Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή : Το 2020 αναμένεται να είναι μια από τις θερμότερες χρονιές στην ιστορία

Κλιματική αλλαγή : Το 2020 αναμένεται να είναι μια από τις θερμότερες χρονιές στην ιστορία

Παρά το γεγονός ότι ο φετινός χειμώνας αναμένεται πιο ψυχρός από το συνηθισμένο για το βόρειο ημισφαίριο, το 2020 αναμένεται να αποδειχθεί μια από τις πιο ζεστές χρονιές που έχουν καταγραφεί

Το κλιματικό φαινόμενο La Niña είναι σε εξέλιξη, προοιωνίζοντας έναν χειμώνα πιο ψυχρό και με περισσότερες καταιγίδες από το συνηθισμένο για το βόρειο ημισφαίριο. Παρόλα αυτά, το 2020 ενδέχεται να εξελιχθεί σε μία από τις θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) ανακήρυξε φαινόμενο La Niña, δηλαδή την μείωση της θερμοκρασίας των νερών της επιφάνειας του ωκεανού κατά μήκος της ακτογραμμής του Ειρηνικού στους τροπικούς της Νοτίου Αμερικής, για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις και τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς να προετοιμαστούν για ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο.

Το La Niña, που στα ισπανικά σημαίνει «μικρό κορίτσι» είναι η «ψυχρή» φάση της Νότιας ταλάντωσης (η θερμή είναι το φαινόμενο El Niño), μια σειρά από ωκεανικά και κλιματικά φαινόμενα στον Ειρηνικό που επηρεάζουν την θερμοκρασία, τις καταιγίδες και τις βροχοπτώσεις σε όλο τον κόσμο.

Οι πιθανές επιπτώσεις του για το 2020 περιλαμβάνουν ξηρότερες από το συνηθισμένο συνθήκες για την ανατολική Αφρική, που αναμένεται να εντείνουν την επισιτιστική κρίση στην περιοχή, αλλά και πιο υγρές συνθήκες σε μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Ασίας και της Αυστραλίας και όλο και ισχυρότερους κυκλώνες στον Ατλαντικό. Στην Καραϊβική, η φετινή περίοδος των κυκλώνων είναι η πιο ενεργή που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Ο Πέτερι Τάαλας, γενικός γραμματέας του WMO, δήλωσε στον Guardian: «Το El Niño και το La Niña είναι σημαντικές, φυσικές κινητήριοι δυνάμεις στο κλιματικό σύστημα του πλανήτη. Όμως όλα τα φυσικά κλιματικά φαινόμενα πλέον συμβαίνουν ταυτόχρονα με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή που εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και επηρεάζει τον κύκλο του νερού».

Ενώ το El Niño, η θερμή φάση του συγκεκριμένου κλιματικού φαινομένου, μπορεί να προκαλέσει ξηρασία στην Αυστραλία και την Ινδία, και να αυξήσει τους κυκλώνες στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό, το La Niña είναι ικανό να ρίξει τη θερμοκρασία του Ανατολικού Ειρηνικού ακόμη και κατά 3 – 5 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που με τη σειρά του μειώνει τη θερμοκρασία σε όλο τον κόσμο.

Όμως σύμφωνα με τον Τάαλας, η υπερθέρμανση του πλανήτη καταφέρνει να αντισταθμίσει αυτές τις επιδράσεις και με το παραπάνω, και το 2020 «παραμένει σε τροχιά μετατροπής σε μια από τις θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ», το διάστημα 2016-2020 να αναμένεται να αποτελέσει τη θερμότερη πενταετία που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

«Πλέον οι χρονιές που σημειώνεται La Niña είναι θερμότερες ακόμη και σε σύγκριση με χρονιές του παρελθόντος με El Niño», εξηγεί στον Guardian.

Το φετινό La Niña αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, και σύμφωνα με το WMO είναι «μέτριο έως ισχυρό». Την τελευταία φορά που καταγράφηκε ισχυρό La Niña ήταν το 2010-11 όταν είχαν σημειωθεί μεγάλες πλημμύρες στο Πακιστάν και στην Αυστραλία.

Τα φαινόμενα La Niña ορίζονται από την πτώση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας κατά περισσότερο από 0,5 βαθμούς Κελσίου, για τουλάχιστον πέντε διαδοχικές τριμηνιαίες περιόδους.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024