Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Ποια είναι τα εμβόλια που θα σώσουν την ανθρωπότητα

Κοροναϊός : Ποια είναι τα εμβόλια που θα σώσουν την ανθρωπότητα

H Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 19,9 εκατομμύρια δόσεις, αρκετές για να καλύψουν το 186% του ελληνικού πληθυσμού

Η μεγαλύτερη προσπάθεια εμβολιασμού στην ανθρώπινη ιστορία ξεκινά αυτή την εβδομάδα. Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που έδωσε το πράσινο φως για το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19, και η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο. Το αντίστοιχο εμβόλιο της Moderna φαίνεται πως θα είναι το δεύτερο που θα εξασφαλίσει άδεια κυκλοφορίας στον Δυτικό κόσμο.

Σύμφωνα με απολογισμό του Bloomberg, το οποίο παρακολουθεί τη διαδικασία ανάπτυξης και αδειοδότησης των εννέα πλέον υποσχόμενων εμβολίων, κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη παραγγείλει 7,85 δισεκατομμύρια δόσεις, αρκετές για περίπου τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό (τα περισσότερα εμβόλια χορηγούνται σε δύο δόσεις).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ΕΕ έχει εξασφαλίσει 1,4 δισεκατομμύρια δόσεις και Ελλάδα 19,9 εκατομμύρια δόσεις, αρκετές για να καλύψουν το 186% του ελληνικού πληθυσμού.

Πηγή: Bloomberg

Ας δούμε τα εννέα πλέον υποσχόμενα εμβόλια:

Pfizer/BioNTech: Αποτελεσματικότητα 95%. Εμβόλιο mRNA που διατηρείται στους -70 βαθμούς Κελσίου. Η Pfizer, η πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε αποτελέσματα της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών, αναμένει να παράγει 50 εκατ. δόσεις φέτος και 1,3 δισεκατομμύρια το 2020.

Moderna: Αποτελεσματικότητα 95%. Εμβόλιο mRNA που διατηρείται σε απλό ψυγείο. Η αμερικανική εταιρεία θα διαθέσει 20 εκατομμύρια δόσεις στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο και 100 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο το 2021.

AstraZeneca/Οξφόρδη: Αποτελεσματικότητα 70%. Η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνίες για 3 δισεκατομμύρια δόσεις, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με άλλα υποψήφια εμβόλια.

Novavax: Αποτελεσματικότητα ακόμα άγνωστη. Η μικρή εταιρεία βιοτεχνολογίας χρηματοδοτήθηκε με 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ και είδε την τιμή της μετοχής της να ανεβαίνει κατά 3.000% σε εννέα μήνες.

Johnson & Johnson: Αποτελεσματικότητα ακόμα άγνωστη. Χορηγείται σε μόνο μία δόση και διατηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου, παράγοντες που διευκολύνουν τη διάθεσή του. Ξεχωριστή κλινική δοκιμή δύο δόσεων άρχισε τον Νοέμβριο.

Τα υπόλοιπα τέσσερα εμβόλια αφορούν τη Ρωσία και την Κίνα, όπου οι μαζικοί εμβολιασμοί ξεκίνησαν πριν γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

Sinovac Biotech: Αποτελεσματικότητα άγνωστη. Διατηρείται στους 2-8 βαθμούς Κελσίου. Το εμβόλιο της κρατικής κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας περιέχει χημικά αδρανοποιημένο κοροναϊό.

CanSino Biologics: Αποτελεσματικότητα άγνωστη. Περιέχει τροποποιημένο ιό του κοινού κρυολογήματος. Εγκρίθηκε για χρήση στον κινεζικό στρατό.

Sinopharm: Αποτελεσματικότητα άγνωστη. Η κινεζική εταιρεία δοκιμάζει δύο υποψήφια εμβόλια σε προχωρημένες κλινικές δοκιμές.

Gamaleya: Αποτελεσματικότητα 91%. Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε στο ρωσικό Κέντρο Γκαμαλέϊα ήταν το πρώτο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως εκτός πλαισίου κλινικών δοκιμών.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024