newspaper
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Ξεπέρασαν τους 4.000 οι νεκροί - Αλλαγή στρατηγικής στα τεστ για να «περικυκλώσουν» τον ιό

Κοροναϊός : Ξεπέρασαν τους 4.000 οι νεκροί – Αλλαγή στρατηγικής στα τεστ για να «περικυκλώσουν» τον ιό

Μπορεί τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας να μειώνονται κάθε μέρα που περνάει, ωστόσο αυτό αποτελεί... το μόνο ενθαρρυντικό νέο δίνεται από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Ο λόγος είναι ότι την ίδια στιγμή σχεδόν σε καθημερινή βάση η χώρα μας θρηνεί περίπου 100 νεκρούς, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας, αν και σε καθοδική τάση, παραμένει η υψηλή

Μπορεί τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας να μειώνονται κάθε μέρα που περνάει, ωστόσο αυτό αποτελεί… το μόνο ενθαρρυντικό νέο δίνεται από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Ο λόγος είναι ότι την ίδια στιγμή σχεδόν σε καθημερινή βάση η χώρα μας θρηνεί περίπου 100 νεκρούς, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας, αν και σε καθοδική τάση, παραμένει η υψηλή.

Όλα αυτά, τι στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται ήδη σε καθεστώς ήπιου lockdown για 6 ολόκληρες εβδομάδες και η κυβέρνηση αναγκάζεται να επιβάλλει «σκληρό» lockdown σε περιοχές, στις οποίες παρατηρείται μεγάλη έξαρση του φονικού ιού. Αυτές οι περιοχές είναι -μέχρι στιγμής- ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα, η Μάνδρα και η Κοζάνη, με την κυβέρνηση να έχει αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν περισσότερες περιοχές, ειδικά εφόσον παρατηρηθούν φαινόμενα χαλάρωσης τις γιορτινές μέρες.

Δεν είναι μυστικό άλλωστε ότι τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο φοβούνται «τρέμουν» πιθανή χαλάρωση, κατά τη διάρκεια των γιορτών, η οποία μπορεί να φέρει νέα εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων και συνεπώς ένα τρίτο κύμα.

Προφανώς, όλα τα παραπάνω δεν «σκιαγραφούν» μια κατάσταση που κάποιος θα χαρακτήριζε «υπό έλεγχο». Αυτός είναι και ο λόγος που εκτός από τα «σκληρά» lockdown, η κυβέρνηση έβγαλε από τη φαρέτρα της ακόμα ένα «όπλο». Πρόκειται για τα δωρεάν τυχαία τεστ κοροναϊού που θα ξεκινήσουν, αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, από την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για μια κίνηση που ήρθε μετά από μήνες συζητήσεων σχετικά με τα τεστ που διενεργούνται, αφού όπως ξεκαθαρίζουν οι επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο, το κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι τα πολλά και τυχαία τεστ.

Σε αυτή την λύση φαίνεται πως καταφεύγει και η κυβέρνηση, έχοντας καθυστερήσει παροιμιωδώς, με το δεύτερο να αποδεικνύεται πολύ πιο ισχυρό από το πρώτο, τη στιγμή που η χώρα έφτασε να θρηνεί 4.044 θανάτους σε λιγότερο από ένα χρόνο και να μετράει σχεδόν 130.000 κρούσματα, τα οποία φέρνουν το σύστημα υγείας στα όριά του.

Σχέδιο για 12.000 δωρεάν τεστ ημερησίως

Το νέο όπλο που προσθέτει η Ελλάδα είναι οι τυχαιοποιημένοι έλεγχοι για τον φονικό ιό σε όλη την επικράτεια, με σκοπό να περιοριστούν οι συρροές κρουσμάτων, καθώς και να εντοπίζονται περισσότερα ασυμπτωματικά κρούσματα, ούτως ώστε υπάρχει μεγαλύτερη πρόληψη.

Όπως ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον φονικό ιό, στόχος θα είναι να γίνονται 12.000 τυχαιοποιημένα τεστ την ημέρα. Πρόκειται τεστ αντιγόνων.

Στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης είναι η προστασία όλων μας, μέσω:

 • Της διακοπής αλυσίδων μετάδοσης,
 • Της έγκαιρης πρόβλεψης
 • Της ανίχνευσης της αντικειμενικής ασυμπτωματικής διασποράς

Το χρονοδιάγραμμα

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης «μαμούθ», τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου θα ανοίξει αυτή η νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας μπορεί, όποιος επιθυμεί, να δηλώνει συμμετοχή για τυχαιοποιημένο έλεγχο. Οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω της ιστοσελίδας testing.gov.gr, η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της το βράδυ της Δευτέρας.

Μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου η πρώτη ομάδα 12.000 πολιτών θα ειδοποιηθεί να προσέλθει σε ένα από τα κέντρα για τεστ κοροναϊού, τα οποία αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 28 Δεκεμβρίου.

