Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κερκόπορτα στα δίκτυα κινητής μένει «επίτηδες» ανοιχτή εδώ και 20 χρόνια

Κερκόπορτα στα δίκτυα κινητής μένει «επίτηδες» ανοιχτή εδώ και 20 χρόνια

Κενό ασφάλειας σε αλγόριθμο κρυπτογράφησης του GPRS

Οι αλγόριθμοι κρυπτογράφησης στα δίκτυα 2G περιέχουν ένα ύποπτο κενό ασφάλειας που θα επέτρεπε σε ωτακουστές να παρακολουθούν τους χρήστες κινητών, προειδοποιούν ευρωπαίοι ερευνητές κυβερνοασφάλειας, οι οποίοι εκτιμούν ότι πρόκειται για κερκόπορτα την οποία φύτεψαν οι διωκτικές αρχές.

Αν και τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν σήμερα δίκτυα τέταρτης γενιάς, ή ακόμα και 5G, το 2G, γνωστό και ως GPRS χρησιμοποιείται ακόμα ως εναλλακτική λύση σε περίπτωση ελλιπούς κάλυψης σε ορισμένες χώρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο κρυπτογραφίας, και είναι διαθέσιμη εδώ, το κενό ασφάλειας αφορά τον αλγόριθμο GEA-1 που χρησιμοποιείται για την κρυπτογράφηση δεδομένων στο GPRS –όχι όμως για την κρυπτογράφηση των κλήσεων φωνής.

Το πρόβλημα που εντοπίζει η μελέτη περιορίζει την ισχύ της κρυπτογράφησης από τα 64 στα 40 bit.

Οι ερευνητές εκτιμούν μάλιστα ότι το κενό ασφάλειας είναι απίθανο να προέκυψε κατά λάθος. Αντίθετα, δείχνει να εισήχθη εσκεμμένα προκειμένου να παράσχει στις διωκτικές αρχές τη δυνατότητα υποκλοπής αλλά και να συμμορφώνεται με τους νομικούς περιορισμούς στην εξαγωγή ισχυρών εργαλείων κρυπτογράφησης.

«Σύμφωνα με την πειραματική ανάλυσή μας, το να προέκυψαν από τύχη αυτές οι ιδιότητες του κλειδιού είναι περίπου το ίδιο απίθανο με το να πετύχεις έξι σωστούς αριθμούς στο γερμανικό λαχείο δύο φορές συνεχόμενα» δήλωσε σύμφωνα με το Associated Press ο Κριστόφ Μπέιρλε του Πανεπιστημίου του Ρουρ – Μπόχους στη Γερμανία, ο οποίος συνεργάστηκε στη μελέτη με ερευνητές στη Γαλλία και τη Νορβηγίας.

Ο αλγόριθμος GEA-1 επρόκειτο να καταργηθεί στα κινητά την περασμένη δεκαετία, ωστόσο η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι η λειτουργία συνεχίζει να υπάρχει στις σημερινές συσκευές Android και iOS.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ακόμα ότι έχουν ενημερώσει για το θέμα τους κατασκευαστές κινητών και τους οργανισμούς που διαμορφώνουν τα στάνταρτ των δικτύων κινητής.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024