Η Ευρώπη πρέπει να απαγορεύσει τη χρήση συστημάτων αναγνώρισης προσώπων για την πρόσληψη ή απόλυση εργαζομένων, σύμφωνα με πρόταση που πρόκειται να παρουσιάσει την Πέμπτη το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το Συμβούλιο δεν προτείνει την απαγόρευση της αναγνώρισης προσώπων γενικά, τονίζει όμως ότι οι εργοδότες πρέπει να ζητούν την άδεια των εργαζομένων για τη συλλογή και επεξεργασία οπτικών βιομετρικών δεδομένων.

Η πρόταση καταρτίστηκε από επιτροπή ειδικών από τις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου, το οποίο διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και περιλαμβάνει ως μέλη και τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Τουρκία.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, οι οποίοι απέκτησαν πρόσβαση στο κείμενο της πρότασης, η σύσταση του Συμβουλίου δεν είναι μεν δεσμευτική, αποτελεί όμως την πλέον λεπτομερή πρόταση για τη νομοθετική ρύθμιση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, η χρήση αλγόριθμων αναγνώρισης προσώπων για την πρόσληψη προσωπικού, την παροχή ασφαλιστικής κάλυψης και την εγγραφή σε εκπαιδευτικά ιδρύματα συνιστά διάκριση και πρέπει να απαγορευτεί.

Εκτός νόμου πρέπει να τεθεί επίσης η χρήση της τεχνολογίας για τον προσδιορισμό της φυλής, του φύλου, της θρησκείας, της ηλικίας ή της υγείας των πολιτών, εκτός εάν υπάρχουν νομικές ασφαλιστικές δικλείδες που εμποδίζουν τις διακρίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου οφείλουν να ζητούν τη ρητή συγκατάθεση των πολιτών για τη συλλογή και επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της καταρτίζει ανεξάρτητη νομοθετική πρόταση για τις θεμιτές χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, πρόταση που αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν για ενδεχόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως η προστασία της ιδιωτικής ζωής και οι διακρίσεις με βάση το φύλο ή τον πολιτικό προσανατολισμό.

Αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν εξετάσει αρχικά το ενδεχόμενο να επιβάλουν πενταετές μορατόριουμ στη χρήση συστημάτων αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους, ωστόσο η πρόταση συνάντησε αντιδράσεις από ορισμένες χώρες-μέλη και η εφαρμογή της είναι πλέον εθελοντική.

Παρόλα αυτά, η πρόταση για μορατόριουμ θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το οποίο θα πρέπει τελικά να εγκριθεί τυχόν νέα νομοθεσία.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές πιέζουν για απαγόρευση της τεχνολογίας στην Ένωση, αναφέρουν οι FT.

Δύο Γάλλοι ευρωβουλευτές υπέβαλαν μάλιστα πρόταση τροπολογίας που θα απαγόρευε τη χρήση της τεχνολογίας από τις αστυνομικές αρχές. Θα απαγόρευε επίσης «τη χρήση αυτόματης αναγνώρισης, στο περιβάλλον δημόσιων χώρων, άλλων ανθρώπινων χαρακτηριστικών όπως ο τρόπος βάδισης, τα δακτυλικά αποτυπώματα, το DNA, η φωνή και άλλα βιομετρικά και συμπεριφορικά σήματα».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr