Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λία Τόμας: Μια κολυμβήτρια που ταράζει τα «νερά»

Λία Τόμας: Μια κολυμβήτρια που ταράζει τα «νερά»

Στα πανεπιστημιακά πρωταθλήματα των ΗΠΑ, σπάει τα ρεκόρ. Όμως η επιτυχία της διχάζει. Αιτία: είναι διεμφυλική

Μεγάλωσε στο Τέξας.

Άρχισε να ασχολείται με την κολύμβηση από το νηπιαγωγείο.

Στο γυμνάσιο, κατέκτησε την έκτη θέση στο εθνικό πρωτάθλημα.

Η συνέχεια δόθηκε με τη φοίτηση στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn).

Στα 22 της, η Λία Τόμας κατακτά με τους φαρδιούς ώμους, τα μακριά χέρια και την μεγάλη αποφασιστικότητα της τον έναν τίτλο μετά τον άλλο στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα του Εθνικού Κολεγιακού Αθλητικού Συλλόγου (NCAA) των ΗΠΑ.

Ως μέλος της γυναικείας ομάδας κολύμβησης στο Penn από τον Σεπτέμβριο του 2021, καταρρίπτει συνέχεια τα ρεκόρ.

Όμως, η επιτυχία της έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και επικρίσεις για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Αφορμή και αιτία είναι το γεγονός ότι η Λία είναι διεμφυλική. Έως και πριν από τρία χρόνια, αγωνιζόταν με την ομάδα αρρένων, μέχρι που τον Μάιο του 2019 αποφάσισε να σπάσει τα βιολογικά δεσμά της.

Εν μέσω πανδημίας της COVID-19, ακολούθησε μία επίπονη ορμονική θεραπεία. Από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, έναν μήνα αφότου ξανάρχισαν τα μαθήματα, έγινε δεκτή στην γυναικεία ομάδα.

Έκτοτε, έχει σαρώσει στο NCAA στην κολύμβηση, στα 200μ. και 500μ. ελεύθερο. Όμως οι επιδόσεις της πλέον διχάζουν μια κοινωνία βαθιά συντηρητική, όπως είναι η αμερικανική.

Πρωταθλήτρια υπό… αμφισβήτηση

Συναθλήτριες της Λία διαμαρτύρονται για άνισο ανταγωνισμό. Τώρα, δε, ορισμένες καταγγέλλουν ότι αισθάνονται άβολα μαζί της στα αποδυτήρια, χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς.

Οι γονείς ορισμένων κολυμβητριών του Penn έστειλαν μάλιστα επιστολή στο NCAA, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση της Λία δημιουργεί ανησυχητικό προηγούμενο στους πανεπιστημιακούς αγώνες.

Ακόμη και εξέχουσες προσωπικότητες στον χώρο του αθλητισμού πήραν αποστάσεις από την περίπτωσή της.

Όπως ο πολυβραβευμένος Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση Μάικλ Φελπς, ο οποίος κάνει τώρα δεύτερη καριέρα ως υπέρμαχος της ψυχικής υγείας των αθλητών.

Ερωτηθείς σχετικά, σχολίασε ότι οι αγώνες θα πρέπει να διεξάγονται «επί ίσοις όροις».

Παραδόξως, επικριτική στάση τήρησε μέχρι και η θρυλική τενίστρια, νυν ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων της κοινότητας LBGTQ+,  Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, θεωρώντας ότι η περίπτωση της Τόμας περιπλέκει την κατάσταση.

«Σέβομαι 100% το δικαίωμά της να ζει τη ζωή της αυθεντικά, όμως δεν νομίζω ότι συμπεριφέρεται υπεύθυνα στο συγκεκριμένο θέμα», σχολίασε στο ίδιο μήκος κύματος για την Λία Τόμας η -επίσης διεμφυλική- Κέιτλιν Τζένερ, της οικογένειας Καρντάσιαν, χρυσός Ολυμπιονίκης στο δέκαθλο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ, νυν στέλεχος των Ρεπουμπλικανών.

Μέχρι και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πήρε θέση σε αυτή τη δημόσια συζήτηση που δημιουργήθηκε ξαφνικά στις ΗΠΑ, τασσόμενος εν προκειμένω τοξικά υπέρ της πλήρους απαγόρευσης της συμμετοχής διεμφυλικών αθλητών σε αγώνες, πηγαίνοντας κόντρα ακόμη και στις αποφάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Αλλάζοντας τους κανονισμούς

Επισήμως, υπάρχουν λίγοι τρανς αθλητές μεταξύ των σχεδόν 500.000 που μετέχουν στο NCAA (αν και ο σύλλογος δεν αναφέρει πόσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις εξαίρεσης για ορμονοθεραπεία).

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι ο αριθμός τους αυξάνεται συν τω χρόνω στα αμερικανικά κολέγια.

Παρ’ όλα αυτά, μπροστά στις αντιδράσεις, η NCAA αποφάσισε -λίγο πριν από την έναρξη των κολλεγιακών πρωταθλημάτων- να προχωρήσει σε αλλαγές στους κανονισμούς ως προς τους τρανς αθλητές.

«Φωτογραφικά» μάλιστα, επικεντρώθηκε μάλιστα στους διεμφυλικούς που συμμετέχουν σε γυναικεία αγωνίσματα, όπου εκφράζονται επιλεκτικά οι περισσότερες ενστάσεις.

Όπως ανακοινώθηκε, οι διεμφυλικές γυναίκες -οι οποίες ούτως η άλλως πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα καταστολής της τεστοστερόνης για τουλάχιστον 12 μήνες, πριν γίνουν επιλέξιμες για συμμετοχή σε γυναικείες ομάδες- θα πρέπει εφεξής να πληρούν τα όρια τεστοστερόνης που ορίζει το εθνικό όργανο διοίκησης του εκάστοτε αθλήματος.

Το αρμόδιο για την κολύμβηση USA Swimming ήδη ανακοίνωσε ότι επαναξιολογεί την πολιτική του για τους τρανς αθλητές.

Για τη Λία, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούσε να βρεθεί ξαφνικά εκτός του πρωταθλήματος NCAA στην κολύμβηση γυναικών, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Μάρτιο, στην Ατλάντα.

Μια πολύτιμη αλληλεγγύη

Αρνούμενη μέχρι και σήμερα να δώσει συνεντεύξεις σε μεγάλα ΜΜΕ, η διεμφυλική κολυμβήτρια μίλησε προ μηνός στον ιστότοπο κολύμβησης Swimswam, περιγράφοντας τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει στη ζωή της.

Η 22χρονη Λία εξιστόρησε το πώς ένιωθε χρόνια ολόκληρα παγιδευμένη στο ίδιο της το σώμα. Για τη δυσκολία της μετάβασής της.

Αλλά και για την αγωνία της «για το μέλλον μου στην κολύμβηση και αν θα μπορούσα να συνεχίσω να κολυμπώ», δεδομένου ότι έχασε σημαντική μυϊκή μάζα, ως αποτέλεσμα της θεραπείας για καταστολή της τεστοστερόνης.

Στο πλευρό της, εν τω μεταξύ, στέκονται πολλοί.

Μεταξύ αυτών, μόλις προστέθηκαν περισσότερες από δώδεκα φοιτητικές ομάδες στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, και δη από το τμήμα Νομικής.

«Η Τόμας, που κολυμπάει από τα πέντε της χρόνια, είχε μια απίστευτη σεζόν μετά από ένα διάλειμμα ενός έτους. Κέρδισε αγώνες, έσπασε ρεκόρ και απέσπασε διακρίσεις στο NCAA», επεσήμαναν σε κοινό άρθρο τους.

«Δεν τα κατάφερε επειδή είναι τρανς, αλλά χάρη στη σκληρή δουλειάς που έχει κάνει σε όλη τη μακρά πορεία της στην κολύμβηση», υπογράμμισαν, «και επειδή, επιτέλους, μπορεί να είναι ο εαυτός της και να αγωνίζεται σε ένα άθλημα που αγαπά».

Η συνέχεια αναμένεται, προφανώς, με έντονο ενδιαφέρον…

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024