Δύο μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, οι μισοί και πλέον ασθενείς της Covid-19 υποφέρουν από γνωσιακά και συμπεριφορικά προβλήματα, διαπιστώνει ιταλική μελέτη.

Μετά την ανάρρωση από την οξεία φάση της λοίμωξης, πολλοί ασθενείς εμφανίζουν προβλήματα μνήμης, προσανατολισμού στο χώρο και επεξεργασίας νέων πληροφοριών, μεταξύ άλλων.

Επίσης, ο ένας στους πέντε εμφανίζει διαταραχή μετατραυματικού στρες και το 16% συμπτώματα κατάθλιψης, ανέφερε η ερευνητική ομάδα στο Έβδομο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βιένν.

Περίπου δύο μήνες μετά τη διάγνωσή τους με κοροναϊό, οι εθελοντές της μελέτης υποβλήθηκαν σε τεστ νευρογνωσιακών ικανοτήτων και μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (53%) βίωναν γνωσιακές δυσκολίες: το 16% εμφάνιζε προβλήματα λειτουργικής μνήμης, νοητικής ευελιξίας και επεξεργασίας πληροφοριών, το 6% οπτικοχωρικά προβλήματα (π.χ. δυσκολία αντίληψης του βάθους και της αντίθεσης), το 6% άλλα προβλήματα μνήμης και το 25% ένα συνδυασμό των παραπάνω προβλημάτων.

Τα γνωσιακά και ψυχοπαθολογικά προβλήματα ήταν χειρότερα στους νεότερους κάτω των 50 ετών. Όσο πιο βαριά Covid-19 πέρασε κάποιος στο νοσοκομείο, τόσο περισσότερα ήταν τα κατοπινά προβλήματα του. Δέκα μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, το ποσοστό των ασθενών με επίμονα προβλήματα είχε μειωθεί από το 53% στο 36%.

«Η μελέτη μας επιβεβαίωσε τα σημαντικά γνωσιακά και συμπεριφορικά προβλήματα που σχετίζονται με την Covid-19 και τα οποία επιμένουν για αρκετούς μήνες μετά την αποδρομή της νόσου. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται μετά να συγκεντρωθούν, να σχεδιάσουν, να σκεφθούν ευέλικτα και να θυμηθούν πράγματα. Αυτά τα συμπτώματα παρατηρούνται σε τρεις στους τέσσερις νεότερους ασθενείς σε ηλικία εργασίας. Χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, αλλά η μελέτη μας ήδη δείχνει ότι η Covid-19 όντως σχετίζεται με σημαντικά γνωσιακά και ψυχοπαθολογικά προβλήματα», δήλωσε ο Μάσιμο Φίλιπι του Επιστημονικού Ινστιτούτου και του Πανεπιστημίου Vita-Salute San Rafaele του Μιλάνου, επικεφαλής της μελέτης.

Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκαν και άλλες έρευνες στα νευρολογικά συμπτώματα της Covid-19. Μελέτη της Πολυκλινικής Osperdale Maggiore του Μιλάνου βρήκε ότι, πέντε έως δέκα μήνες μετά τη νοσηλεία τους, τρεις στους τέσσερις (77%) ασθενείς Covid-19 αναφέρουν τουλάχιστον ένα νευρολογικό σύμπτωμα, ενώ το 46% περισσότερα από τρία.

Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η αϋπνία (66%) και ακολουθούν η υπνηλία τη μέρα (46%) και οι δυσκολίες στο βάδισμα. Λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι οι πονοκέφαλοι, η μειωμένη ικανότητα όσφρησης (υποσμία) και η μειωμένη ικανότητα γεύσης (υπογευσία).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr