Ο ευρωπαϊκός μήνας κυβερνοασφάλειας φέτος έχει επικεντρωθεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ορθές πρακτικές, που θα πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας του καθενός, καθώς και στη σημασία που έχει το να διασφαλίζεται η ασφάλεια των τεχνολογικών συσκευών.

Η πανδημία του κοροναϊού επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς έφερε νέες ευκαιρίες και προκλήσεις στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτιμάται ότι 125 δισεκατομμύρια συσκευές θα έχουν συνδεθεί στο διαδίκτυο μέχρι το 2030, από 27 δισεκατομμύρια το 2021, ενώ το 90% των ανθρώπων, άνω των 6 ετών, θα έχει διαδικτυακή παρουσία.

Επιπλέον, 22,3 δισεκατομμύρια διαδικτυακές συσκευές αναμένεται να είναι σε χρήση μέχρι το 2024.

Ο κυβερνοχώρος από τη φύση του βασίζεται στη διασύνδεση των κοινοτήτων κάθε μορφής και καθώς ο ψηφιακός και φυσικός κόσμος είναι όλο και πιο αλληλένδετοι, προκύπτουν νέοι κίνδυνοι.

Κυβερνοεπιθέσεις, κυβερνοασφάλεια, κυβερνοάμυνα

Οι κυβερνοεπιθέσεις συνιστούν προσπάθειες κατάχρησης της πληροφορίας, μέσω της κλοπής, της καταστροφής ή της έκθεσής της, και έχουν ως στόχο να διακόψουν ή να καταστρέψουν συστήματα και δίκτυα υπολογιστών.

Η κυβερνοασφάλεια αφορά στην ασφάλεια πληροφοριών και επικοινωνιών, τις λειτουργικές τεχνολογίες και τις πλατφόρμες πληροφορικής που απαιτούνται για τη διασφάλιση των ψηφιακών συστημάτων.

Η κυβερνοάμυνα περιλαμβάνει την κυβερνοασφάλεια, τις αναλύσεις απειλών και τις στρατηγικές που στοχεύουν στην προστασία έναντι των απειλών που αφορούν πολίτες, οργανισμούς και κυβερνήσεις.

Κυβερνοαπειλές στην ΕΕ: Προσωπικά και κοινωνικά κόστη

Όλο και περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία στην καθημερινότητά του. Η τηλεργασία, οι διαδικτυακές αγορές και η επικοινωνία μέσω διαδικτύου αύξησαν τη ζήτησή τους κατακόρυφα, κατά την περίοδο του εγκλεισμού. Αυτές οι ψηφιακές λύσεις μπορούν να είναι ωφέλιμες για τους καταναλωτές και να συμβάλουν στην ανάκαψη της οικονομίας από τον κοροναϊό. Στον αντίποδα βρίσκεται, ωστόσο, η αύξηση των κακόβουλων διαδικτυακών δραστηριοτήτων.

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ιστοσελίδες και email «ψαρέματος» που περιέχουν κακόβουλους συνδέσμους και συνημμένα, με σκοπό να υποκλέψουν τραπεζικά στοιχεία ή να εκβιάσουν οργανισμούς, αφού αποκλείσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα και δεδομένα.

Το ασφαλές διαδίκτυο αποτελεί το θεμέλιο της ενιαίας ψηφιακής αγοράς της ΕΕ, προωθώντας λύσεις και απελευθερώνοντας το πλήρες δυναμικό του, ώστε ο κόσμος να αισθάνεται ασφαλής στο διαδίκτυο.

Ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) του 2019 έδειξε ότι η ανησυχία για ζητήματα ασφάλειας περιόρισε ή εμπόδισε το 50% των χρηστών του διαδικτύου της ΕΕ από το να συμμετέχουν σε διαδικτυακές δραστηριότητες. Ο δείκτης DESI για το 2020 έδειξε ότι το 39% των Ευρωπαίων που χρησιμοποίησε το διαδίκτυο ήρθε αντιμέτωπο με προβλήματα ασφαλείας.

Η ζημιά που προκαλείται από τις κυβερνοεπιθέσεις δεν αφορά μόνο στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά επηρεάζει τα δημοκρατικά θεμέλια της ΕΕ και απειλεί τις βασικές λειτουργίες της κοινωνίας.

Βασικές υπηρεσίες και τομείς ζωτικής σημασίας, όπως οι μεταφορές και η υγεία, εξαρτώνται όλο και περισσότερo από την ψηφιακή τεχνολογία. Η εξάρτηση αυτή, σε συνδυασμό με την ολοένα και μεγαλύτερη διασύνδεση των υλικών αντικειμένων με το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων», μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες, καθιστώντας την κυβερνοασφάλεια ζήτημα ζωής και θανάτου.

Παράδειγμα αποτελούν οι κυβερνοεπιθέσεις έναντι νοσοκομείων, τα οποία αναγκάστηκαν να αναβάλλουν επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, ή οι επιθέσεις έναντι δικτύων παροχής ενέργειας και νερού, που απειλούν τη λειτουργία υπηρεσιών ζωτικής σημασίας για την κοινωνία.

Επιπλέον, καθώς πολλές λειτουργίες των αυτοκινήτων και των σπιτιών συνδέονται ολοένα και περισσότερο στο διαδίκτυο, καθίστανται και αυτά με τη σειρά τους αντικείμενο απειλών και εκμετάλλευσης, που μπορούν να πάρουν απρόβλεπτες μορφές.

Οι κυβερνοεπιθέσεις, μαζί με την παραπληροφόρηση, την οικονομική πίεση και τις συμβατικές ένοπλες επιθέσεις, δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών κρατών και οργανισμών, στοχεύοντας απευθείας στην ειρήνη και την ασφάλεια στην ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι οι κυβερνοεπιθέσεις είναι από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες μορφές εγκλήματος παγκοσμίως.

Το 2020, το κόστος του κυβερνοεγκλήματος για την παγκόσμια οικονομία υπολογίζεται στα 5,5 τρισ. ευρώ, ποστό διπλάσιο από εκείνο του 2015.

Κυβερνοασφάλεια στην ΕΕ

Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί στην ΕΕ επενδύουν 41% λιγότερο στην κυβερνοασφάλεια από ό,τι οι αντίστοιχοι στις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την ενδυνάμωση της κυβερνοασφάλειας, ώστε να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάλιστα, οι ευρωβουλευτές πρόσφατα ζήτησαν κοινές ικανότητες κυβερνοάμυνας για την ΕΕ.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr