Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσπάθεια φίμωσης δημοσιογράφων του Al Jazeera

Προσπάθεια φίμωσης δημοσιογράφων του Al Jazeera

Tο Al Jazeera καταδίκασε σε δική του ανακοίνωση την «αυθαίρετη» απόφαση των σουδανικών αρχών, η οποία αντίκειται κατ’ αυτό προς τις «θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας της έκφρασης»

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ), που εδρεύει στις ΗΠΑ, κατήγγειλε την Τρίτη την «απελπισμένη απόπειρα» των αρχών του Σουδάν να «φιμώσουν τον Τύπο σε αυτή την περίοδο ταραχών», προχωρώντας στην ανάκληση των διαπιστεύσεων δημοσιογράφων ξένων ΜΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποίησε, η CPJ επισημαίνει ότι έχει ενημερωθεί για τουλάχιστον έξι περιπτώσεις ανάκλησης των διαπιστεύσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών τριών δημοσιογράφων του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera του Κατάρ.

Ο πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ ελ Μπασίρ αφίχθη το βράδυ της Τρίτης στο Κατάρ και ο Σερίφ Μανσούρ, συντονιστής του προγράμματος της CPJ για τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, βρήκε «εξαιρετικά ειρωνικό το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera είδαν να τους απαρνιέται το δικαίωμα να καλύψουν» τα γεγονότα στο Σουδάν αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή.

Από τη 19η Δεκεμβρίου, στο Σουδάν ξέσπασε ένα κύμα αμφισβήτησης με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να τριπλασιαστεί η τιμή του ψωμιού και να αυξηθούν ραγδαία οι τιμές των φαρμάκων, καθώς η χώρα αυτή βιώνει οικονομικό μαρασμό. Στις διαδηλώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους 26 άνθρωποι, κατά τον κυβερνητικό απολογισμό. Ωστόσο, ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για τουλάχιστον 40 νεκρούς.

Στην ανακοίνωσή της, η CPJ πέραν των τριών συνεργατών του Al Jazeera καταγγέλλει επίσης την ανάκληση της διαπίστευσης ενός ανταποκριτή του δικτύου — σαουδαραβικών συμφερόντων — Αλ Αραμπίγια, καθώς και αυτών ενός ανταποκριτή κι ενός φωτοειδησεογράφου του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή.

Από τη δική του πλευρά την Τρίτη το Al Jazeera καταδίκασε σε δική του ανακοίνωση την «αυθαίρετη» απόφαση των σουδανικών αρχών, η οποία αντίκειται κατ» αυτό προς τις «θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας της έκφρασης».

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024