Η Πορτογαλία επιχειρεί να αναγκάσει ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Uber και η Glovo να απασχολούν ορισμένους από τους εργαζομένους τους ως υπαλλήλους με σύμβαση και ασφαλιστική κάλυψη.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από την κυβέρνηση αργά χθες, Πέμπτη, αλλά θα πρέπει να λάβει και την έγκριση του Κοινοβουλίου, έχει σκοπό να αποδώσει σε χιλιάδες οδηγούς εργασιακά δικαιώματα υπαλλήλου και όχι ελεύθερου επαγγελματία.

Η Πορτογαλία προστίθεται έτσι στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν τις αδικίες του λεγόμενου gig economy, ή οικονομία περιστασιακής απασχόλησης.

Το νομοσχέδιο πιθανότατα θα εγκριθεί καθώς η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει τη στήριξη και άλλων κομμάτων της αριστεράς. Εφόσον λάβει το πράσινο φως, θα είναι άλλη μια νίκη για τα συνδικάτα σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται για καλύτερες αμοιβές και παροχές για τους εργαζομένους στην gig economy.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάνθηκε τον Φεβρουάριο πως οι οδηγοί της Uber δικαιούνται εργασιακά δικαιώματα. Λίγους μήνες αργότερα, η Ισπανία έδωσε στις εταιρίες διανομής φαγητού προθεσμία τριών μηνών προκειμένου να προσλάβουν τους διανομείς τους ως υπαλλήλους.

Η υπουργός Εργασίας της Πορτογαλίας Άνα Μέντες Γκοντίνιο δήλωσε πως το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες θα θεωρούνται υπάλληλοι όταν υπάρχει ένδειξη σχέσεων ανάμεσα στην πλατφόρμα, τον εργαζόμενο που παρέχει την υπηρεσία και τους πελάτες.

«Η καταπολέμηση της επισφαλούς απασχόλησης είναι μία από τις κύριες προτεραιότητές μας», δήλωσε η Γκολντίνιο σε συνέντευξη Τύπου.

Η υπουργός Εργασίας είπε πως οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν επίσης «την υποχρέωση να ενημερώνουν με διαφάνεια την Αρχή Εργασιακών Συνθηκών και τους εκπροσώπους της για τα κριτήρια των αλγορίθμων και τους μηχανισμούς τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται».

Δεχόμενη πιέσεις προκειμένου να παρουσιάσει λύση που να καλύπτει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση νωρίτερα φέτος με σκοπό να προσδιορίσει το νομικό καθεστώς απασχόλησης των διανομέων και το πώς θα βελτιώσει της συνθήκες εργασίας τους.

Η οικονομία των πλατφορμών αναπτύχθηκε στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 καθώς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν ανάγκη τη διανομή προϊόντων και φαγητού στα σπίτια τους και εκατομμύρια νέοι άνεργοι ήθελαν να εργαστούν.

Όμως πολλοί εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες λένε πως αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης από εταιρίες που πληρώνουν χαμηλούς μισθούς, ενθαρρύνουν την πολύωρη εργασία, ενώ παρέχουν μικρή προστασία όσον αφορά την κοινωνική και την υγειονομική ασφάλιση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr