Ο δράστης της απόπειρας «βομβιστικής» επίθεσης στην Ιερά Μονή Πετράκη τη Μεγάλη Πέμπτη   λίγο πριν εναποθέσει  τη βαλίτσα με τη φιάλη υγραερίου είχε   …  «σταυρώσει» την  εξωτερική   πόρτα της Μονής και φαίνεται να έκανε   εκεί τη προσευχή του!

Ακολούθως μετά την προσευχή και τη εκδήλωση πίστης στην Ιερά Μονή πυροδότησε, χωρίς επιτυχία, τον ερασιτεχνικό εμπρηστικό μηχανισμό….

Το εύρημα αυτό -το οποίο αποκαλύπτει «Το Βήμα»- από βίντεο εξωτερικού χώρου της Μονής Πετράκη αποτελεί «οδηγό» της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να προσδιορίσει την ταυτότητα και τα ακριβή κίνητρα του δράστη, ο οποίος υπολογίζεται ηλικίας άνω των 40-50 ετών κι ο οποίος πιθανόν είχε συνεργό.

Με βάση το συγκεκριμένο οπτικό υλικό έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να πρόκειται για άτομο που σχετίζεται με τον αντιεξουσιαστικό χώρο κι αναζητείται σε ομάδες φανατικών θρησκόληπτων που  εξέφραζαν με έντονο τρόπο κι οργή την δυσαρέσκεια τους για το «κλείσιμο» των εκκλησιών της Μεγαλης Εβδομάδας στα πλαίσια των μέτρων περιορισμού του Covid-19.

Σύμφωνα με τα βίντεο ο δράστης φορούσε  άσπρο παντελόνι, μαύρο μπουφάν και περούκα κι άφησε  την φιάλη υγραερίου, μπροστά στην πόρτα που συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος. Στη φιάλη του υγραερίου υπήρχε προσαρμοσμένο το λάστιχο τροφοδοσίας, όμως δεν υπήρχε πυροδοτικός μηχανισμός ή συνδεσμολογία.

Οι αστυνομικοί συνεκτιμούν και την πλήρη άγνοια που επέδειξε ο δράστης ο  οποίος προσπάθησε να βάλει φωτιά στην άκρη του λάστιχου τροφοδοσίας, χωρίς να γνωρίζει ότι οι βαλβίδες ασφαλείας -το υγραέριο ωθείται προς τα έξω- δεν επιτρέπουν την ανατίναξη  της φιάλης .

Ακόμη ερευνάται αν στόχος του δράστη ήταν να γεμίσει με υγραέριο τον χώρο της Ιεράς Συνόδου, περνώντας το λάστιχο (σσ μετά τη προσευχή και τον σχηματισμό με τα χέρια του του «σταυρού»)  κάτω  από τη κεντρική πόρτα  της Μονής. Επιπλέον   επιχειρείται να διαπιστωθεί αν  γνώριζε την δομή του χώρου. Οι έρευνες που πραγματοποιούνται από την Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας εστιάζονται στην προσπάθεια ανεύρεσης περαιτέρω υλικού από γειτονικές κάμερες (σσ. σημαντικό πρόβλημα ότι τα περισσότερα καταστήματα ήταν κλειστά) και θεωρείται ότι είναι σε σχετικά καλό σημείο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο