Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι γίνεται με τον κοροναϊό και την καραντίνα στα Γιάννενα

Τι γίνεται με τον κοροναϊό και την καραντίνα στα Γιάννενα

Η κατάσταση στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι τραγική, με τα σχολεία ένα προς ένα να μετρούν σταδιακά αυξανόμενα κρούσματα μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών

Από σήμερα, Πέμπτη, τα Γιάννενα μαζί με τις Σέρρες έχουν τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό», προχωρώντας σε μίνι lockdown. Εφαρμόζονται νέα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους, τήρηση των μέτρων αποστάσεων ασφαλείας και απαγόρευση εξόδου από την περιφέρεια. Ωστόσο, τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά.

Η κατάσταση στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι τραγική, με τα σχολεία ένα προς ένα να μετρούν σταδιακά αυξανόμενα κρούσματα μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Ήδη από τις αρχές του μήνα η ΕΛΜΕ είχε προχωρήσει σε καταγγελία που αφορούσε σχολείο όπου 22 μαθητές που εκτέθηκαν σε κρούσμα (από συμμαθητή τους), συνέχιζαν κανονικά και χωρίς τεστ covid να γεμίζουν τις αίθουσες.

Από τις αρχές του μήνα έβαλαν προσωρινά λουκέτο διάφορες σχολικές μονάδες λόγω καραντίνας, ενώ αυτήν την στιγμή σε λύκειο της πόλης έχουν καταγραφεί 15 κρούσματα σε μαθητές και ένα σε καθηγήτρια ξένης γλώσσας, η οποία δίδασκε και σε άλλα σχολεία.

Lockdown με ανοιχτά σχολεία

Ομολογουμένως το προηγούμενο διάστημα οι γιαννιώτες υπήρξαν ανυπάκουοι, με τα μαγαζιά εστίασης να είναι γεμάτα κόσμο. Τα νέα μέτρα, όμως, δεν είναι δεδομένο ότι θα περιορίσουν τη διασπορά του ιού σε επιθυμητό, ή –έστω- δίκαιο για όλους βαθμό.

Καθώς η μεγαλύτερη υγειονομική βόμβα, όπως αναφέραμε  από το καλοκαίρι ακόμα, αυτή των σχολείων δεν αλλάζει κάτι στη λειτουργία της, είναι παραπάνω από σαφές πως το μίνι lockdown συμβαδίζει με την πολιτική της ανοσίας της αγέλης.

Σε κάθε τάξη με μέσο όρο 25 μαθητές, έρχονται να προστεθούν οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειες όλων των αναφερθέντων. Οπότε, η διασπορά του ιού «περιορίζεται» σε ένα κομμάτι της κοινότητας αρκετά μεγάλο και αρκετά επίφοβο.

Παίρνοντας σα δεδομένο με τα μέχρι τώρα στοιχεία ότι οι νέοι δεν αρρωσταίνουν βαριά, ούτε και πεθαίνουν, μας μένει ένα το κρατούμενο: Ευάλωτοι στον ιό παραμένουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή άτομα της τρίτης ηλικίας και άτομα, μερικά εξ αυτών πολύ νεαρά, που φέρουν υποκείμενα νοσήματα.

Κάθε σπίτι και κίνδυνος

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σχεδόν κάθε σπίτι της πόλης μπορεί και να κινδυνεύει. Ακόμα κι αν απομονωθούν οι μαθητές από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους –όσο αυτό είναι εφικτό, δηλαδή σε περιπτώσεις που δεν έχει αναλάβει η οικογένεια κάποιον ηλικιωμένο-, παραμένουν στο στόχαστρο οι εκπαιδευτικοί και οι νέοι που πάσχουν από κάποια νόσο.

Κάθε περιοχή φέρει τις δικές της ιδιαιτερότητες και τα Γιάννενα, όπως συνήθως οι μεγάλες, μη ακριτικές πόλεις, έχουν εκπαιδευτικούς «επικίνδυνης ζώνης», με την πλειοψηφία τους να είναι άνω των 50 ετών.

Επίσης, η Ήπειρος είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα σε κρούσματα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και, φυσικά, σχεδόν κάθε σπίτι έχει κι από μία ιστορία υποκείμενων νοσημάτων (αυτοάνοσων, καρκίνων, καρδιοπάθειας κλπ).

Η ηθική διάσταση του πράγματος

Από μία πολύ σκληρή και ρεαλιστική οπτική, το μίνι lockdown με τα ανοιχτά σχολεία, προστατεύει το πιο «υγιές» κομμάτι της κοινωνίας ή αυτό που δεν κινδυνεύει από την επαφή με τους μαθητές (υπενθυμίζεται ότι τα κρούσματα στην εκπαιδευτική κοινότητα αυξάνονται διαρκώς». Αλλά, τελικά, πού μας αφήνει όλη αυτή η ιστορία;

Όπως φαίνεται ο σώζων εαυτόν μπορεί και να σωθεί. Οι δε υπόλοιποι, ευάλωτοι της κοινωνίας, με μία πολύ κυνική αλήθεια, θα πρέπει να υπολογίζουν στην τύχη ή να οδηγηθούν σε παντελή απομόνωση, η οποία είναι και άδικη και στα πλαίσια των διακρίσεων και εξαιρετικά ψυχοφθόρα.

Αλλά καθώς αυτά τα «ψιλά γράμματα» δεν τα υπολογίζει και πολύ το υγιές (κυριολεκτικά) κομμάτι της κοινωνίας, στο διά ταύτα αντιμετωπίζουμε μία συνθήκη όπου οι υγιείς δεν κινδυνεύουν κι από επιλογή της Πολιτείας, αν είναι κάποιος να εξοντωθεί, ας εξοντωθεί ο πιο αδύναμος. Κι ενώ ο θρυλικός Καιάδας των αφηγήσεων δεν υφίσταται ιστορικά, τώρα μοιάζει η υποτιθέμενη μέθοδος εξόντωσης των ανάπηρων και καχεκτικών (sic, ή και όχι τόσο) να εφαρμόζεται με το γράμμα του νόμου.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024