Έλεγχοι σε 386 σημεία

Οι έλεγχοι θα γίνονται σε 386 σημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Τα 278 θα είναι σε Κέντρα Υγείας, ακόμα 98 σημεία εξέτασης θα στηθούν σε υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ 10 σημεία εξέτασης από Υγειονομικές Μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ποιοι θα μπορούν να λάβουν μέρος

Στον τυχαιοποιημένο έλεγχο θα μπορούν να λάβουν μέρος όλοι, με μια «πολύ συγκεκριμένη εξαίρεση», όπως είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αυτή αφορά όλους όσοι έχουν συμπτώματα κοροναϊού: Εκείνοι σε επικοινωνία με τον γιατρό τους θα πρέπει να προσέρχονται αυτοβούλως και αμέσως για τεστ, γιατί το σύστημα ίσως να μην τους επιλέξει για έλεγχο.

Πώς θα κλείνουμε ραντεβού

Για να λάβει κάποιος μέρος θα πρέπει να συμπληρώσει κάποια στοιχεία σε μια φόρμα που θα υπάρχει στην πλατφόρμα, testing.gov.gr.

Έπειτα, με SMS στο κινητό θα γίνεται η επαλήθευση της αίτησης για τυχαιοποιημένο έλεγχο. Το SMS επαλήθευσης δεν είναι αποδεικτικό επιλογής. Αν κάποιος επιλεγεί θα λάβει νέο SMS, που θα το επιβεβαιώνει.

Η επιλογή γίνεται μέσω αλγόριθμου και τυχαία, χωρίς κάποιο κριτήριο.

 

Όποιος λάβει μέρος θα του δικαιολογείται η μετακίνηση από και προς το διαγνωστικό κέντρο, αλλά και τρίωρη αποχή από την εργασία του.

Όπως τόνισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, τα στοιχεία των πολιτών δεν θα αποθηκεύονται.

Καθολικό lockdown και στην Κοζάνη

Νέο lockdown στα πρότυπα του Ασπρόπυργου, της Ελευσίνας και της Μάνδρας ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά, μόλις ένα 24ωρο μετά τις πρώτες ανακοινώσεις για «σκληρό» lockdown στις παραπάνω περιοχές, η Κοζάνη θα τεθεί σε καθεστώς αυστηρού lockdown.

Η εφαρμογή των μέτρων ξεκινά από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και θα έχει ισχύ για 7 ημέρες.

Τι μέτρα ισχύουν στην Κοζάνη

 1. Επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από την οικία τους μόνο προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
 2. Αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ακόμα και με τη μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.
 3. Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα (10) άτομα, καθώς και αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή. Επίσης, τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.
 4. Μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών.
 5. Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
 6. Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών, καθώς και υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές. Θα διεξάγεται περιοδικός έλεγχος των μικροπωλητών ανά τριήμερο.
 7. Μοριακός έλεγχος κάθε πέντε (5) ημέρες στους εργαζόμενους Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.
 8. Μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 9. Υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης, από κοινού με τους δήμους των περιοχών αυτών και την αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και με συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων κ.λπ.), λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών.
 10. Τέλος, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης της εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

Δραματική η κατάσταση στην Κοζάνη

Ο υφ. Πολιτικής Προστασίας αποκάλυψε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 397 ενεργά κρούσματα στην Κοζάνη. 81 από αυτά νοσηλεύονται, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι τα 53 έτη.

Τα 397 κρούσματα εντοπίζονται σε:

 • 199 στον Δήμο Κοζάνης
 • 134 στον Δήμο Εορδαίας
 • 43 στον Δήμο Βοϊου
 • 15 στον Δήμο Σερβίων
 • 6 στον Δήμο Βελβεντού

Από τα κρούσματα αυτά, προέκυψαν 816 στενές επαφές high risk.

Το 81,23% των κρουσμάτων παρουσιάζει κύρια ή δευτερεύοντα συμπτώματα, 46,91% στην πρώτη περίπτωση και 34,32% στη δευτερη.

Το 14,57% αφορά σε συνταξιούχους, 10,12% σε ιδιωτικούς υπάλληλους και 10,10% σε αυτοαπασχολούμενους με το πλανόδιο εμπόριο.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης στην Κοζάνη είναι ότι ο δείκτης θετικότητας επτά ημερών για την περιοχή ήταν στο 25,2% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ χτες σκαρφάλωσε στο 31,3%.

«Το γεγονός ότι το 73,2% των ενεργών κρουσμάτων και στενών επαφών συνδέονται με μετακινήσεις και επισκέψεις σε περισσότερο από έναν όμηρο δήμο μέσα στην ίδια περιφερειακή ενότητα, μας αναγκάζει να θέσουμε περιοριστικούς όρους σε όλη την περιοχή» σημείωσε ο υφυπουργός.

Με το… δάχτυλο στη «σκανδάλη» η κυβέρνηση

Αποφασισμένη μοιάζει η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τους λοιμωξιολόγους, εάν χρειαστεί να λάβει πιο σκληρά μέτρα σε όποια περιοχή υπάρχει επιδημιολογική έξαρση, όπως έγινε σε Δυτική Αττική (Μάνδρα, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος) και Κοζάνη.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκονται περιοχές όμορες της δυτικής Αττικής και της Κοζάνης, που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι και η Κοζάνη (μετά τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα και την Μάνδρα), τίθεται από αύριο το πρωί σε πιο σκληρό lockdown.

Only in

Η ξεχασμένη εργασία

Γιατί η Αριστερά προσπερνά τους εργαζομένους;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023