Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το όπλο και το πηλήκιο

Το όπλο και το πηλήκιο

Η ανασφάλεια φέρνει τον πανικό. Κι ο πανικός όπως λέγαμε πιο πάνω, χαλάει το μυαλό. Ο επιστήμονας, ο γιατρός, ο δάσκαλος, ακόμα και η Εκκλησία, περνάνε σε δεύτερη μοίρα

ΠΕΡΙΕΡΓΑ πράγματα. Σε έρευνα της Public Issue σχετικά με τη στάση των Ελλήνων απέναντι στους θεσμούς. Σύμφωνα με τα ευρήματα, στην κορυφή βρίσκονται ο Στρατός και η Αστυνομία, αντίθετα βουλιάζουν τα κόμματα, οι ΜΚΟ και η τηλεόραση. Και σχετικά με τη δεύτερη κατηγορία το αποτέλεσμα είναι και κατανοητό και ερμηνεύσιμο. Το να βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις στην κορυφή της λίστας των θεσμών που εμπιστεύονται οι Ελληνες, με ποσοστό 89%, από πού κι ώς πού; Κι επειδή ο τίτλος της έρευνας (που γίνεται κάθε χρόνο) είχε για το 2018 τίτλο «Πώς η δεκαετία του Μνημονίου, άλλαξε τις στάσεις των ελλήνων πολιτών», αυτό ήταν το αποτέλεσμα; Να εγκαταλείψουν οι Ελληνες τα κόμματα και να στραφούν στον Στρατό;

Οι ίδιοι Ελληνες που έχουν να λένε, με βάση την προσωπική εμπειρία του καθενός, ότι το πλέον διαλυμένο Δημόσιο είναι ο Στρατός.

Φόβος

ΔΗΛΑΔΗ εμπιστεύονται τον θεσμό όπου προΐσταται ο Πάνος Καμμένος, περιφερόμενος ανά την επικράτεια με στολή κυνηγού; Οταν ταυτόχρονα, στις δημοσκοπήσεις, τον εξαφανίζουν από τον πολιτικό χάρτη με ποσοστά στο 1%. Τι έχει συμβεί; Τόσο φοβισμένοι είναι οι Ελληνες; Τους τρομάζει ο αλυτρωτισμός των Σκοπιανών; Ο Αετός της Μεγάλης Αλβανίας; Τους φοβίζουν οι συνεχείς παραβιάσεις των φίλων και συμμάχων Τούρκων στο Αιγαίο; Τόσο απελπισμένοι είναι οι Ελληνες; Δεν έχουν ποιον να εμπιστευθούν και στρέφονται στον Στρατό; Δεύτερη τη τάξει στην εμπιστοσύνη, η Αστυνομία με ποσοστό 72%. Οταν σε κάθε περίπτωση εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώνεται υπάρχει κι ένας τουλάχιστον αστυνομικός.

Απελπισία

ΚΑΤΑΝΟΕΙΣ την απογοήτευση των πολιτών. Οταν τα κόμματα που εμπιστεύονται και ψηφίζουν τους εξαπατούν, ο δείκτης της εμπιστοσύνης τους να πέφτει στο 12%. Η τηλεόραση να είναι στο 12% και οι απεχθείς τράπεζες στο 28%. To να βλέπεις όμως το ραδιόφωνο στο 54% και τα πανεπιστήμια στο 60% είναι ακατανόητο. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο 36% και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στο 43%. Οι Ελληνες δηλαδή εμπιστεύονται περισσότερο από τους γιατρούς τους πράκτορες. Και σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, 54% το ραδιόφωνο. Αν δεν έγινα αντιληπτός, ο Ελληνας παίρνει πολύ περισσότερο στα σοβαρά τον Γιώργο Γεωργίου, απ» ό,τι τον γιατρό του ΕΣΥ. Οσο κι αν το φακελάκι έχει καθιερωθεί ως κάτι μεταξύ θεσμού και εθίμου, το 36% στον δείκτη εμπιστοσύνης στους γιατρούς, απέναντι στο 54% του Δήμου Βερύκιου, είναι εξωπραγματικό. Και δείχνει το μέγεθος του συνδυασμού, απελπισίας και απόγνωσης.

Πανικός

ΕΙΝΑΙ γεγονός ότι τα προβλήματα αλλάζουν τον άνθρωπο. Πολύ περισσότερο τα σοβαρά προβλήματα: η μακροχρόνια ανεργία, η φτώχεια, η ανέχεια. Χαλάει το μυαλό, όπως λένε οι αθλητικογράφοι για τους ποδοσφαιριστές. Αλλη πρόσφατη έρευνα διαπιστώνει ότι έξι στους δέκα Ελληνες τα βγάζουν πέρα με δυσκολία. Και τι πάει να πει αυτό; Οτι ανακαλείς την εμπιστοσύνη σου στα πανεπιστήμια, στους ίδιους τους συνανθρώπους σου (οι εμπιστοσύνη στους πολίτες είναι στο 62%) και ανεβάζεις τους ενστόλους στο 89%; Με την Εκκλησία στο 59%. Αν μιλάμε για στροφή στον συντηρητισμό (στις δύο πρώτες θέσεις Στρατός, Αστυνομία), ακατανόητο. Η ανασφάλεια φέρνει τον πανικό. Κι ο πανικός όπως λέγαμε πιο πάνω, χαλάει το μυαλό. Ο επιστήμονας, ο γιατρός, ο δάσκαλος, ακόμα και η Εκκλησία, περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Ο πανικόβλητος που θέλει από κάπου να πιαστεί, εμπιστεύεται το όπλο και το πηλίκιο.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024