Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου: «Είμαστε ο μόνος δήμος που έχει συντάξει και δημοσιεύσει απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης»

Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου: «Είμαστε ο μόνος δήμος που έχει συντάξει και δημοσιεύσει απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης»

Η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου μιλάει στο www.in.gr

Η Μαρία Ανδρούτσου, δήμαρχος Αγίου Δημητρίου αντιπροσωπεύει την γενιά των αυτοδιοικητικών που συντονίζονται με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ήταν εκείνη που μίλησε περισσότερο. Συνήθως επιλέγει να ακούει περισσότερο και να τοποθετείται χωρίς να περιττολογεί. Μάλλον επιλέγει τις πράξεις και καλά κάνει. Ανήκει στους ελάχιστους πανευρωπαϊκά δήμους που δημοσίευσε απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης που η επίτευξη του είναι πρόσταγμα των ημερών.

“Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου ήταν και παραμένει ο μόνος δήμος στην Ελλάδα –και από τους ελάχιστους στην Ευρώπη- που έχει προχωρήσει σε σύνταξη και δημοσίευση Απολογισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης, έχοντας συνδέσει το όνομα του με αυτήν. Καθώς όλες οι δράσεις και πρωτοβουλίες του είναι συνυφασμένες και ευθυγραμμισμένες με τους Στόχους και τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης, σε βάθος χρόνου, μπορεί να λειτουργήσει ως ο πυρήνας που θα ενισχύσει την κουλτούρα βιωσιμότητας στους νέους της πόλης με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ώστε οι ίδιοι, με τη σειρά τους, να γίνουν φορείς βιώσιμης καινοτομίας.

Ταυτόχρονα, δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση σε δομές και δράσεις για τα παιδιά και τους νέους (ΚΔΑΠ,Δημοτική κατασκήνωση, Θεατρικές ομάδες, ομάδες πολιτισμού) που επιτρέπουν τη δημιουργική σκέψη μέσα από την οποία γεννιούνται οι νέες ιδέες που είναι ικανές να αλλάξουν το αύριο.”

Επηρεάστηκαν οι λειτουργίες του Δήμου λόγω κορωνοϊού και πως έχουν αντιδράσει στα μέτρα συνολικά οι δημότες του Αγίου Δημητρίου και πως εισπράττετε ως Δήμαρχος τον φόβο του κόσμου;

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα της εξάπλωσης του ιού covid-19 στη χώρα μας, επηρέασαν όπως ήταν επόμενο τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Λαμβάνονται προληπτικά μέτρα και καθημερινά αναθεωρούνται και επεκτείνονται στο πλαίσιο των οδηγιών του Υπουργείου Εσωτερικών. Προτρέπουμε τους πολίτες να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών εργαλείων και καναλιών επικοινωνίας του Δήμου για την υποβολή των αιτημάτων τους, ενώ εφαρμόζονται αυστηρότερα μέτρα ως προς το ωράριο λειτουργίας κάποιων υπηρεσιών, όπως το Κοιμητήριο και το ΚΕΠ. Από την πρώτη στιγμή έγινε απαγόρευση εισόδου σε παιδικές χαρές, υπαίθρια γυμναστήρια, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και στο Πάρκο Ασυρμάτου.

Παράλληλα, συγκροτήσαμε Δημοτική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης για το συντονισμό όλων των υπηρεσιών και των Νομικών Προσώπων. Επίσης, ενεργοποιούμε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για τη μέριμνα που πρέπει να λαμβάνεται στην τοπική κοινότητα με έμφαση στους ευπαθείς πληθυσμούς.Ταυτόχρονα υποστηρίζουμε το Κέντρο Υγείας και τις 2 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), με απολύμανση και τεχνική στήριξη για δημιουργία χώρων απομόνωσης. Σε άμεση συνεργασία με τα Δημοτικά Ιατρεία, το Βοήθεια στο Σπίτι και το Γραφείο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων, εστιάζουμε το ενδιαφέρον και τις ενέργειές μας στη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει μουδιάσει ολόκληρο τον πλανήτη. Καταλαβαίνετε πως δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια αντίδρασης από τους πολίτες, αφού ο φόβος κάλυψε την κάθε αντίρρηση.

Τα δρακόντεια προληπτικά μέτρα μόνο σε καλό μπορούν να μας οδηγήσουν. Γι’ αυτό και προτρέπουμε τον κόσμο να μείνει στο σπίτι και ο καθένας να προφυλάξει τον εαυτό του και τους συνανθρώπους του.

Θα μπορούσαν οι Δήμοι κυρία Ανδρούτσου να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης με την κατάλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ενθάρρυνση της καινοτομίας με στοχευμένες δράσεις;

Η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας είναι ένας τρόπος ώστε η πόλη να παραμείνει ανταγωνιστική, ιδίως σε μια πόλη σαν τον Άγιο Δημήτριο που δεν έχει τουριστικό ενδιαφέρον.

Η ενθάρρυνση των πολιτών, μέσω εκστρατειών, προκειμένου να επιλέγουν την τοπική αγορά για τις αγορές τους αποτελεί διαρκή στόχο μας, που σε συνδυασμό με την ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας και της στρατηγικής βιώσιμης κινητικότητας κάνουν ελκυστικότερη την τοπική αγορά. Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου ήταν και παραμένει ο μόνος δήμος στην Ελλάδα –και από τους ελάχιστους στην Ευρώπη- που έχει προχωρήσει σε σύνταξη και δημοσίευση Απολογισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης, έχοντας συνδέσει το όνομα του με αυτήν.

Καθώς όλες οι δράσεις και πρωτοβουλίες του είναι συνυφασμένες και ευθυγραμμισμένες με τους Στόχους και τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης, σε βάθος χρόνου, μπορεί να λειτουργήσει ως ο πυρήνας που θα ενισχύσει την κουλτούρα βιωσιμότητας στους νέους της πόλης με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ώστε οι ίδιοι, με τη σειρά τους, να γίνουν φορείς βιώσιμης καινοτομίας.Ταυτόχρονα, δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση σε δομές και δράσεις για τα παιδιά και τους νέους (ΚΔΑΠ,Δημοτική κατασκήνωση, Θεατρικές ομάδες, ομάδες πολιτισμού) που επιτρέπουν τη δημιουργική σκέψη μέσα από την οποία γεννιούνται οι νέες ιδέες που είναι ικανές να αλλάξουν το αύριο.

Έχετε επάρκεια ανθρωπίνων πόρων για να αντιμετωπίζετε τα καθημερινά προβλήματα;

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου έχει σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό. Είχε και πριν την κρίση υποστελέχωση, αλλά έπειτα από την επιβολή των μνημονίων και την αναστολή όλων των προσλήψεων η κατάσταση είναι δύσκολη. Χωρίς τις έκτακτες ολιγόμηνες προσλήψεις όλα αυτά τα χρόνια, τόσο η καθαριότητα όσο και άλλες υπηρεσίες πρώτης γραμμής θα υπολειτουργούσαν δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Και όλο αυτό συνέβη μέσα σε μια δεκαετία στην οποία οι αρμοδιότητες των Δήμων αυξήθηκαν χωρίς την αντίστοιχη θωράκισή τους με ανθρώπινους πόρους και χρηματοδοτήσεις.

Οικονομική ανασυγκρότηση στους ΟΤΑ. Χρηστή διαχείρηση των πόρων και δημιουργία νέων εσόδων. Τι σημαίνουν για εσάς όλα αυτά;

Η χρηστή διαχείριση για εμάς είναι μέρος της στρατηγικής μας και μαζί με την οικονομική βιωσιμότητα αποτελούν τα θεμέλια του πυλώνα της χρηστής Διακυβέρνησης που φροντίζουμε όχι μόνο να ενδυναμώνουμε και να θωρακίζουμε μέσα από τη λειτουργία και τις πρωτοβουλίες μας, αλλά ταυτόχρονα να δεσμευόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η δέσμευσή μας αυτή, αφορά στην υιοθέτηση των 10 αρχών του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών και την αποδοχή και υιοθέτηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs), κάτι που συνέβη με τη σύνταξη του 1ου Απολογισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου μας πριν από 2 χρόνια. Στη Βιώσιμη Ανάπτυξη ο όρος Διακυβέρνηση περιλαμβάνει και την οικονομική ευημερία, τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση.

Δηλαδή, όλα όσα οφείλουν να αποτελούν τον πυρήνα λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλα όσα είναι απαίτηση των πολιτών και αναφαίρετο δικαίωμά τους.

Θεωρείτε πως η γραφειοκρατία και η πολυνομία αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα; Έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση στην ωρίμανση των μελετών για να μην αναφέρουμε και στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Τι πρέπει να γίνει;

Η γραφειοκρατία και η πολυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο, αφού ολόκληρη η Δημόσια Διοίκηση βασανίζεται από δαιδαλώδεις, χρονοβόρες και άσκοπες διαδικασίες, που δημιουργούν καθυστερήσεις και σημαντικά προβλήματα στην πρόοδο των έργων όχι μόνο των τεχνικών, όπου χρειάζονται μεγάλες τεχνικές μελέτες, αλλά και άλλων πιο απλών που θα έπρεπε κανονικά να προχωράνε με μεγαλύτερη ευκολία.

Όμως, το σύστημα, όπως είναι δομημένο αυτή τη στιγμή, δεν αφήνει πολλά περιθώρια διαφοροποίησης. Θεωρώ πραγματικά πως έργα καινοτομίας και τεχνολογίας και η συνολική διασυνδεσιμότητα των πληροφοριακών συστημάτων στο δημόσιο, θα απομειώσουν τη γραφειοκρατία και θα συμβάλλουν στην αλλαγή της κουλτούρας της δημόσιας διοίκησης.

Συμφωνείτε πως απαιτούνται ενέργειες, για την επανένταξη κοινωνικών ομάδων οι οποίες βιώνουν τα τελευταία χρόνια συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και φτωχοποίησης ώστε να παρέχουν ευκαιρίες και κίνητρα συμμετοχής των δημοτών στην κοινωνία με συγκεκριμένο ρόλο και ευθύνες; Πως σταθήκατε εσείς ως δημοτική αρχή στους δημότες σας που επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση;

Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως πολλοί συμπολίτες μας αυτά τα δέκα πολύ δύσκολα χρόνια έφτασαν σε πρωτοφανή όρια φτωχοποίησης. Κι αν νομίζουμε πως αυτές τις δύσκολες μέρες τις έχουμε αφήσει πίσω μας για τα καλά, μάλλον αυταπατόμαστε.

Οι Δήμοι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα. Περιστατικά πλήρους ανέχειας, κοινωνικά συσσίτια, άνεργους, άπορους. Είδαμε στις πόλεις μας ανθρώπους να ζουν χωρίς ρεύμα, γονείς να μην έχουν να δώσουν στα παιδιά τους κολατσιό στο σχολείο, άπορους συμπολίτες μας που –μέχρι την αλλαγή του νόμου από την προηγούμενη κυβέρνηση- δεν είχαν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, σε γιατρούς του δημοσίου ή στα νοσοκομεία. Στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, μόνο το 2017, το 27% του προϋπολογισμού του Δήμου αφορούσε στην υποστήριξη των δομών αντιμετώπισης της φτώχειας.

Αυτό σίγουρα κάτι λέει. Επιβεβαιώνει αφενός πως ο Άγιος Δημήτριος ήταν (και συνεχίζει ακόμη να είναι) μια από τις περιοχές των οποίων τα νοικοκυριά -λαϊκές οικογένειες ως επί το πλείστον- που επλήγησαν πολύ οικονομικά, αφετέρου όμως αποδεικνύει τα γρήγορα αντανακλαστικά του Δήμου μας.Εδώ και αρκετά χρόνια οργανώσαμε δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας συμμετέχοντας στα Ευρωπαϊκά προγράμματα γι’ αυτό το σκοπό, αλλά ταυτόχρονα δημιουργήσαμε με ιδίους πόρους δομές, οι οποίες λειτουργούν μέχρι σήμερα, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες κοινωνικής υποστήριξης της πόλης μας.

Καταφέραμε να μην μείνει κανένας και καμία χωρίς βοήθεια, εξασφαλίζοντας και καλύπτοντας μέσα από τις δομές μας τις βασικές ανάγκες σίτισης, ρουχισμού, υπόδησης, σχολικών για τα παιδιά ή αγαθών πρώτης ανάγκης από το κοινωνικό παντοπωλείο. Στόχος μας είναι η άρση των συνεπειών της ανεργίας, η επανένταξη των ωφελούμενων ατόμων στην ενεργό κοινωνική δράση, αλλά και η ψυχοκοινωνική ενδυνάμωσή τους με τη συστηματική παρακολούθηση από τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους ειδικούς ψυχικής υγείας της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Συζήτηση για το παρόν αλλά και το μέλλον είναι τα θέματα περιβάλλοντος. Μειώσατε το ενεργειακό σας αποτύπωμα και με ποιους τρόπους; Σε ποιο βαθμό ανακυκλώνετε στον δήμο Αγίου Δημητρίου;

Είναι αλήθεια πως τα θέματα του περιβάλλοντος μας απασχολούν πολύ και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς λαμβάνοντας υπόψη μας πως η κλιματική αλλαγή είναι πια ΕΔΩ. Δεν πρόκειται για μια θεωρία των επιστημόνων που θα απειλήσει τον πλανήτη μας σε πολλές δεκάδες χρόνια από τώρα. Η δράση για το κλίμα σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, είναι μονόδρομος. Με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο κατώφλι μας, δεν μπορούμε ως Δήμος να μην θέσουμε την προστασία του περιβάλλοντος στην κορυφή της ατζέντας μας και της στρατηγικής μας.

Η κλιματική αλλαγή έστω και βεβιασμένα μας δείχνει το δρόμο της αλλαγής, προς μια πιο πράσινη κατεύθυνση. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει πολύ σοβαρές προσπάθειες στο Δήμο μας, στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Σύμφωνο Δημάρχων», που αφορούν στη μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος ως Οργανισμό. Προμηθευτήκαμε απορριμματοφόρα που κινούνται με Φυσικό αέριο, περισσότερα σχολικά κτήρια συνδέθηκαν με το Φυσικό Αέριο. Επίσης, υλοποιήσαμε πιλοτικό έργο δικτύου αβαθούς γεωθερμίας και αναβαθμίσαμε ενεργειακά τα κλειστά Δημοτικά Γυμναστήρια της πόλης.

Ταυτόχρονα, εγκαταστήσαμε σε όλα τα δημοτικά κτήρια σύστημα smart metering για την καταγραφή και μέτρηση των καταναλώσεων ενέργειας, προκειμένου να μπορούμε να ελέγχουμε απώλειες, υπερκαταναλώσεις και σπατάλες. Ακόμη, προχωρήσαμε στην ανάπτυξη συστήματος για την καθολική ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων σε ότι αφορά στην εσωτερική λειτουργία του Δήμου, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική μείωση χρήσης χαρτιού.

Ο Δήμος μας συμμετέχει ενεργά σε όλα τα συστήματα ανακύκλωσης που αφορούν αρχικά στις συσκευασίες με τη χρήση του μπλε κάδου και τους ειδικούς κώδωνες για το γυαλί, στην ανακύκλωση του χαρτιού σε συνεργασία με τον ΕΣΔΝΑ με τοποθέτηση ειδικών κιτρινοπράσινων κάδων στα σχολεία, στην ανακύκλωση ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών και λαμπτήρων, στην ανακύκλωση μπαταριών κ.α.

