Κοροναϊός : Κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο – Επιμένουν στη χρήση μάσκας οι ειδικοί, πού είναι υποχρεωτική
Η επιδημιολογική κατάσταση του κοροναϊού στην χώρα μας είναι διαχειρίσιμη, διαβεβαιώνουν οι ειδικοί υπερτονίζοντας την σημασία εκτεταμένης χρήσης μάσκας και τήρησης των αποστάσεων.
- Η Φλόγα της Χήρας: Γιατί ο θάνατος του συντρόφου μπορεί να αυξήσει την ερωτική επιθυμία
- Τελικά από πού καταγόταν ο Χριστόφορος Κολόμβος; - Τι αποκάλυψε το τεστ DNA;
- Εκτοξεύτηκε για την πέμπτη δοκιμαστική πτήση του ο γιγαντιαίος πύραυλος Starship από την Space X
- Πρεσβυτέρα έδιωξε από τον σπίτι ιερέα που ξεφάντωσε σε νυχτερινό κέντρο - Επέστρεψε μεθυσμένος και χωρίς ράσα
Αποστάσεις και μάσκα, είναι για τους ειδικούς το Α και το Ω, στην μάχη για να μην ξεφύγει ο κοροναϊός, κι ενώ η Ελλάδα, μετρά πάνω από 4.000 κρούσματα.
Οι λοιμωξιολόγοι υπογραμμίζουν ότι οι επόμενες δέκα με δεκαπέντε ημέρες θα είναι κρίσιμες καθώς τότε θα δούμε τα αποτελέσματα της χαλάρωσης που παρατηρείται σε ότι αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ τονίζουν πως η έλευση τυχόν δεύτερου κύματος της πανδημίας εξαρτάται κατά πολύ από την συμπεριφορά μας.
Σημειώνουν την ανάγκη για εκτεταμένη χρήση μάσκας, τήρηση των αποστάσεων, συνεχή ενημέρωση των πολιτών, καθώς διαπιστώνουν ότι ο ιός επιταχύνει τον ρυθμό του σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ κρούουν καμπανάκι κινδύνου για την έξαρση της νόσου στις γειτονικές μας χώρες.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους ώστε να πειστούν οι πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό επιστρέφει από μεθαύριο και η εβδομαδιαία ζωντανή ενημέρωση – κάθε Τρίτη στις 13.00 το μεσημέρι– από τον υφυπουργό Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά για επιχειρησιακά ζητήματα προκειμένου να λειτουργήσει ως «εβδομαδιαίο καμπανάκι» εγρήγορσης.
Επιπλέον η μάσκα έγινε υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι με τους παραβάτες να έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα. Στο τραπέζι εξάλλου είναι και η λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων, αν χρειαστεί, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, περιορισμό ή απαγόρευση της λειτουργίας των beach bars και των χώρων που επικρατεί συνωστισμός.
Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα
Από το Σάββατο 18 Ιουλίου η χρήση μάσκας, έγινε υποχρεωτική και στα σούπερ μάρκετ τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους πελάτες. Ωστόσο η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και σε άλλους χώρους και σε κάποιες περιπτώσεις η μη συμμόρφωση των πολιτών επιφέρει πρόστιμο.
Η μάσκα είναι υποχρεωτική:
- στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- στα ταξί
- στα νοσοκομεία
- στα ιατρεία
- στα διαγνωστικά κέντρα
- στα κέντρα αισθητικής
- στα σούπερ μάρκετ
- στα πλοία
- στα αεροπλάνα.
Τα πρόστιμα
Σε περίπτωση που κάποιος δεν τηρήσει το μέτρο έρχεται αντιμέτωπος με την επιβολή προστίμου:
- στα σούπερ μάρκετ: 150 ευρώ
- στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 150 ευρώ
- στα ταξί: 150 ευρώ
- στα κομμωτήρια: Πρόστιμο 1.000 ευρώ αν δεν διαθέτει κατάλογο με τα ραντεβού, πρόστιμο 150 ευρώ για μη τήρηση αποστάσεων και μη χρήσης μάσκας
- Στα πλοία και στα αεροπλάνα αν οι επιβάτες δεν φορούν μάσκα δεν επιβιβάζονται για το ταξίδι
- Στα νοσοκομεία, τα ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα και τα κέντρα αισθητικής δεν επιτρέπεται η είσοδος χωρίς μάσκα.
- Για τις επισκέψεις στα μουσεία υπάρχει σύσταση για τη χρήση της μάσκας, ωστόσο σε κάποια μουσεία, όπως αυτό της Ακρόπολης (το αναφέρει στο επίσημο site) είναι υποχρεωτική.
«Αν χρειαστεί θα ληφθούν και νέα μέτρα»
Για λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, εφόσον καταστεί αναγκαίο, προειδοποίησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Ειδικότερα, τόνισε πως εάν χρειαστεί «θα ληφθούν έγκαιρα, νέα περιοριστικά μέτρα. Από τα πιο απλά μέχρι τοπικά lockdown».
Ωστόσο, διαβεβαίωσε, ότι η επιδημιολογική κατάσταση του κοροναϊού στην χώρα μας είναι διαχειρίσιμη. «Ακόμα δεν είμαστε στο δεύτερο κύμα. Είναι ασφαλής χώρα η Ελλάδα. Απλώς θέλουμε να παραμείνουμε έτσι και να μην έχουμε ‘’ατύχημα’’».
Σε ότι αφορά στην επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σούπερ μάρκετ, υπογράμμισε ότι επρόκειτο για ένα συμβολικό μέτρο «σαν καμπανάκι ότι ο ιός είναι εδώ και μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους. Βέβαια, η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο της απόστασης που είναι το βασικό. Προστατεύουμε τον εαυτό και τους γύρω μας φορώντας μάσκα».
Εν τούτοις, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού που έχουν καταγραφεί σε μια σειρά από δραστηριότητες, ξεκαθάρισε πως «εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις, και μάσκα να φορέσουμε δεν μας σώζει τίποτα. Δηλαδή αν είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον».
Όσον αφορά τα ορφανά κρούσματα που ανακύπτουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε το γεγονός ως αναμενόμενο, επισημαίνοντας ότι απευκταίο είναι να υπάρχουν «τοπικές εκρήξεις κρουσμάτων κατά τόπους».
Σχολιάζοντας τα χιλιάδες αρνητικά τεστ κοροναϊού των Βρετανών τουριστών, έκανε λόγο πως «ασφαλώς υπάρχουν θετικά μεταξύ αυτών. Ασυμπτωματικοί άνθρωποι θα περάσουν τα σύνορα και μετά από μερικές θα βρεθούν θετικοί στον ιό . Δεν γίνεται να πιάσουμε όλα τα κρούσματα στα σύνορά μας».
«Η μάσκα ένα από τα λίγα όπλα που έχουμε»
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τις εικόνες συνωστισμού προσθέτοντας ότι μετά την επιβολή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας φαίνεται πως οι πολίτες συμπεριφέρονται διαφορετικά, κάτι που ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, χαρακτήρισε ελπιδοφόρο.
Τα αποτελέσματα της μέχρι πρότινος ασυνέπειάς μας, θα φανούν σε δέκα με 15 ημέρες είπε ο κ. Εξαδάκτυλος. « Τότε θα φανεί εάν φέρουμε πιο κοντά ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού ή αν θα απομακρυνθούμε από αυτό» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι με βάση τις προβλέψεις του ΑΠΘ, «χωρίς αλλαγή συμπεριφοράς την εβδομάδα που πέρασε το δεύτερο κύμα θα έπρεπε να το περιμένουμε τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Με αλλαγή συμπεριφοράς θα μπορούσαμε να το περιμέναμε περί τα μέσα του φθινοπώρου είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο η αλλαγή συμπεριφοράς των πολιτών προς το καλύτερο οφείλεται και στην επιβολή της υποχρεωτικότητας της μάσκας, που όπως είπε «είναι ένα από τα λίγα όπλα που έχουμε» στη μάχη κατά του κοροναϊού.
Σε ότι αφορά τις εικόνες συνωστισμού, ο κ. Εξαδάκτυλος, σημείωσε πως «δεν είναι όλες οι συγκεντρώσεις το ίδιο επικίνδυνες». Είναι πολύ επικίνδυνο «να συγκεντρωθούν 100 άτομα σε ένα beach bar» και πάρα πολύ επικίνδυνο «να μαζευτούν 2.500 άνθρωποι σε ένα πανηγύρι» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Μάσκες παντού»
Υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού, τάχθηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο ίδιο μέσο. «Προτείνω την καθολική χρήση μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Δεν μιλάμε για ατομική ευθύνη αλλά για συλλογική, κοινωνική ευθύνη» σημείωσε, προσθέτοντας πως από τη συμπεριφορά μας θα εξαρτηθεί το πότε θα έχουμε τυχόν δεύτερο κύμα κοροναϊού.
Χαρακτηριστικά είναι και όσα είπε σε συνέντευξή της στο cnn.gr : «σύμφωνα με μία πρόσφατη διεθνή έρευνα, αν όλοι φορούσαμε μάσκα σε δυο μήνες θα τελείωνε ο ιός, διότι δεν θα είχε που να πάει…» είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να φοράμε τη μάσκα σχεδόν παντού, ακόμη και στο γραφείο, καθώς τα περισσότερα γραφεία διαθέτουν κλιματισμό. Και αυτό, διότι σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του ΠΟΥ, ο ιός ίσως να μεταδίδεται αερογενώς και επομένως, με την ανακύκλωση του αέρα, πιθανόν να αναπνέουμε τον αέρα που αναπνέει κάποιος άλλος. «Η προσωπική μου εκτίμηση είναι η χρήση της μάσκας να γενικευθεί σε όλους τους χώρους», τονίζει η κ. Λινού.
«Είμαστε ακόμη στον πόλεμο και υπακούμε στον στρατηγό, αλλά παρόλα αυτά, μπορούμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι και να μην δυστυχήσουμε», σημειώνει καλώντας τους πολίτες, να ακολουθήσουν την λογική της φούσκας. Φανταστείτε ότι βάζουμε μέσα σε μία φούσκα δύο με τρεις οικογένειες, ή ζευγάρια, και οι άνθρωποι αυτοί, κάνουν μαζί διακοπές, διασκεδάζουν και παραμένουν μεταξύ τους- δεν παρεκκλίνουν της φούσκας- και δεν κάνουν παρέα με άλλους ανθρώπους από την κοινότητα, ώστε να είναι προστατευμένοι. Επίσης, εάν θέλουμε να μην μαγειρέψουμε, ας προτιμήσουμε να παραγγείλουμε delivery παρά να πάμε στο εστιατόριο. Μπορεί να είναι δύσκολο, όμως θα αντέξουμε, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Μόσιαλος : Πρέπει να φοράμε όλοι μάσκες
«Η απόφαση για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σουπερμάρκετ είναι σωστή. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τα εμπορικά κέντρα. Αν φοράμε όλοι μάσκες τότε θα περιοριστεί η πιθανότητα διασποράς της νόσου στους κλειστούς χώρους», σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής του LSA, Ηλίας Μόσιαλος.
«Θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερη κίνηση στα εμπορικά κέντρα. Τώρα όσοι αισθάνονται ότι δεν προστατεύονται δεν θα τα επισκέπτονται συχνά. Η χρήση της μάσκας προστατεύει την υγεία μας και βοηθά την οικονομία της χώρας». προσθέτει.
Πάνω από 4.000 κρούσματα στην Ελλάδα
Τα κρούσματα κοροναϊού πέρασαν τα 4.000 και μένει τώρα στο τέλος του μήνα να διαπιστωθεί αν η επιδημιολογική πορεία της χώρας παραμένει σταθερή ή κινείται ανοδικά.
Μέχρι τώρα, τον Ιούλιο, έχουν καταγραφεί 613 κρούσματα κοροναϊού, τα μισά εκ των οποίων είναι εισαγόμενα. Το R0 κινείται στο 0,4, από 0,3 που ήταν τον πρώτο ενάμιση μήνα μετά την καραντίνα. Να σημειωθεί ωστόσο ότι για τον υπολογισμό του R0 δεν λαμβάνονται υπόψη τα εισαγόμενα κρούσματα.
Όπως διαπιστώνει κανείς από το τελευταίο δελτίο του ΕΟΔΥ, η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι πλέον στα 58 έτη και όχι στα σταθερά πάνω από 70 της προηγούμενης περιόδου. Αυτό ενδεχομένως αντανακλά μια πιο χαλαρή στάση από νεότερους ανθρώπους την ώρα που οι ηλικιωμένοι έχουν μάθει να προστατεύουν τον εαυτό τους.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, τα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα παρουσίασαν νέα άνοδο. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 24, εκ των οποίων τα 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ εντοπίστηκαν και άλλα 2 εισαγόμενα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4007 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 54.7% άνδρες, ενώ τα 1106 (27.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2048 (51.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 194 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 13 (92.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Μία είναι γυναίκα και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.Επίσης 124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις