Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μήνυμα Ξανθού στις εταιρείες για τις υψηλές τιμές των φαρμάκων

Μήνυμα Ξανθού στις εταιρείες για τις υψηλές τιμές των φαρμάκων

Με αφορμή την 5η Συνάντηση της «Συμμαχίας της Βαλέτας» η οποία πραγματοποιείται στις 11-12 Ιουλίου στην Αθήνα

Μήνυμα στις φαρμακευτικές εταιρίες τις υψηλές τιμές των φαρμάκων έστειλε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή την 5η Συνάντηση της «Συμμαχίας της Βαλέτας» η οποία πραγματοποιείται στις 11-12 Ιουλίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή και των εννέα χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμάνια, Κροατία και Σλοβενία) που την απαρτίζουν σε επίπεδο υπουργών ή υψηλόβαθμων στελεχών των αρμόδιων υπουργείων.

Ο κ. Ξανθός σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια των εργασιών της δεύτερης ημέρας των εργασιών συνάντησης τόνισε ότι, «η διακρατική αυτή συνεργασία έχει ως στόχο τη διασφάλιση προσιτών τιμών στα φάρμακα για τους Ευρωπαίους πολίτες που εκπροσωπούμε. Είναι μια συμμαχία με μεγάλο ειδικό βάρος, εκπροσωπεί 160 εκατομμύρια πολίτες και θέλουμε να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική ισχύ κάθε μεμονωμένης χώρας προχωρώντας σε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με τη φαρμακοβιομηχανία. Η πρόκληση της πρόσβασης των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, όσο ακριβά κι αν είναι, είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για όλους. Χρειαζόμαστε περαιτέρω θωράκιση και ενίσχυση αυτής της πρωτοβουλίας έτσι ώστε να έχουμε τα αποτελέσματά της με νομική ισχύ και εγκυρότητα, γι’ αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη σε επιστημονικό και νομικό επίπεδο και συμφωνήσαμε λοιπόν να ενισχύουμε περαιτέρω αυτή την προσπάθεια».

Και πρόσθεσε ότι μέσω της «προσπάθειας που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει ένα κοινό μηχανισμό αξιολόγησης φαρμακευτικής καινοτομίας, ένα ευρωπαϊκό HTA, θεωρώ ότι το μήνυμα που δίνουμε στην φαρμακοβιομηχανία είναι ότι μπορεί να έχει ένα πολύ σημαντικό κίνητρο να προσέλθει και να αξιοποιήσει αυτή την πρωτοβουλία επειδή ακριβώς θα έχει γρήγορη και ευχερή πρόσβαση σε πολύ μεγάλες αγορές ταυτόχρονα, παρά να περιμένει τη χρονοβόρα διαδικασία της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης σε κάθε μεμονωμένη χώρα. Είναι μονόδρομος πια η συνεργασία της βιομηχανίας με αυτού του τύπου τα εγχειρήματα, τις πολυμερείς διακρατικές συνεργασίες, αφού το πρόβλημα των πολύ ακριβών φαρμάκων είναι υπαρκτό».

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) στην Ελλάδα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών όσο και από τους συλλόγους ασθενών σχετικά με τη μορφή, τη δομή, τη σύσταση και τη λειτουργία της.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες θεωρούν ότι τα φάρμακα θα πρέπει να αποζημιώνονται σε συνάρτηση με την ουσιαστική βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων των ασθενών, συγκριτικά με τη βασική θεραπεία (standard of care), ενώ η Επιτροπή HTA δεν θα πρέπει να καθορίζει την αξία κυρίαρχα με όρους κόστος ανά ποιότητα. Ακόμα θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά του ελληνικού πληθυσμού και δη, τα επιδημιολογικά, με απώτερο στόχο την έγκαιρη πρόσβαση, χωρίς αποκλεισμούς, η οποία ταυτόχρονα θα είναι κατανοητή από τους πολίτες. Εκτιμούν, παράλληλα, πως ένα σύστημα που θα διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ της βιομηχανίας και του πληρωτή (δημόσιος τομέας), θα έχει και καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Από την πλευρά τους 19 ομοσπονδίες και σύλλογοι ασθενών της χώρας εξέφρασαν με πρόσφατη επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση τους για τη μη εκπροσώπησή τους στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (HTA) και τον καλούν να τηρήσει τη δέσμευσή του για τη διασφάλιση του διακριτού ρόλου τους στην επιτροπή.

Τέλος, αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι, ενώ το υπουργείο Υγείας ολοκλήρωσε επιτυχώς πριν περίπου έναν χρόνο τη διαπραγμάτευση για τη τιμή των θεραπειών για την ίαση της Ηπατίτιδας C και μάλιστα με όρους εξαιρετικά συμφέροντες για το ΕΣΥ, το καλό αυτό αποτέλεσμα κινδυνεύει να μείνει μετέωρο δεδομένου ότι η συμφωνία λήγει στις 31 Αυγούστου και δεν έχει ληφθεί μέριμνα για το τι θα γίνει μετά. Οι φαρμακευτικές εταιρίες που έχουν φάρμακα για τη νόσο έχουν κατ’ επανάληψη θέσει το θέμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει απάντηση για το πότε θα ξεκινήσει η νέα διαπραγμάτευση και τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα με τη συνταγογράφηση των συγκεκριμένων σκευασμάτων.

Βίντεο – Φωτογραφία: Μαίρη Μπιμπή 

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024