Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακτιβιστές vs Τζερόμ Πάουελ – Η μάχη για την πράσινη στρατηγική της Fed

Ακτιβιστές vs Τζερόμ Πάουελ – Η μάχη για την πράσινη στρατηγική της Fed

Μεγάλες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις στο επικείμενο οικονομικό συμπόσιο της Fed στο Τζάκσον Χολ, με στόχο να εναντιωθούν στην επανεκλογή Πάουελ και να απαιτήσουν την υιοθέτηση πράσινων κριτηρίων από την κεντρική τράπεζα

Παράγοντας-κλειδί για τις εξελίξεις σε πολλά επίπεδα και για πολλά καυτά ζητήματα, που απασχολούν τις διεθνείς αγορές και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αναμένεται να αποτελέσει το φετινό, ετήσιο ραντεβού των τραπεζιτών στο ορεινό θέρετρο του Τζάκσον Χολ, στο Γουαϊόμινγκ.

Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, οι ακτιβιστές για το φυσικό περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή σχεδιάζουν να κάνουν φέτος λίαν αισθητή την παρουσία τους, προκειμένου και να επηρεάσουν την ατζέντα στις συζητήσεις, καθώς και στον ευρύτερο σχεδιασμό της στρατηγικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και όχι μόνο, αλλά και να εκφέρουν άποψη για την ταυτότητα του επόμενου διοικητή της Fed.

Πραγματικά, όχι μία, όχι δύο, αλλά συνολικά επτά μεγάλες περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, σε συνεργασία με κινήματα ακτιβιστών, ετοιμάζουν τη δική τους… επανάσταση, προκειμένου να καταστήσουν σαφές προς τους τραπεζίτες ότι θα πρέπει «εδώ και τώρα» να υιοθετήσουν πράσινα κριτήρια στην στρατηγική της κεντρικής τράπεζας και να πιέσουν προς την ίδια κατεύθυνση και το σύνολο του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Επίσης, θέλουν να διατυμπανίσουν την αντίθεση τους προς την ανανέωση της θητείας του Τζερόμ Πάουελ στο τιμόνι της Fed, καθώς ο καθ’όλα σεβαστός από τη Wall Street τραπεζίτης, κρίθηκε… μετεξεταστέος από τους ακτιβιστές αναφορικά με το πράσινο αποτύπωμα της μέχρι τώρα θητείας του.

Η πράσινη στροφή του Λευκού Οίκου

Το timing, εξάλλου, κρίνεται ως ιδανικό για ριζικές αλλαγές. Στο τιμόνι του Λευκού Οίκου βρίσκεται ο πιο «πράσινος» Αμερικανός πρόεδρος εδώ και χρόνια, δεδομένης της δεδηλωμένης πρόθεσης του Τζο Μπάιντεν να χαράξει ένα νέο μονοπάτι για τη χώρα σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής. Και βέβαια, αν και η κεντρική τράπεζα λειτουργεί ανεξάρτητα, είναι ο εκάστοτε πρόεδρος που ορίζει τον διοικητή της.

Η θητεία του κυρίου Πάουελ, ο οποίος διορίστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, λήγει τον ερχόμενο Φεβρουάριο και ήδη τα στοιχήματα για την επανεκλογή του έχουν πάρει φωτιά, με την επανεκλογή του να συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες, καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος φαίνεται πως κρίνει ως λίαν ικανοποιητική τη διοίκησή του στην ηγεσία της Fed κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας.

Οι ακτιβιστές, από την πλευρά τους, διαφωνούν κάθετα και το οικονομικό συμπόσιο της Kansas City Fed, που διόλου τυχαία έχει χαρακτηριστεί ως το Νταβός του καλοκαιριού, είναι ο ιδανικός τόπος για να εγκαινιάσουν την καμπάνια τους, με δράσεις που θα ξεκινούν από το αεροδρόμιο και θα καταλήγουν έξω από το πολυτελές και καλά φρουρούμενο θέρετρο.

Εξάλλου, δεν είναι μόνο το γεγονός πως φέτος το συμπόσιο, που θα διεξαχθεί από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου, θα γίνει με φυσική παρουσία, που σημαίνει ότι τραπεζίτες, οικονομικά στελέχη και media θα δώσουν το «παρών» προσελκύοντας τα φώτα της διεθνούς επικαιρότητας.

