Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελεύθερο αφέθηκε το ιρανικό τάνκερ «Grace 1»

Ελεύθερο αφέθηκε το ιρανικό τάνκερ «Grace 1»

Ελεύθερο φέρεται να αφέθηκε το πετρελαιοφόρο πλοίο «Grace 1», το οποίο είχε κατασχεθεί από τις αρχές του Γιβραλτάρ, στις 4 Ιουλίου του 2019.

Ελεύθερο αφέθηκε το πετρελαιοφόρο πλοίο «Grace 1», το οποίο είχε κατασχεθεί από τις αρχές του Γιβραλτάρ, στις 4 Ιουλίου του 2019.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Γιβραλτάρ επέτρεψε σήμερα στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο που έχει κατασχεθεί από τις αρχές Ιουλίου να εγκαταλείψει την περιφέρεια, που αποτελεί βρετανικό έδαφος, παρά το αμερικανικό αίτημα να παραταθεί η κράτηση του σκάφους, που φέρεται πως ήθελε να παραδώσει το φορτίο του στη Συρία.

Το Ιράν εγγυήθηκε γραπτώς πως το Grace 1 δεν έχει προορισμό τη Συρία, όπου ισχύει ένα εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ως εκ τούτου το Γιβραλτάρ ζήτησε από το δικαστήριο να άρει την κράτησή του. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ο δικαστής Άντονι Ντάντλεϊ, δήλωσε, αντίθετα, ότι δεν έλαβε γραπτώς το αμερικανικό αίτημα για την παράταση της κράτησης του δεξαμενόπλοιου, όπως είχε ανακοινώσει το πρωί η εισαγγελία του Γιβραλτάρ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έγινε γνωστή από την εφημερίδα «Gibraltar Chronicle».

​Οι αρχές του Γιβραλτάρ μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα το σκεπτικό της απελευθέρωσης του τάνκερ, εξηγώντας ότι η κατάσχεση πραγματοποιήθηκε στη βάση «ισχυρών αποδείξεων» ότι το πλοίο πορεύεται προς τη Συρία.

Εξήγησε δε, ότι η κυβέρνηση έλαβε «επίσημες γραπτές διαβεβαιώσεις από την ιρανική κυβέρνηση ότι το πετρελαιοφόρο δεν θα ξεφορτώσει πετρέλαιο στη Συρία.

Νωρίτερα, η «The Sun» έγραφε ότι εντός της ημέρα, η Βρετανία πρόκειται να απελευθερώσει το πλοίο, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στον επικεφαλής των αρχών του Γιβραλτάρ, τον Φάμπιαν Πικάρντο.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο είχε κατασχεθεί από τις αρχές του Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου, με την υποψία μεταφοράς 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών ιρανικού πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Την Πέμπτη, εν μέσω της φημολογίας περί άμεσης απελευθέρωσης του εμπορικού πλοίου, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τις διαδικασίες υποβολής προσφυγής, με στόχο τον έλεγχο του πλοίου «για μία σειρά κατηγοριών», τις οποίες η τοπική κυβέρνηση του Γιβραλτάρ δεσμεύτηκε να εξετάσει.

Η κατάσχεση του «Grace 1» είχε οδηγήσει στην «ψύχρανση» των σχέσεων μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης, η οποία κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο για «πειρατεία».

Στις 19 Ιουλίου του 2019, οι Φρουροί της Επανάστασης προχώρησαν στην κατάσχεση ενός βρετανικού πετρελαιοφόρου, το οποίο έπλεε στο Στενό του Ορμούζ, κάνοντας λόγο για παραβίαση των διεθνών ναυτιλιακών κανονισμών.

Βρετανία: Η αμερικανική προσπάθεια απέτυχε

Ο Ιρανός πρεσβευτής στο Λονδίνο κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπάθησαν απεγνωσμένα να σταματήσουν τις αρχές του Γιβραλτάρ από το να απελευθερώσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1, λέγοντας πως η αμερικανική προσπάθεια ηττήθηκε.

«Η Αμερική προσπάθησε απεγνωσμένα να εμποδίσει την απελευθέρωση του δεξαμενόπλοιου την τελευταία στιγμή, αλλά ήρθε αντιμέτωπη με μια άθλια ήττα», έγραψε ο πρεσβευτής Χαμίντ Μπαεϊντινετζάντ σε ένα τουίτ στα φαρσί.

«Όλες οι ετοιμασίες έχουν γίνει προκειμένου το δεξαμενόπλοιο να πλεύσει στην ανοικτή θάλασσα, και το πλοίο θα αναχωρήσει σύντομα από το Γιβραλτάρ», συμπλήρωσε.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024