Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξαιρετικής ποιότητας τα νερά στις ελληνικές παραλίες

Εξαιρετικής ποιότητας τα νερά στις ελληνικές παραλίες

Ως εξαιρετική χαρακτηρίζεται η ποιότητα των νερών κολύμβησης στο 97% της χώρας, ενώ επαρκές είναι το 100% των περιοχών που ελέγχθηκαν.

Ως εξαιρετική χαρακτηρίζεται σε φετινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), η ποιότητα των νερών κολύμβησης στο 97% της χώρας, ενώ επαρκές είναι το 100% των περιοχών που ελέγχθηκαν.

Βάσει της έκθεσης, η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προηγούνται η Κύπρος, η Μάλτα και η Αυστρία οι οποίες όμως έχουν πολύ λιγότερα σημεία κολύμβησης.

Πρωταθλήτρια η Κύπρος (99,1 % του συνόλου των περιοχών κολύμβησης). Ακολουθούν η Μάλτα (98,9 % του συνόλου των περιοχών κολύμβησης), η Αυστρία (97,3 % του συνόλου των περιοχών κολύμβησης) και η Ελλάδα (97 % του συνόλου των περιοχών κολύμβησης.

Όλες οι δηλωθείσες περιοχές κολύμβησης στην Κύπρο, την Ελλάδα, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία είχαν ποιότητα τουλάχιστον επαρκή το 2018.

Ακατάλληλα ύδατα

Στον αντίποδα οι τρεις χώρες με τους υψηλότερους αριθμούς περιοχών κολύμβησης με ύδατα ανεπαρκούς ποιότητας είναι η Ιταλία (89 περιοχές κολύμβησης ή 1,6 %), η Γαλλία (54 περιοχές κολύμβησης ή 1,6 %) και η Ισπανία (50 περιοχές κολύμβησης ή 2,2 %).

Σε σύγκριση με το 2017, ο αριθμός των κολυμβητικών περιοχών στη Γαλλία με ύδατα ανεπαρκούς ποιότητας μειώθηκε (από 80 το 2017 σε 54 το 2018), ενώ αυξήθηκαν οι περιοχές με ανεπαρκή ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ιταλία (από 79 σε 89) και στην Ισπανία (από το 38 σε 50).

Η πλαστική ρύπανση

Η εξαιρετική εικόνα των θαλασσών μας από μικροβιολογικής άποψης δεν αναιρεί το γεγονός ότι η πλαστική ρύπανση στη Μεσόγειο φθάνει πλέον σε επίπεδα-ρεκόρ. Νέα έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, που δημοσιοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, υποδεικνύει την αποτυχία των μεσογειακών χωρών να διαχειριστούν τα πλαστικά τους απορρίμματα. Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταλήγουν στη θάλασσα 11.700 τόνοι πλαστικών σκουπιδιών, ενώ οι μεγαλύτεροι ρυπαντές στη Μεσόγειο είναι η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Ιταλία, από όπου καταλήγουν στη θάλασσα τα δύο τρίτα των πλαστικών απορριμμάτων.

Τα στοιχεία για την έκταση του προβλήματος είναι αποθαρρυντικά. Οπως αναφέρει η έκθεση, κάθε έτος καταλήγουν στη Μεσόγειο 570.000 τόνοι πλαστικών σκουπιδιών (το ισοδύναμο της απόρριψης 33.800 πλαστικών μπουκαλιών το λεπτό), αριθμός που θα τετραπλασιαστεί έως το 2050. Εκτιμάται ότι 247 εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού επιπλέουν σήμερα στη Μεσόγειο, εκ των οποίων το 80% θα ξεβραστεί μέσα σε μια δεκαετία σε κάποια ακτή. Κύρια αιτία για την κατάσταση αυτή είναι βέβαια η αποτυχία (ή η ανυπαρξία) συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων. Τις χειρότερες επιδόσεις στη Μεσόγειο έχουν το Μαυροβούνιο (κακή διαχείριση στο 95% των απορριμμάτων του), η Αίγυπτος (93%), η Αλβανία (73%) και η Λιβύη (64%).

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024