Αναστάτωση έχουν προκαλέσει τα ιγκουάνα στη Φλόριντα των ΗΠΑ τα οποία μπαίνουν σε σπίτια και αγροκτήματα προκαλώντας ζημιές.

Μάλιστα, υπήρχε περίπτωση όπου ιγκουάνα χρειάστηκε να απομακρυνθεί από τουαλέτα σπιτιού με την βοήθεια των αρμόδιων υπηρεσιών.

«Μερικές φορές όταν γυρίζουμε στο σπίτι υπάρχουν 20 με 30 στην έκταση μας. Βρίσκονται στην αυλή και πρέπει να βρούμε διαφορετική πόρτα για να μπούμε στο σπίτι. Έχουμε γίνει φιλοξενούμενοι. Αυτοί είναι οι κάτοικοι τώρα», είπε στο CNN ο κάτοικος, Μάικ Εσπάντα.

Συνολικά, 3.000 ιγκουάνα εντοπίστηκαν σε κατοικίες, για τα οποία οι Αρχές κλήθηκαν να επέμβουν, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθούν οι αριθμοί καθώς ανεβαίνει το θερμόμετρο.

Το Συμβούλιο Διατήρησης της Θαλάσσιας και Άγριας Ζωής στην Φλόριντα έδωσε άδεια στους κατοίκους να τα απομακρύνουν από τις περιουσίας τους με όποιο τρόπο μπορούν ακόμη και να τα σκοτώνουν.

Ο πληθυσμός τους ευδοκιμεί στην Φλόριντα εξαιτίας του υποτροπικού κλίματος. Κάθε χρόνο ένα ιγκουάνα γεννάει μέχρι 70 αυγά και εξαιτίας της απουσίας μεγαλύτερων σε μέγεθος θηρευτών ο πληθυσμός τους αυξάνεται συνεχώς.

Οι ζημιές που προκαλούν είναι τεράστιες, καθώς τρώνε φυτά και σκάβουν μεγάλες τρύπες στο έδαφος που μπορεί να προκαλέσουν την κατάρρευση πεζοδρομίων και θεμελίων των σπιτιών. Επίσης είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία καθώς μπορούν να μεταδώσουν σαλμονέλα.