Λύνεται το χρόνιο πρόβλημα με τις εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση και δίνεται η δυνατότητα για ευκολότερη μεταβίβαση ή χρήση τους - Οι διορθώσεις και η διαδικασία αναμόρφωσης

Εφόσον στις εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση δεν υπάρχει δασική βλάστηση ή αυτή δεν ξεπερνά ενδεικτικά το 15% της έκτασης, τότε θα πρέπει να χαρακτηρίζονται μόνο ως χορτολιβαδικές και όχι ως δάση ή δασικές εκτάσεις. Αυτή είναι η ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών περί των φρυγανικών εκτάσεων οι οποίες δεν φέρουν δασική βλάστηση, την οποία αποδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Με τον τρόπο αυτόν λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ειδικά τα νησιά, αφού πλέον ξεκαθαρίζεται ο χαρακτήρας (και όχι το ιδιοκτησιακό καθεστώς) αυτών των εκτάσεων. Και αυτό σημαίνει πως αν οι εκτάσεις είναι ιδιωτικές (και όχι δημόσιες) οι ιδιοκτήτες μπορούν να χτίσουν με βάση τα όσα ισχύουν από την πολεοδομική νομοθεσία (δηλαδή για να χτίσει κάποιος σε εκτός σχεδίου περιοχή πρέπει να έχει τέσσερα στρέμματα).

Οπως προαναφέρθηκε, σύμφωνα με την απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών, οι εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση στις οποίες δεν υπάρχει δασική βλάστηση θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως χορτολιβαδικές. Με τον τρόπο αυτόν διευκολύνεται και η διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών αφού πλέον θα μειωθούν οι εντάσεις.

-Ποιες εκτάσεις στις οποίες έχουν ανεγερθεί κτίρια με οικοδομική άδεια εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία;

-Πώς θα γίνει η επικαιροποίηση των δασικών χαρτών;

-Ποιο είναι το πρόβλημα με τις εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Τρίτης

Απόφαση-ανάσα για τα νησιά

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr