Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα ξένα σωματίδια που βρέθηκαν σε εμβόλια Covid-19 της Moderna, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η χρήση ορισμένων παρτίδων, ήταν σωματίδια ανοξείδωτου χάλυβα που δεν απειλούν την υγεία.

Τα ευρήματα ήταν το αποτέλεσμα έρευνας την εταιρεία διανομής των εμβολίων της Moderna στην Ιαπωνία, Takeda Pharmaceutical Co, ανέφερε σε δήλωση το υπουργείο Υγείας.

«Ο ανοξείδωτος χάλυβας χρησιμοποιείται συχνά σε καρδιακές βαλβίδες, την αρθροπλαστική και τα μεταλλικά ράμματα. Έτσι δεν αναμένεται ότι η έγχυση των σωματιδίων που εντοπίσθηκαν σε αυτές τις παρτίδες στην Ιαπωνία θα είχε ως αποτέλεσμα αυξημένο ιατρικό κίνδυνο» διαβεβαίωσαν με κοινή τους δήλωση η Takeda και η Moderna.

Η χρήση τριών παρτίδων της Moderna ανεστάλη την Πέμπτη μετά τον εντοπισμό ξένων σωμάτων σε 39 φιαλίδια. Όλα προέρχονταν από την ίδια παρτίδα και οι δύο άλλες πάγωσαν προληπτικά, καθώς είχαν προέλθει από το ίδιο εργοστάσιο της ισπανικής Rovi που συσκευάζει τα εμβόλια.

Κάποια από τα αντικείμενα φαίνεται πως ήταν κομμάτια από το πώμα που αποσπάστηκαν λόγω εσφαλμένης εισαγωγής της βελόνας, αναφέρει το Reuters.

Πιθανότερη αιτία επιμόλυνσης θεωρείται η τριβή ανάμεσα σε μεταλλικά εξαρτήματα στο μηχάνημα που βάζει πώματα στα φιαλίδια, ανέφερε η Takeda.

Δύο άτομα πέθαναν στην Ιαπωνία μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna, περιστατικά που παραμένουν υπό διερεύνηση. Σύμφωνα με την Takeda δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός έπαιξε ρόλο στους θανάτους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο