Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραγικές καταστάσεις σε τρία αστυνομικά τμήματα - κλειδιά

Τραγικές καταστάσεις σε τρία αστυνομικά τμήματα – κλειδιά

Απίστευτες καταστάσεις και τρομακτικές καταγγελίες για το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας και το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως

Αποτελούν τα τρία Αστυνομικά Τμήματα – κλειδιά. Ζωτικής σημασίας για την αστυνόμευση και την ασφάλεια των πολιτών στο κέντρο της πρωτεύουσας. Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας και Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως.

Καλύπτουν τα πιο νευραλγικά, υψηλής εγκληματικότητας και περίπλοκα ως προς την αστυνόμευση,  κομμάτια.  Αναμφισβήτητα είναι οι πιο σημαντικές αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας. Η κάθε μια διαφορετικούς λόγους:

Το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, αστυνομεύει το «γκέτο» το πλέον επικίνδυνο  σημείο από πλευράς εγκληματικότητας της πρωτεύουσας.

Το Τμήμα Εξαρχείων περιλαμβάνει την  συγκρουσιακή ζώνη με ολόκληρα τετράγωνα που σχεδόν κάθε βράδυ μετατρέπονται σε πεδίον μάχης από μολότοφ κουκουλοφόρων και από τα δακρυγόνα των αστυνομικών.

Το δε Τμήμα Ακροπόλεως αποτελεί την βιτρίνα της χώρας καθώς αστυνομεύει τουριστικές περιοχές αλλά και το εμπορικό κέντρο. Οι εντυπώσεις από την αυξημένη παραβατικότητα και  την ανεπάρκεια της αστυνόμευσης εξάγονται από τουρίστες – θύματα στο εξωτερικό με αρνητικότατο αντίκτυπο για την βαριά βιομηχανία του τουρισμού.

Οι τρεις αυτές υπηρεσίες κλειδιά, θα έπρεπε να ήταν φρούρια, να λειτουργούν σαν πρότυπα και να έχει πέσει σε αυτές το κύριο βάρος . Και όμως. Οι αστυνομικοί αναγκάζονται καθημερινά να δώσουν άνιση μάχη με τις αντιξοότητες, λόγω υψηλής υποστελέχωσης και δραματικών ελλείψεων σε υποδομές και μέσα.

Στην ακτινογραφία των τριών αυτών υπηρεσιών επικρατούν δυο ταχύτητες. Τα Αστυνομικά Τμήματα Ακροπόλεως και Ομόνοιας λειτουργούν σε καινούργιες πιο προσεγμένες  κτιριακές εγκαταστάσεις  και στον τομέα αυτόν έχουν καλύτερες υποδομές. Όμως τα Τμήματα  αυτά είναι «άψυχα» καθώς λείπει το κυριότερο, το ανθρώπινο δυναμικό που θα τα στηρίξει.

Το δε Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο ,χωρίς προδιαγραφές αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα  τόσο  στην κτιριακή υποδομή αλλά κυρίως  λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων

«Αυτό το κτίριο πρέπει να γκρεμισθεί και να κατασκευασθεί από την αρχή για να μπορέσει να λειτουργήσει σαν Αστυνομική Υπηρεσία. Εδώ μέσα αισθανόμαστε ανίσχυροι και αναλώσιμοι .Και το κυριότερο ξέρουμε ότι   δεν έχουμε τις προϋποθέσεις και τα μέσα για να προσφέρουμε ακόμα και τα στοιχειώδη στον πολίτη. Κάνουμε υπομονή μέχρι να μετακινηθούμε σε άλλη υπηρεσία».

Νεαρός αστυνομικός στο ΑΤ Εξαρχείων, που αστυνομεύει τη ζώνη πυρός με πολλές ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες, μιλάει με απογοήτευση  για την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο παμπάλαιο κτίριο.

Οι εγκαταστάσεις δεν καλύπτουν  ούτε τα στοιχειώδη. Το ασανσέρ στο πενταόροφο κτίριο δεν λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια.  Ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν Αδυνατούν να βγάλουν ακόμα και  μια ταυτότητα.

Θα πρέπει να ανέβουν με τα πόδια τις σκάλες για να φθάσουν στον πέμπτο όροφο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες   για ταυτότητες. Ακόμα και για να υποβάλουν μια μήνυση ή να κάνουν κάποια καταγγελία πάλι θα πρέπει να ανέβουν από τις σκάλες στο δεύτερο όροφο όπου  στεγάζεται  η υπηρεσία ασφαλείας.

Στα σκαλιά του ισογείου υπάρχει μια ράμπα για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Δεν λειτουργεί όμως και αυτή εδώ και χρόνια. Οπότε ξανά και ξανά από τις σκάλες.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο πολίτης στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, είναι οι παλιές καρέκλες στην είσοδο. Τα πατώματα είναι ακόμα από μωσαϊκό, σημάδια μιας άλλης εποχής   Καρέκλες που τρίζουν βρίσκονται ακόμα και στα γραφεία των αστυνομικών. Πολλές φορές έχουν κάνει ρεφενέ για να αγοράσουν καινούργιες, για να μην σπάσουν και προσγειωθούν στο πάτωμα.

Στο υπόγειο βρίσκονται κρατητήρια. Κοινά κρατητήρια για άντρες και γυναίκες που μόλις χωρούν 12 άτομα. Οσο για το προσωπικό; Από τις τουλάχιστον 197 οργανικές θέσεις που προβλέπονται είναι ζήτημα να καλύπτονται οι 100.

Τις περισσότερες ημέρες οι διοικητές απουσιάζουν σε μέτρα τάξης. «Διοικητές που δεν διοικούν. Διοικητές που σπάνια βλέπουν τα Τμήματά τους καθώς καθημερινά κρατούν έναν ασύρματο στο χέρι απασχολημένοι στα μέτρα τάξης», καταγγέλλουν συνδικαλιστές

Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας

Μπροστά στα σκαλιά του πολυόροφου κτιρίου σωριάσθηκε αιμόφυρτος πριν από λίγες ημέρες με βαθύ τραύμα στο λαιμό από σπασμένο μπουκάλι, ένας αλλοδαπός.

Το αιματηρό ξεκαθάρισμα λογαριασμών είχε γίνει στην οδό Σωκράτους και ο αλλοδαπός κατάφερε και σύρθηκε μέχρι το Τμήμα, όπου και  άφησε την τελευταία του πνοή.

H πρόσφατη καταδρομική επίθεση με μολότοφ  των κουκουλοφόρων όπου λαμπάδιασαν όχι μόνο υπηρεσιακά οχήματα, αλλά και σταθμευμένα αυτοκίνητα πολιτών ανέδειξε τις πληγές. Η σημαντικότερη αστυνομική υπηρεσία της Αττικής είναι παντελώς ανοχύρωτη. Οι αστυνομικοί όπου υπηρετούν στο Τμήμα  αδυνατούν πλέον να προστατεύσουν ακόμα και τους εαυτούς τους από επιδρομές.

Φρεσκοβαμμένοι τοίχοι, σύγχρονα ασανσέρ τα οποία τοποθετήθηκαν πρόσφατα χαρακτηρίζουν τους χώρους του κτιρίου τις πρωϊνές ώρες. Από το απόγευμα το σκηνικό ανατρέπεται. Χώροι του Τμήματος ασφυκτιούν από προσαγωγές και συλλήψεις ατόμων. Ναρκωτικά, πορνεία, αιματηρά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών Ελλήνων και κυρίως αλλοδαπών, ληστείες, επιθέσεις σε περαστικούς αντανακλώνται στο Τμήμα με όλα όσα συμβαίνουν στους δρόμους του γκέτο.

Παρά τα καυτά προβλήματα στην επικίνδυνη ζώνη το Αστυνομικό Τμήμα υστερεί σε προσωπικό και μέσα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έντονη απουσία ανθρώπινου δυναμικού με τους αστυνομικούς που επωμίζονται τα βάρη, να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις.

Στα χαρτιά η οργανική δύναμη είναι 293 αστυνομικοί αλλά όμως οι αποσπασμένοι φθάνουν τους 47.  Τελικά απομένουν 139 εκ των οποίων οι πέντε απουσιάζουν λόγω γονικής άδειας, δυο απασχολούνται σε υπηρεσία γραφείου και τρεις είναι πολιτικοί υπάλληλοι.

Από αυτούς  24 απασχολούνται σε στόχους, 16 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, 5 στην φρούρηση ισραηλινού στόχου και 3 σε υπουργό.

Με όλα αυτά τα «κοψίματα» τελικά απομένουν μόλις 105  για τις ανάγκες της αστυνόμευσης. Και από αυτούς πάλι τέσσερις απασχολούνται σε σταθμούς του μετρό, 3 σε υπουργεία (δύο σκοπιές στο υπουργείο Ανάπτυξης και μια στο υπουργείο Υγείας και δυο ακόμα στη φρούρηση των γραφείων της ΔΗΜΑΡ και της Ενωσης Κεντρώων.

Οι προκλήσεις αυξάνονται, αλλά η ΕΛΑΣ λόγω των δραματικών ελλείψεων έχει χάσει το τραίνο των εξελίξεων.

Την μεγαλύτερη όμως πληγή γενικότερα για την Ελληνική Αστυνομία αποτελεί η υποστελέχωση. Η αφαίμαξη των υπηρεσιών της από ανθρώπινο δυναμικό. Και η πληγή αιμορραγεί συνεχώς. Ακόμα και στην Αττική η υποστελέχωση όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, αγγίζει το 30% με 40 %.

Κατά μέσον όρο κάθε Τμήμα λειτουργεί σε επίπεδο κάτω  της οργανικής δύναμης που θα έπρεπε να είχε.

Το μεγάλο «κούρεμα» των οργανικών θέσεων έγινε πριν από μία πενταετία, όταν «κόπηκαν» από το οργανόγραμμα της ΕΛΑΣ 6.300 θέσεις. Και ο κατήφορος συνεχίζεται

Με τον ήδη πετσοκομμένο αριθμό των οργανικών θέσεων, το έμψυχο δυναμικό, ο βασικότερος μοχλός στην αστυνόμευση μειώνεται συνεχώς με αντίκτυπο στην ασφάλεια του πολίτη.

«Μόλις 250 αστυνομικοί μπαίνουν κάθε χρόνο στην ΕΛΑΣ, ενώ πολλαπλάσιος είναι ο αριθμός αυτών που συνταξιοδοτούνται. Στην ουσία οι προσλήψεις στο Σώμα έχουν σχεδόν εκμηδενισθεί. Αν δεν αλλάξουν αυτοί οι ρυθμοί και αν δεν αυξηθούν οι προσλήψεις σε ανεκτά επίπεδα ,φοβάμαι ότι σε μια πενταετία ,θα έρθουν πολύ δύσκολες ημέρες για τη χώρα όσον αφορά τα καυτά ζητήματα ασφαλείας» καταγγέλλει ο συνδικαλιστής .

Ο Πρόεδρος της Ενωσης  Ειδικών Φρουρών Βασίλης  Ντούμας μιλάει έξω από τα δόντια για την θλιβερή κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο στο ζωτικής σημασίας Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας ,αλλά και γενικότερα στα Τμήματα του λεκανοπεδίου.

«Τα Αστυνομικά Τμήματα, δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν στην αστυνόμευση. Δεν  έχουν προσωπικό για να βγάλουν περιπολίες. Ακόμα και τα μεγάλα Τμήματα ,όπως της Ομόνοιας δεν μπορούν να βγάλουν να βγάλουν ούτε πεζές ούτε εποχούμενες περιπολίες.

Για τα Αστυνομικά Τμήματα,  οι περιπολίες έχουν τελειώσει. Περιπολίες πλέον γίνονται με ό,τι έχει απομείνει στην Αμεση Δράση. Το Αστυνομικό Τμήμα δεν αστυνομεύει, αλλά πιο πολύ υποστηρίζει την φρούρηση στόχων, τα μέτρα τάξης ενώ γίνονται συνεχώς   αποσπάσεις σε υπηρεσίες τις οποίες  ζητά η ΓΑΔΑ για να καλύψει ανάγκες όπως  μεταγωγές , ζητήματα με παράτυπους μετανάστες . Τα  Αστυνομικά Τμήματα πλέον ίσα –ίσα που καλύπτουν κάποιες βασικές  ανάγκες  πολιτών, όπως καταγγελίες και μηνύσεις. Τα δε Τμήματα Ασφαλείας λειτουργούν πλέον διεκπαιρεωτικά»

Τμήμα Ακροπόλεως

Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ένα Τμήμα «λάστιχο». Στις αρχές του 2014 αποφασίσθηκε η κατάργηση του και λίγους μήνες αργότερα μετά από έντονες πιέσεις αποφασίσθηκε η επαναλειτουργία του. Τελικά μετακόμισε σε καινούργιο κτίριο στην οδό Βεϊκου στο Κουκάκι.  Το κτιριακό μεν αντιμετωπίσθηκε ωστόσο όμως τα προβλήματα με τις ελλείψεις σε  ανθρώπινο δυναμικό κυριαρχούν.

Η  έκταση που αστυνομεύει είναι πολύ μεγάλη. Από τις μεγαλύτερες γεωγραφικές περιφέρειες των Τμημάτων του λεκανοπεδίου. Το συγκεκριμένο Τμήμα άλλωστε συγκροτήθηκε με την συγχώνευση τριών Τμημάτων, της Ακροπόλεως , των Πετραλώνων και του Νέου Κόσμου. Στη ζώνη των αρμοδιοτήτων του βρίσκονται το εμπορικό κέντρο, οι σημαντικότερες τουριστικές ζώνες, ο λόφος του Φιλοπάππου, όλη την περιοχή των Πετραλώνων και οι περισσότερες περιοχές του Νέου Κόσμου.

Αν και η έκταση αστυνόμευσης σχεδόν τριπλασιάσθηκε, ο αριθμός των αστυνομικών συρρικνώθηκε.  Στο κτίριο όπου στεγάζεται και η τουριστική αστυνομία ο αριθμός των αστυνομικών  ανέρχεται περίπου στους 180 περιλαμβανόμενης και της γραμματειακής υποστήριξης. Υπάρχουν ημέρες που το δυναμικό μειώνεται ακόμα περισσότερο, λόγω απασχόλησης σε μέτρα.

Το λιγοστό αυτό προσωπικό είναι επιφορτισμένο να καλύψει τουλάχιστον 80 κλήσεις για περιστατικά κατά μέσον όρο την ημέρα τους μήνες του χειμώνα  Και το καλοκαίρι με την αύξηση των τουριστικών ροών το Αστυνομικό Τμήμα ασφυκτιά. Κλοπές πορτοφολιών, επιθέσεις σε τουρίστες, μικροληστείες, συμμορίες που έχουν συγκροτηθεί με στόχο τουρίστες και περαστικούς συνθέτουν τον δυσβάστακτο όγκο των υποθέσεων.

Πρόκειται για πολυδύναμο ως προς την γεωγραφική έκταση και τον όγκο των υποθέσεων, Αστυνομικό Τμήμα.

Ταυτόχρονα όμως είναι «πολυαδύναμο» ως προς το προσωπικό και τα μέσα. Στις εγκαταστάσεις του δεν διαθέτει χώρους κράτησης και οι συλληφθέντες μεταφέρονται σε άλλες υπηρεσίες.

Το  κυριότερο  είναι ότι το γραφείο Ασφαλείας, λόγω έλλειψης προσωπικού βάζει λουκέτο στις 10 το βράδυ. Και ο πολίτης αν βρεθεί σε κίνδυνο ,θα πρέπει να ψάξει να βρει «διανυχτερεύον»Τμήμα Ασφαλείας.

Για τις δραματικές ελλείψεις σε μέσα ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας καταγγέλλει: «Η ΕΛΑΣ  εν έτη 2018  δεν ακούει και δεν διαβιβάζει. Εχουμε περιπολικά, στην Αττική τα οποία έχουν ήδη διανύσει πάνω από 500.000 χιλιόμετρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε 570 μοτοσικλέτες που είναι εκτός μάχης, οι περισσότερες  όχι λόγω βλαβών αλλά από προβλήματα  στα ελαστικά.

Αν γίνει κάποια δωρεά ή αν οι ίδιοι οι  αστυνομικοί βάλουν το χέρι στην τσέπη , τότε βγαίνουν περισσότερα περιπολικά στους δρόμους.  Αναπλήρωση στόλου δεν υπάρχει. Με… κωφάλαλη αστυνομία και σάπια περιπολικά, δεν αντιμετωπίζεται η εγκληματικότητα»,  καταγγέλλει ο κ. Ντούμας.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024