Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουχάν : Φοβία για δεύτερο κύμα πανδημίας - Τα δεδομένα που δε βγήκαν ποτέ προς τα «έξω»

Ουχάν : Φοβία για δεύτερο κύμα πανδημίας – Τα δεδομένα που δε βγήκαν ποτέ προς τα «έξω»

Ασκείται κριτική ειδικά από χώρες της Δύσης ότι σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται η απόκρυψη των στοιχείων για τα κρούσματα και τους νεκρούς

Κινέζοι ηγέτες και πολλοί ιατροί εμπειρογνώμονες έχουν θέσει αυτήν την πόλη ως παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί με τις ακραίες προσπάθειες να περιοριστεί ο κοροναϊός.

Η πόλη ανακοίνωσε μόλις τρία νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά με συμπτώματα από τις 18 Μαρτίου. Οι αρχές απλώς έκλεισαν επισήμως την καραντίνα των 77 ημερών στην πόλη, επιτρέποντας εισερχόμενα και εξερχόμενα ταξίδια για υγιείς ανθρώπους, για να αναζωογονήσουν μια αναστατωμένη τοπική οικονομία.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, έχει καταστήσει αυστηρότερους τους περιορισμούς για ορισμένα συγκροτήματα κατοικιών και είπε ότι άλλοι θα παραμείνουν σε ισχύ, αφού επιβεβαίωσαν δεκάδες νέες ασυμπτωματικές περιπτώσεις.

Μια επίσημη εφημερίδα δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν 10.000 έως 20.000 τέτοιες περιπτώσεις στην Ουχάν. Η αναφορά διεγράφη άμεσα ενώ ήταν online.

Απόκρυψη πραγματικών αριθμών και δεδομένων

Οι επιδημιολόγοι, οι πηγές πληροφοριών των ΗΠΑ και οι κάτοικοι της Ουχάν υποπτεύονται ότι οι κινεζικές αρχές υπολόγισαν μη ουσιαστικά τις μολύνσεις και τους θανάτους τους τελευταίους μήνες, ειδικά στην Ουχάν, εν μέρει για να ενισχύσουν την εικόνα του προέδρου Xi Jinping.

Αυτές οι αμφιβολίες, σε συνδυασμό με τις αναφορές νέων ασυμπτωματικών περιπτώσεων, προκαλούν φόβους για ένα πιθανό δεύτερο κύμα λοιμώξεων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αξίωση του Πεκίνου για εξόντωση του ιού.

Η ακρίβεια των δεδομένων της Κίνας – και πώς συμπεριφέρεται ο ιός στην Ουχάν μετά τις 8 Απριλίου – είναι κρίσιμη για πολλές άλλες χώρες που αναζητούν στην Κίνα πώς να διαχειριστούν τις κρίσεις τους, συμπεριλαμβανομένου του τι συμβαίνει όταν οι καραντίνες εφαρμόζονται σε περιοχές που πλήττονται σκληρά.

Μερικοί ερευνητές που χρησιμοποιούν στατιστικά μοντέλα εκτιμούν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν κολλήσει τον ιό στην Ουχάν, μπορεί να είναι πάνω από τον διπλάσιο της επίσημης αντιστοιχίας.

Άλλοι εμπειρογνώμονες και κάτοικοι πιστεύουν ότι ο επίσημος αριθμός των νεκρών αποκλείει εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στο σπίτι ή δε μπορούσαν να εξεταστούν νωρίς.

Ο ρόλος των αξιωματούχων

Τα εθνικά γραφεία πληροφοριών της Κίνας και της πόλης Ουχάν και οι επιτροπές υγείας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια. Κινέζοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να αναφέρουν τις μολύνσεις και τους θανάτους και δήλωσαν ότι επικεντρώνονται σε εισαγόμενες περιπτώσεις από το εξωτερικό, καθώς και σε ασυμπτωματικές.

Οι σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι οι κυβερνητικοί οργανισμοί κατασκοπείας πιστεύουν ότι τα επίσημα στοιχεία της Κίνας σχετικά με την πανδημία είναι στην καλύτερη περίπτωση ελλιπή και είναι ενδεχομένως παραπλανητικά, αν και είναι ασαφές εάν αυτό οφείλεται στην ανώτατη ηγεσία της Κίνας ή στους τοπικούς αξιωματούχους που προσπαθούν να κρύψουν τα κακά νέα από το Πεκίνο.

Πολλοί επιδημιολόγοι πιστεύουν ότι η Κίνα έχει υποτιμήσει τους αριθμούς μόλυνσης και θανάτου, κυρίως επειδή δεν είχε δοκιμαστεί ευρέως στα πρώιμα στάδια και είχε διαγνώσει πολλά πρώτα θύματα ως ανθρώπους που πέθαναν από πνευμονία ή άλλα προβλήματα υγείας.

Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Keqiang προειδοποίησε τους τοπικούς αξιωματούχους να είναι ειλικρινείς σε περίπτωση αναφοράς.

Ο Lu Shaye, πρεσβευτής της Κίνας στη Γαλλία, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη που αργότερα μοιράστηκε στον ιστότοπο του υπουργείου εξωτερικών ότι ο αριθμός των θανάτων στην Ουχάν από άλλα αίτια εκτός από τον κοροναϊό κατά τους δύο μήνες μετά την καραντίνα, ήταν περίπου ο ίδιος με τον μέσο όρο Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο, σε περίπου 10.000.

Ιδιαίτερα, ορισμένοι επιδημιολόγοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι αξιωματούχοι σε ολόκληρη την Κίνα ενδέχεται να έκαναν λιγότερες δοκιμές τις τελευταίες εβδομάδες για να διατηρήσουν την εντύπωση ότι η Κίνα κατάφερε να μειώσει τους αριθμούς μόλυνσης.

Προσωπική μαρτυρία – Μία από τις πολλές

Η Wang Wenjun, 33χρονη νοικοκυρά και μητέρα δύο, λέει ότι ο θείος της – ο οποίος πέθανε σε κέντρο καραντίνας στις 31 Ιανουαρίου, αφού υπέφερε από συμπτώματα κοροναϊού – ήταν ένας από τους αμέτρητους. «Δεν έκανε καν τη δοκιμή: Πώς θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στα δεδομένα;» ρώτησε.

Είπε ότι ο ίδιος και ο πατέρας της, και οι δύο συνταξιούχοι ταξιτζήδες, ανέπτυξαν πυρετό σύντομα μετά το κλείσιμο της Ουχάν, που ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι πήραν τελικά και τους δύο στις 30 Ιανουαρίου σε ένα αυτοσχέδιο κέντρο καραντίνας σε ένα ξενοδοχείο όπου δεν είχαν δοκιμαστεί ή εξεταστεί από οποιονδήποτε γιατρό, είπε.

Ο πατέρας της ξύπνησε το επόμενο πρωί για να βρει τον θείο της νεκρό στο κρεβάτι του, σύμφωνα με την κ. Wang. Οι τοπικοί αξιωματούχοι, που δεν επιβεβαίωσαν ποτέ ότι ο θείος της πέθανε από κοροναϊό, δήλωσαν στην οικογένεια ότι δε θα μπορούσαν να ανακτήσουν τα απομεινάρια του, αλλά θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν την τέφρα του μετά από 15 ημέρες, δήλωσε η κα Wang.

«Ένιωσα σαν να μας εγκατέλειψε η κυβέρνηση και η κοινωνία», είπε. «Όλη η πόλη έμεινε στη μοίρα της: Αν κολλούσε κάποιος τον ιό, υπέφερε. Κανείς δε θα σε έσωζε».

Αύξηση κρουσμάτων

Η Κίνα φαίνεται να δίνει έμφαση στα λεγόμενα «εισαγόμενα» κρούσματα από τον ιό με αποτέλεσμα να επιβάλλει πολύ αυστηρούς ελέγχους.

Τα νέα κρούσματα στην Κίνα διπλασιάστηκαν σήμερα καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των ταξιδιωτών από το εξωτερικό που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, ενώ έχει υπερτριπλασιαστεί ο αριθμός των νέων ασυμπτωματικών ασθενών.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 62 χθες από 32 μία ημέρα νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, ο υψηλότερος από τις 25 Μαρτίου. Από αυτά, τα 59 είναι «εισαγόμενα» κρούσματα.

Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε σε 81.802 ως τα μεσάνυχτα χθες. Την ίδια ώρα 189 ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το κατά πόσο λοιπόν η εκάστοτε και τμηματική χαλάρωση των μέτρων, θα είναι καλή ή όχι θα φανεί μόνο με συγκεκριμένο τρόπο. Με το να παρέχονται τα δεδομένα από τις αρμόδιες Αρχές και να είναι πλήρως ρεαλιστικά.

Μόνο έτσι θα μπορέσουν και οι υπόλοιπές χώρες και περιοχές που πλήττονται από την πανδημία να δούνε τελικά ποιος είναι ο εκάστοτε αντίκτυπος της εκάστοτε εφαρμογής των μέτρων, της άρσης αυτών κλπ.

Πηγή: www.wsj.com, www.worldometers.info

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024