Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ανησυχείτε για την επιστροφή στην… κοινωνικότητα;

Ανησυχείτε για την επιστροφή στην… κοινωνικότητα;

Συμβουλές για ομαλή επιστροφή στα εγκόσμια μετά την άρση των μέτρων

Ανυπομονούμε να ξαναβγούμε στα εγκόσμια, να μετακινηθούμε ασκόπως και να χορέψουμε ξανά ανάμεσα σε άγνωστους – εννοείται χωρίς να κρατάμε αποστάσεις. Και μπορεί αυτή η επιστροφή στη νυχτερινή κανονικότητα να φαντάζει ασύλληπτα μακρινή, τη στιγμή που συζητάμε ακόμη για αυστηρότερα μέτρα, όμως αναπόφευκτα θα φτάσει. Και όταν φτάσει, ο ενθουσιασμός μπορεί να μην είναι το μοναδικό μας συναίσθημα. Πώς θα καταφέρουμε, αλήθεια, να έρθουμε ξανά αντιμέτωποι με πλήθη;

Είναι σίγουρο ότι θα αγχωθούμε

Όπως εξηγεί στον Guardian η Έμα Γουάρνοκ-Παρκς, κλινική ψυχολόγος και ερευνήτρια με ειδικότητα την διαταραχή κοινωνικού άγχους στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι ανθρώπινο. «Όλοι μας στερηθήκαμε την ανθρώπινη επαφή στη διάρκεια αυτής της χρονιάς, και όταν έχεις καιρό να κάνεις κάτι, η πρώτη επαφή μπορεί να μοιάζει λίγο περίεργη». Επίσης, δεν αποκλείεται οι κοινωνικοί κανόνες να έχουν αλλάξει. Θα μπορούμε, άραγε, να αγκαλιαστούμε; Μάσκες θα φοράμε; Οπότε, ας πάρουμε την επάνοδό μας χαλαρά.

Οι κοινωνικές δεξιότητες δεν χάνονται

Ξέρουμε ότι δεν το πιστεύετε απολύτως, όμως όπως εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα η κλινική ψυχολόγος Λίντα Μπλερ, «αποκτάμε τις περισσότερες κοινωνικές δεξιότητες μεταξύ της ηλικίας των μηδέν και επτά ετών. Μερικές φορές είναι δύσκολο να τις ανασύρουμε, επειδή είναι θαμμένες πολύ βαθιά, όμως εξακολουθούν να είναι εκεί». Επομένως θα πάρει λίγο καιρό, αλλά θα επιστρέψουν!

Η αυτοπεποίθηση θα έρθει σταδιακά

Αν αισθάνεστε άβολα με τις κοινωνικές επαφές, αρχίστε με μικρά βήματα: Στείλτε κανένα μήνυμα σε φίλους στα κοινωνικά δίκτυα, κανονίστε έναν περίπατο ή κάντε κάποιο διαδικτυακό μάθημα. Έτσι, θα προσαρμοστείτε στην ιδέα της επιστροφής.

Μην αποφεύγετε τις κοινωνικές εκδηλώσεις

Ναι, δείχνει πιο εύκολο, όμως σταδιακά δεν θα βοηθήσει. «Ο κόσμος γύρω μας έχει συρρικνωθεί κι αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα, όμως δεν μας κάνει καλό», εξηγεί η Νάντια Φίνερ, ιδρύτρια του Shy and Mighty Society. «Όταν ντρεπόμαστε πρέπει να φαινόμαστε γενναίοι για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να βιώσουμε πλήρως τη ζωή μας».

Μην πιέζεστε παραπάνω από όσο αντέχετε

Μην βιαστείτε να επανέλθετε 100%. Για παράδειγμα, συζητήστε με τον εργοδότη σας αν θα μπορούσατε να συνεχίσετε να εργάζεστε από το σπίτι κάποιες ημέρες την εβδομάδα και μην πιεστείτε να συμμετέχετε σε κάθε μάζωξη μετά την άρση των μέτρων.

Δεν ξέρουν ότι έχετε άγχος

«Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι επειδή έχουν ταχυπαλμία ή ιδρωμένες παλάμες, οι άλλοι μπορούν να αντιληφθούν το κοινωνικό τους άγχος», σημειώνει στον Guardian η Γουάρνοκ-Παρκς. «Όμως όπως ξέρουμε από έρευνες, όταν κοιτάζουμε πώς φαίνονται σε ένα βίντεο οι άνθρωποι που βιώνουν τέτοια αισθήματα, αυτό απλώς δεν ισχύει. Αυτό που συμβαίνει στο σώμα σας μπορεί να σας φαίνεται τεράστιο, όμως συχνά δεν είναι ορατό στους άλλους».

Εστιάστε στους γύρω σας

Αντί να ανησυχείτε για το πώς μοιάζετε εσείς, κοιτάξτε γύρω σας και προσέξτε τι κάνουν και τι λένε οι άλλοι. Έτσι, ίσως χαλαρώσετε – και σίγουρα θα απολαύσετε περισσότερο την περίσταση.

Σκεφτείτε τους άλλους

Πιθανότατα, μοιράζεστε όλοι το ίδιο συναίσθημα. «Ακόμη και οι εξωστρεφείς φοβούνται ότι έχασαν τις δεξιότητές τους», υποστηρίζει η Μπλερ. «Αντί να ανησυχείτε για τον εαυτό σας, φροντίστε να τους κάνετε να αισθανθούν καλύτερα. Έτσι, αυτομάτως θα νιώσετε πιο χαλαροί».

Δεν είναι όλα δική σας ευθύνη

Ίσως φοβάστε ότι έχετε πάψει να είστε τόσο ενδιαφέρων ή ενδιαφέρουσα όσο πριν το lockdown. Όμως μια επιτυχής αλληλεπίδραση απαιτεί δυο πλευρές. Κανείς δεν περιμένει να τον διασκεδάσετε.

Μην το πολυσκέφτεστε

Μην βγάλετε από πριν θέματα για συζήτηση, όσο και αν νιώθετε ότι θα βοηθήσει. Δεν θέλετε οι συζητήσεις σας να μοιάζουν προβαρισμένες.

Μην το αναλύετε μετά εορτής

Είτε πήγε καλά, είτε δεν πήγε, πλέον έχει τελειώσει. Πάμε στην επόμενη!

Ανοίξτε τον κύκλο σας

Πολλοί από εμάς χαθήκαμε με μεγάλη μερίδα των φίλων μας στην περίοδο των lockdown. Μετά το τέλος τους, είναι καιρός να τους ξαναβρούμε – ή και να κάνουμε καινούργιους.

Δεν θα αλλάξετε και χαρακτήρα

Ίσως ήσασταν εσωστρεφής πριν το lockdown και παραμένετε και τώρα. Δεν είναι κακό. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι κάνουν αμάν και πώς για την επιστροφή τους στην έντονη νυχτερινή ζωή, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι το ιδανικό και για εσάς. Το σημαντικό είναι ότι όλοι μας, κάποια στιγμή, θα είμαστε πάλι ελεύθεροι. Και αυτή την ελευθερία, καλό είναι να την κάνουμε ο καθένας ό,τι θέλει.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024