Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποχωρούν από το Ιράκ τα αμερικανικά στρατεύματα - Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

Αποχωρούν από το Ιράκ τα αμερικανικά στρατεύματα – Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

Σε επιστολή προς τους ιρακινούς στρατιωτικούς ηγέτες, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται να «απομακρυνθεί» από τη χώρα - Ωστόσο, το Πεντάγωνο διαψεύδει τις φήμες

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Ιράκ καθώς, όπως έγινε γνωστό, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων ενημέρωσε την κυβέρνηση της Βαγδάτης ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα αποχωρήσει από τη χώρα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η επιστολή μεταξύ άλλων τονίζει ότι ​«σεβόμαστε την κυρίαρχη απόφαση σας να διατάξετε την αποχώρησή μας». Οι αμερικανικές δυνάμεις θα επανατοποθετηθούν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες για να προετοιμαστούν για την κίνηση, σημειώνεται σε αυτή.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο σε μια πρώτη αντίδρασή του διαψεύδει τις πληροφορίες, με τον υπουργό Αμυνας να υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει καμία απόφαση να φύγουμε από το Ιράκ».

Αναλυτικά, η επιστολή:

«Λαμβάνοντας υπόψη την κυριαρχία της Δημοκρατίας του Ιράκ και όπως ζήτησε το ιρακινό κοινοβούλιο και ο πρωθυπουργός, η CJTF-OIR θα επαναπροσδιορίσει δυνάμεις κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών και εβδομάδων για να προετοιμαστεί για την μετακίνησή της» αναφέρεται στην επιστολή που απευθύνεται στον ιρακινό υποπτέραρχο Αμπντούλ Αμίρ και υπογράφηκε από τον αρχηγό του αμερικανικού Ναυτικού Σώματος, Γουίλιαμ Η. Σίλι III.

«Για να γίνει αυτή η αποστολή, οι δυνάμεις του συνασπισμού καλούνται να λάβουν ορισμένα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η έξοδος από το Ιράκ θα διεξαχθεί με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο» συνεχίζει η επιστολή.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα υπάρξει αύξηση των μετακινήσεων με ελικόπτερα μέσα και γύρω από τη Διεθνή Ζώνη (IZ) της Βαγδάτης, που θα περιλαμβάνει τα ελικόπτερα συνοδείας CH-47, UH-60 και AH-64, όπως και μέτρα για την ελαχιστοποίηση και τον μετριασμό της ταραχής στο κοινό.

«Καθώς αρχίζουμε να εφαρμόζουμε αυτήν την επόμενη φάση των επιχειρήσεων, θέλω να επαναλάβω την αξία της φιλίας και της εταιρικής σχέσης μας. Σεβόμαστε την κυρίαρχη απόφαση σας να διατάξετε την αναχώρησή μας» καταλήγει.

Διαψεύδει το Πεντάγωνο

Σχολιάζοντας την πληροφορία περί αποχώρησης από το Ιράκ του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN πως το υπουργείο ειδοποίησε τις Αρχές του Ιράκ για επαναπροσδιόριση ορισμένων στρατευμάτων του, ενώ ο υπουργός Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, υποστηρίζει ότι ΗΠΑ δεν έλαβαν τέτοια απόφαση.

Ο Έσπερ μίλησε σε δημοσιογράφους μετά την επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία απόφαση να αποχωρήσουμε από το Ιράκ».

Την ίδια ώρα, αμερικανός αξιωματούχος στη Βαγδάτη έκανε λόγο, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο, για ειδοποίηση σχετικά με επανατοποθέτηση στρατευμάτων από ένα μέρος σε άλλο, στην περιοχή. Πρόσθεσε, δε, πως αυτές οι ενημερώσεις είναι τυπικές. «Απόψε, είχαμε πολλά ελικόπτερα που πετούσαν μέσω της Βαγδάτης και αυτό δείχνει ότι λειτουργούμε σύμφωνα με τους νόμους της κυβέρνησης του Ιράκ».

«Συνεργαζόμαστε άψογα με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ η εκπαιδευτική μας αποστολή και οι επιχειρήσεις για την εξόντωση του ISIS στο Ιράκ έχουν σταματήσει» πρόσθεσε.

Αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων αποφάσισε το κοινοβούλιο του Ιράκ

Υπενθυμίζεται πως, την Κυριακή, το κοινοβούλιο του Ιράκ ψήφισε απόφαση με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει το αίτημα συνδρομής προς τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του ISIS.

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ για την διασφάλιση του κρατικού μονοπωλίου επί των όπλων.

«Παρά τις εσωτερικές και τις εξωτερικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, παραμένει, επί της αρχής και στην πράξη, η καλύτερη επιλογή για το Ιράκ» δήλωσε ο ιρακινός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του κοινοβουλίου.

Το κοινοβούλιο, που συνήλθε εκτάκτως, υιοθέτησε απόφαση που ζητεί από την κυβέρνηση να διαφυλάξει την κυριαρχία της χώρας ακυρώνοντας το αίτημα συνδρομής που είχε απευθύνει προς την διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπίσει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος και κατά συνέπεια να ακυρώσει την πρόκληση προς τις στρατιωτικές δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού.

Μόνο 168 από τους 329 βουλευτές ήταν παρόντες στη συνεδρίαση και παρά τα αιτήματα για την διεξαγωγή ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της βουλής κήρυξε μόνος του την έγκριση της απόφασης εν μέσω μεγάλης οχλαγωγίας.

Αντιφατικές δηλώσεις από Τραμπ και Πομπέο

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά από τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, οι οποίοι αποδοκίμαζαν την ιδέα της αποχώρησης από το Ιράκ.

«Έχουμε μια εξαιρετικά ακριβή αεροπορική βάση εκεί. Η οικοδόμησή της κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν φύγουμε από εκεί εκτός αν μας πληρώσουν» δήλωσε ο Τραμπ. «Θα τους επιβάλλουμε κυρώσεις όπως ποτέ δεν έχουν δει και θα κάνουν τις κυρώσεις του Ιράν να φανούν κάπως πιο ήπιες».

​«Ο πρωθυπουργός είναι ο πρώην πρωθυπουργός» δήλωσε από την πλευρά του ο Πομπέο, μιλώντας για τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Άντιλ Αμπντούλ-Μαχντί, ενώ επεσήμανε επίσης: «Είμαστε βέβαιοι ότι ο ιρακινός λαός θέλει τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεχίσουν να είναι εκεί».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024