Είναι κοινό μυστικό πως όσα θα συζητηθούν εδώ και θα αποφασιστούν εδώ, θα καθορίσουν τις εξελίξεις μέχρι και την επόμενη χρονιά αναφορικά με διάφορα στρατηγικά ζητήματα, τμήμα των οποίων αποτελεί βέβαια και η ταυτότητα του καπετάνιου της Fed.

Μάλιστα, ο Τζο Μπάιντεν εκτιμάται πως θα ανακοινώσει σχετικά γρήγορα την απόφασή του, ίσως και μέσα στο Σεπτέμβριο, κάτι που εξηγεί την πρόθεση των ακτιβιστών να ανεβάσουν από τώρα την πίεση.

Η Fed έχει μείνει πίσω…

Το οξύμωρο βέβαια είναι πως από τους Ρεπουμπλικάνους και την «σκληρή» υπερσυντηρητική πτέρυγα στο Κογκρέσο, ο κύριος Πάουελ είναι… υπερβολικά μετριοπαθής, όχι μόνο σε θέματα νομισματικής πολιτικής, αλλά και περιβάλλοντος, δεδομένου ότι έχει φέρει στο τραπέζι τη συζήτηση για τα αυξανόμενα χρηματοπιστωτικά ρίσκα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και τα ολοένα αυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όμως, σε αντίθεση με την Τράπεζα της Αγγλίας και, πιο πρόσφατα, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Fed δεν έχει ακόμη ενσωματώσει πράσινα κριτήρια στην στρατηγική της ή στα stress tests. Το γεγονός, λοιπόν, πως ακόμη το… συζητάει, κρίνεται ως απαράδεκτο και ανεπαρκές από τους ακτιβιστές.

«Σήμερα η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που λαμβάνουμε ευθέως υπόψη στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής» είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά o κ. Πάουελ σε συνέδριο της BIS, τον περασμένο Ιούνιο, επισημαίνοντας πως ο θεσμικός ρόλος της Fed είναι αποκλειστικά η επόπτευση των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κάτι δηλαδή που αφήνει θέματα περιβαλλοντολογικής πολιτικής στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης. Ήταν μια δήλωση που κυνηγά ακόμη τον κύριο Πάουελ δεδομένου πως από πολλούς ακτιβιστές μεταφράστηκε ως τοποθέτηση πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να μείνει μακριά από θέματα περιβάλλοντος. Κι αυτό παρά το γεγονός πως ο Αμερικανός διοικητής παραδέχτηκε πως το σχετιζόμενο με το κλίμα χρηματοπιστωτικό ρίσκο εμπίπτει στη δικαιοδοσία της επόπτευσης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από την Τράπεζα.

«Ο πλανήτης μας καίγεται και εμείς, οι κεντρικοί τραπεζίτες, δεν γίνεται να κοιτάμε μόνο τον ρόλο μας και να παριστάνουμε πως εναπόκειται σε άλλους να δράσουν και εμείς απλά να ακολουθούμε. Δεν νομίζω πως είναι σωστό» ήταν συγκριτικά η απάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, που για το λόγο αυτό επικροτήθηκε από τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, όπως απέδειξε και με την ενσωμάτωση πράσινων κριτηρίων κατά την πρόσφατη μεταρρύθμιση της στρατηγικής της ΕΚΤ.

Οι υποψήφιοι των ακτιβιστών

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις προτιμούν στο τιμόνι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, είτε την Λάελ Μπρέναρντ, νυν μέλος του συμβουλίου της Fed που ήδη θεωρείται ως η ισχυρότερη αντίπαλος του Πάουελ είτε την πρώην υφυπουργό Οικονομικών και πρώην μέλος του συμβουλίου της Fed Σάρα Μπλουμ Ράσκιν είτε την καθηγήτρια Οικονομικών Λίσα Κουκ. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι προτάσσουν γυναίκες-υποψήφιες γνωρίζοντας πως ο κ. Μπάιντεν δείχνει σαφή προτίμηση στην ενίσχυση του ρόλου των γυναικών σε θέσεις-κλειδιά.

Άλλωστε, αν αποτύχουν στο στόχο τους, ήτοι να μπλοκάρουν την ανανέωση της θητείας του κ. Πάουελ, θεωρούν πως με τον… ντόρο που θα προκαλέσουν φτάνοντας μέχρι το Οβάλ Γραφείο θα υποχρεώσουν την Fed να ξανασκεφτεί το όλο ζήτημα και να αλλάξει ρότα ακολουθώντας και το… πράσινο ρεύμα της εποχής.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024