Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
H CIA χρησιμοποιούσε ναρκωτικά και παραισθησιογόνα για να ελέγξει ανυποψίαστους πολίτες

H CIA χρησιμοποιούσε ναρκωτικά και παραισθησιογόνα για να ελέγξει ανυποψίαστους πολίτες

Το 1977 ένας πράκτορας της CIA, o Tζον Μαρκς, έφερε στη δημοσιότητα στοιχεία που αποκάλυπταν μια σειρά από απάνθρωπα πειράματα που έκανε η CIA.

Γράφει η Νικολέτα Πετανίδου

Για είκοσι χρόνια εν αγνοία της Κυβέρνησης, η CIA χορηγούσε ναρκωτικές ουσίες σε πολίτες και σε υπαλλήλους της, προκειμένου να ανακαλύψει τις παρενέργειες στην αντίληψη και λειτουργία του εγκεφάλου. Ήθελε να αποδείξει, ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών για ένα χρονικό διάστημα θα έκανε το άτομο επιρρεπή στο να ομολογήσει και να προδώσει μυστικά ή ακόμη και την ιδεολογία του.

Ο έλεγχος του μυαλού και ο αναπρογραμματισμός του ήταν ο στόχος της CIA, η οποία πίστευε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Σοβιετικής Ένωσης και της Κίνας είχαν βρει τον τρόπο να ελέγχουν τους Αμερικανούς αιχμαλώτους στην ανάκριση. Ο Μαρκς, ενώ τα περισσότερα ντοκουμέντα είχαν καταστραφεί το 1973 με εντολή του Ρίτσαρντ Χελμς,( επικεφαλής του τμήματος μυστικών επιχειρήσεων της CIA ) κατάφερε να βρει ελάχιστα δεδομένα σχετικά με το πείραμα, τα οποία είχαν μεταφερθεί κατά λάθος στα οικονομικά αρχεία στης υπηρεσίας.

Το πείραμα ΜΚultra

 Το πείραμα ονομάστηκε ΜΚultra και ξεκίνησε το 1953 με την συνεργασία πολλών επιστημόνων και γνωστών πανεπιστημίων της Αμερικής και του Καναδά. Κόστισε συνολικά 25 εκατομμύρια δολάρια και επικεφαλής του προγράμματος ήταν ο ψυχίατρος Δρ. Κάμερον. Επιστήμονες ακόμη και από αντίπαλα στρατόπεδα, που είχαν κάνει μια σειρά από ανάλογα πειράματα κατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου, είχαν φθάσει στην Αμερική. Με τη βοήθεια τους, η CIA ξεκίνησε τα πειράματα για τον πλήρη έλεγχο της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Τα θύματα ήταν πόρνες, στρατιώτες, πράκτορες της υπηρεσίας, ψυχικά άρρωστοι, Καναδοί, Αμερικάνοι πολίτες αλλά και παιδιά.

Οι ουσίες χορηγούνταν χωρίς να το γνωρίζουν. Μόνο κάποιοι φοιτητές πήραν μέρος με τη θέλησή τους γιατί τους δελέασε η αμοιβή και δεν θεωρούσαν ότι υπήρχε κίνδυνος. Μάλιστα η CIA είχε διαμορφώσει χώρους ως οίκους αvοχής με κάμερες και μικρόφωνα όπου μπορούσε ελεύθερα να χορηγεί τις ναρκωτικές ουσίες σε μορφή σκόνης στα ποτά και να παρακολουθεί τις παρενέργειες των φαρμάκων. Στους υπαλλήλους της, χορηγούσε κρυφά τα ναρκωτικά στον καφέ. Οι ουσίες που χρησιμοποιούσε ήταν LSD, PCP, χλωροπροζαμίνη, αμοβαρβιτάλη, ινσουλίνη, θοραζίνη, ηρωίνη, τις οποίες συνδύαζαν με ηλεκτροσόκ. Τα υποκείμενα ήταν κλεισμένα σε λευκά δωμάτια, άκουγαν επαναλαμβανόμενα μηνύματα και τους παρέχονταν γεύματα σε ασυνάρτητες ώρες, ώστε να χάνουν την αίσθηση του χρόνου. Η αποδιοργάνωση του μυαλού γινόταν συστηματικά, ώστε να μπορέσουν να τους κάνουν υποχείριά τους.