Επίσης, ξεκινήσαμε, πριν μερικά χρόνια, πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, εκπαιδεύοντας στους πολίτες ως προς την ορθή χρήση του κάδου και της παραγωγής οικιακού κομπόστ. Ωστόσο, στο κατώφλι αυτής της νέας πολύ καθοριστικής δεκαετίας, θεωρώ πως πρέπει πια να συγκεντρώνουμε τις δυνάμεις μας στη στροφή της γενικότερης κουλτούρας των πολιτών στα θέματα του περιβάλλοντος.

Αυτό σημαίνει πως με θάρρος θα πρέπει να αγγίξουμε θέματα μείωσης του υπερκαταναλωτισμού και κατά συνέπεια των απορριμμάτων και να κάνουμε λόγο για επαναχρησιμοποίηση των αγαθών μέσω των αρχών και των λύσεων της κυκλικής οικονομίας ως μοντέλο βιωσιμότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργούμε με επιτυχία ανταλλακτήριο βιβλίων, ρούχων, ιματισμού, υποδημάτων και λοιπού οικιακού εξοπλισμού.

Διαχείρηση απορριμμάτων, ένα φλέγον θέμα για το οποίο οι λύσεις φαίνονται όσα κοντά άλλο τόσο και μακριά. Ποιος ο δικός σας σχεδιασμός;

Η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων είναι αναμφισβήτητα μια τεράστια διαχρονική πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για έναν τομέα που –αν μου επιτρέπετε- θεωρώ πως ως χώρα έχουμε παταγωδώς αποτύχει. Καμία Κυβέρνηση μέχρι σήμερα και κανένας κεντρικός σχεδιασμός δεν στάθηκε με θάρρος και βούληση απέναντι σε αυτό το πρόβλημα που βασανίζει ολόκληρη την επικράτεια.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θεωρώ πως αντί να παραδειγματιστούμε από την επιτυχημένη διαχείριση που κάνουν στο ζήτημα άλλες χώρες, εμείς λειτουργούμε κάθε φορά σαν να ανακαλύπτουμε τον τροχό. Εμείς, στην παρούσα φάση, αναθεωρούμε και επικαιροποιούμε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων με κυρίαρχο στόχο να εκτρέψουμε από την ταφή τα βιοαποδομήσιμα με την εγκατάσταση δικτύου καφέ κάδων. Ξεκινάμε με τις λαϊκές αγορές και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και θα επεκταθεί στο σύνολο της πόλης μας.

Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη. Περιγράψτε μας τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Η αστική ανάπτυξη δεν είναι νέα έννοια, όμως έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε τι μπορεί να σημαίνει σήμερα, το 2020. Αρκεί να παρατηρήσουμε ποιες είναι οι δυναμικές της και τι μπορεί να περιέχει πέρα από όλα όσα συνειρμικά μας έρχονται στο μυαλό, βάσει της εμπειρίας των προηγούμενων δεκαετιών. Το πιο ενδιαφέρον σημείο σε αυτήν την παρατήρηση για να μιλάμε πια για Βιώσιμη Τοπική ή Αστική Ανάπτυξη είναι η προφανής σύγκριση με το παρελθόν και η παραδοχή πως η λέξη ‘ανάπτυξη’ στους Δήμους μέχρι πριν μερικά μόνο χρόνια ήταν συνυφασμένη με την οικονομική ευημερία, με μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις, με τεράστια έργα ανάπλασης, με καινούργια κτήρια και ακριβές υποδομές, χωρίς να υπολογίζονται τα κόστη σε κανένα επίπεδο και σε κανέναν τομέα.

