θέλει να έχει έναν ανεμόμυλο στην πίσω αυλή του; Και, τέλος, να τις καταστήσουν οικονομικά προσβάσιμες και σήμερα, με τον πληθωρισμό, έχουμε πάει πίσω σε επίπεδα που δεν γνωρίζαμε εδώ και ίσως 40 χρόνια.

Υπάρχουν προβλήματα στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Είναι πραγματικά σημαντικό θέμα ότι δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων και των βιομηχανιών. Και από τις καινοτομίες πάντα επωφελούνται οι λίγοι και όχι οι πολλοί.

Ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας σε έναν κόσμο προϊόντων χωρίς καύση που οραματίζεστε;

Η Ελλάδα είναι πραγματικά στην πρώτη γραμμή αυτής της καινοτομίας και αλλαγής όσον αφορά στην καπνοβιομηχανία. Είναι μια χώρα που εμείς ως εταιρία έχουμε επενδύσει για πολλά, πολλά χρόνια. Και σήμερα όχι μόνο παράγουμε στην Ελλάδα για την ελληνική αγορά αλλά και εξάγουμε από την Ελλάδα σε μέρη όπως η Ιαπωνία και δεν ξέρω άλλες καινοτομίες από τον Αγροτικό τομέα που ξεκινούν από την Ελλάδα και φτάνουν στην Ιαπωνία.

Είναι μια πραγματικά φανταστική ιστορία. Αλλά πέρα από αυτό, είναι η Κυβέρνηση της Ελλάδας έχει πάρει τα σωστά μέτρα όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει, κατανοώντας όπως σου είπα και νωρίτερα, ότι μπορείς να ζητήσεις από τους ανθρώπους να μην ξεκινήσουν το κάπνισμα.

Μπορείς να ζητήσεις από τους ανθρώπους να το διακόψουν και μπορείς να τους φορολογήσεις. Στο τέλος, οι Έλληνες είναι αυτοί που είναι. Είναι ελεύθεροι άνθρωποι. Πρέπει να προτείνεις μια καλύτερη εναλλακτική, και αυτό λειτουργεί πολύ καλά.

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024