Με υπνωτικά χάπια και παραλυτικές ουσίες, τους καθήλωναν στο κρεβάτι για πολλές ημέρες, ίσως και μήνες. Τους ασκούσαν σωματική η σeξουαλική βία καθώς και οποιονδήποτε άλλο τρόπο θεωρούσαν ικανό να αποπροσανατολίσει το μυαλό. Ακολουθούσε η ύπνωση με την οποία οδηγούσαν τα άτομα να κάνουν πράξεις, που όταν θα ξυπνούσαν δεν θυμόντουσαν. Πολλά από τα θύματα ανέφεραν απώλεια μνήμης, αγχωτικές διαταραχές, ψευδαισθήσεις ακόμα και σχιζοφρένεια.

Η θέση της CIA

 

Αυτό που υποστηρίζει η CIA είναι πως ενορχήστρωσε τη διασπορά τέτοιων φημών ώστε να προσδώσει χαρακτήρα γραφικότητας και υπερβολής προκειμένου να καλύψει τον πραγματικό στόχο της.

 Υπονοούν ότι δεν επρόκειτο για ένα πρότζεκτ με στόχο να ελέγξει το μυαλό με σκοπό την καθοδήγηση των ενεργειών ή των πράξεων κάποιου. Αυτό που έψαχναν οι Αμερικανοί ήταν η δική τους «φιλοσοφική λίθος». Τρόπους απόσπασης πληροφοριών ή ομολογιών, χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση ωμής βίας, η οποία εκτός όλων των άλλων, έχει το μειονέκτημα ότι αφήνει σημάδια. Και συνήθως τέτοιες ομολογίες δεν γίνονται δεκτές από τα δικαστήρια.

Το πείραμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, έμεινε αυστηρά στο πλαίσιο χορήγησης ουσιών ή πρακτικών που αλλοίωναν τον τρόπο σκέψης και χαλάρωναν τις άμυνες των οργανισμών. Γι’ αυτό και ναρκωτικά, όπως τα βαρβιτουρικά, οι αμφεταμίνες ή το LSD  και άλλα παραισθησιογόνα είχαν την τιμητική τους. Σκοπός ήταν ο αποπροσανατολισμός και η μείωση της αντιληπτικής ικανότητας. Η δημιουργία ενός ανθρώπου ευάλωτου και επομένως χειραγωγούμενου

 

Οι τίτλοι τέλους

 

Στις αρχές του 1973 στις μυστικές υπηρεσίες επικράτησε πανικός και φόβος ότι και άλλες παράνομες δραστηριότητές τους θα μπορούσαν να έρθουν στο φως. Τότε ο διευθυντής της CIA, Ρίτσαρντ Χελμς, δίνει διαταγή να καταστραφούν όλα τα στοιχεία. Εάν σήμερα υπάρχει λίγη -έστω- πληροφόρηση για το τι πραγματικά       συνέβη, οφείλεται στη… γραφειοκρατία.

Ορισμένοι φάκελοι (περίπου 20.000 έγγραφα) αποθηκεύτηκαν στα οικονομικά αρχεία της υπηρεσίας. Όταν τελικά κάποιοι συμμετέχοντες στα πειράματα (κυρίως γιατροί ή επιστήμονες στους οποίους είχαν προκληθεί βλάβες) μίλησαν ανοιχτά γι’ αυτά, συστήθηκαν ανεξάρτητες επιτροπές σε Γερουσία και Κογκρέσο. Και μαντέψτε… Αποφάνθηκαν, έστω και από τα ελάχιστα ντοκουμέντα που είχαν διασωθεί (ακόμη μετά την αποχαρακτήρισή τους είχαν σβηστεί ονόματα και άλλα στοιχεία), πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η CIA έκανε μυστικά πειράματα.

 

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1_MKUltra

https://www.youtube.com/watch?v=4T68M-Ga0hE

https://www.defencenet.gr/

Η Νικολέτα Πετανίδου σπουδάζει στη New Media Studies

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024