Η μεγάλη διαφορά λοιπόν με το σήμερα είναι πως ‘τοπική ανάπτυξη’ δεν σημαίνει μόνο αυτά. Στις μέρες μας η ‘τοπική ανάπτυξη’ για να θεωρείται Βιώσιμη πρέπει να εξετάζει ΠΑΝΤΑ το ‘πώς’, το ‘πόσο’, το ‘γιατί’ και το ‘πότε’ υλοποιούμε οτιδήποτε στις πόλεις μας. Κυρίως όμως να βλέπει σε βάθος χρόνου, μπροστά, μακριά και με γνώμονα τις επόμενες και μεθεπόμενες γενιές. Τότε μόνο μπορούμε να μιλάμε για Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Προφανώς έχετε στο πρόγραμμα σας σειρά έργων και δράσεων ώστε η πόλη σας να εκσυγχρονιστεί να γίνει πιο «smart» όπως ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των δημοτών που αυξάνονται διαρκώς. Ποιες είναι οι ενέργειες αυτές και με ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;

Έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες για την υλοποίηση έργων καινοτομίας και νέας τεχνολογίας προκειμένου να καλύψουμε ανάγκες των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρω την ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης που έχουμε αναπτύξει και είναι στο αέρα από πέρσι προκειμένου να διαβουλευόμαστε με τους πολίτες διάφορα έργα της πόλης, μικρά ή μεγάλα. Είναι ένας τρόπος να τους βάζουμε στη διαδικασία του συμμετοχικού σχεδιασμού, να «ανοίγουμε» το διάλογο, να διαφωνούμε και κατά κάποιο τρόπο να συναποφασίζουμε.

Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει μια εξαιρετική πλατφόρμα αποδοχής και διαχείρισης των αιτημάτων των πολιτών. Την ονομάζουμε City Agenda και λειτουργεί δημόσια, με διαφάνεια ως άλλη μια απόδειξη της δέσμευσής μας για χρηστή και δίκαιη διακυβέρνηση και λογοδοσία.Επίσης, αναγνωρίσαμε την ανάγκη των πολιτών για ελεύθερη και συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο. Έτσι, ξεκινήσαμε την ανάπτυξη δικτύου wifi σε κεντρικά σημεία της πόλης για όλους τους πολίτες

Ειδική μέριμνα σκοπεύετε να λάβετε για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με αναπηρία; Έχετε στο πρόγραμμα σας έργα και ήπιες παρεμβάσεις ώστε να διευκολύνετε την καθημερινότητα τους; Σε συνέχεια της ερώτησης. Οι δομές υγείας του δήμου σας επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες;

Ένα μεγάλο μέρος του σχεδιασμού μας αφορά στη Βιώσιμη Κινητικότητα με δράσεις που προωθούν και θωρακίζουν την ασφαλή και συμπεριληπτική κινητικότητα προστατεύοντας όλες τις ομάδες του πληθυσμού που το έχουν ανάγκη, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα, τα παιδιά, τους πεζούς γονείς με το καροτσάκι.

Η προτεραιότητα στον πεζό και η προσβασιμότητα από όλους στο σχεδιασμό οποιουδήποτε έργου, αποτελεί για το Δήμο μας μονόδρομο. Όλες οι αναπλάσεις κεντρικών -και όχι μόνο- δρόμων που υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε να υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια είναι προς αυτή την κατεύθυνση με μεγάλα πεζοδρόμια, φιλικά φανάρια, με στένεμα  του οδοστρώματος για να λειτουργεί αποτρεπτικά στην ταχύτητα, με κατάλληλη φύτευση που δεν εμποδίζει τους πεζούς και φυσικά με σωστό και επαρκή φωτισμό led. Ταυτόχρονα προσπαθούμε όλα τα δημοτικά κτήρια να είναι προσβάσιμα προς ΑμεΑ και ηλικιωμένους. Ειδικότερα, για τους ηλικιωμένους, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου έχει 5 ΚΑΠΗ που απευθύνονται σε όλα τα ηλικιωμένα άτομα του Δήμου από 60 ετών και άνω.
Στα μέλη του προγράμματος παρέχονται ευκαιρίες για κοινωνική εργασία, φροντίδα και οδηγίες για την πρόληψη βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων των ηλικιωμένων, οργανωμένες ψυχαγωγικές και άλλες δραστηριότητες.

Επιπλέον, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι λειτουργεί κανονικά στο Δήμο μας και απευθύνεται σε μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας και σε άτομα με αναπηρίες, παρέχοντας οργανωμένη και συστηματική πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα στο φυσικό περιβάλλον τους, με στόχο την αξιοπρεπή και υγιή διαβίωση, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Και απαντώντας στο ερώτημά σας για τις δομές υγείας, να σημειώσω πως στα δημοτικά Ιατρεία της πόλης του Αγίου Δημητρίου παρέχουν τις υπηρεσίες τους ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, μόνιμοι και εθελοντές. Οι υπηρεσίες τους απευθύνονται προς όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και εξυπηρετούν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας πρόληψης της υγείας. Ενδεικτικά αναφέρω πως στο Δήμο μας παρέχεται πλήρης γυναικολογικός έλεγχος που περιλαμβάνει τεστ ΠΑΠ, υπέρηχο και ψηλάφηση στήθους, επίσης υπάρχουν γιατροί και ειδικοί υγείας διαφόρων ειδικοτήτων όπως  πνευμονολόγος, παθολόγος, διατροφολόγος, ορθοπεδικός, καρδιολόγος και ψυχολόγος.

Ποια είναι τα έργα υποδομής που έχετε προγραμματίσει να κάνετε και που θα ολοκληρώσετε έως το τέλος της θητείας σας;

Η ανάπλαση της λεωφόρου Αγίου Δημητρίου είναι ένα έργο που θεωρούμε όπως θα έχει ολοκληρωθεί τα επόμενα ένα με δυο χρόνια. Πρόκειται για μια συνολική διαμόρφωση της πιο κεντρικής λεωφόρου του Δήμου μας με διαπλάτυνση και δημιουργία πεζοδρομίων, ανακατασκευή του οδοστρώματος με φυτεμένη νησίδα και κατάλληλο φωτισμό.

Ένα ακόμα μεγάλο έργο που όμως έχει μπει ήδη σε ράγες υλοποίησης είναι η ανάπλαση της περιοχής πέριξ του σταθμού μετρό Άγιος Δημήτριος, μια περιοχής ιδιαίτερα επιβαρυμένης λόγω του μετρό και της έντονης εμπορικής δραστηριότητας. Επίσης, η βιοκλιματική ανάπλασης του Πάρκου του Ασυρμάτου είναι για εμάς ένας στόχος για τα επόμενα χρόνια, καθώς η μελέτη είναι ώριμη και αυτό που χρειαζόμαστε είναι τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η ανέγερση του Δημοτικού Ανοικτού Κολυμβητηρίου με Βιοκλιματικό σχεδιασμό και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι ένας μεγάλος στόχος για εμάς. Ήδη εκπονείται η μελέτη.

Οι δομές εκπαίδευσης στο δήμο σας είναι σε υψηλό επίπεδο η παρατηρούνται ελλείψεις;

Τα σχολεία της πόλης μας σε γενικές γραμμές είναι σε καλή κατάσταση χάρη στην αδιάκοπη παρέμβαση του Δήμου μέσω των Σχολικών Επιτροπών και της Τεχνικής Υπηρεσίας για την άμεση κάλυψη των αναγκών που δημιουργούνται. Πάντα θα παρατηρούνται ελλείψεις και η κρατική χρηματοδότηση φυσικά δεν είναι αρκετή.

Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια δίνουμε έμφαση και στην αισθητική αναβάθμιση των σχολικών χώρων και τη λειτουργική αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, ώστε να αποτελούν σημεία αναφοράς για την σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024