Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνεργάτης των Ναζί ο «πατέρας» του συνδρόμου Asperger

Συνεργάτης των Ναζί ο «πατέρας» του συνδρόμου Asperger

Σε άρθρο του ο ιστορικός Χέρβιχ Τσεκ επεσήμανε ότι: «Ο Ασπεργκερ φρόντισε να προσαρμοστεί στο καθεστώς των Ναζί και ανταμείφθηκε για την πίστη του προωθώντας την καριέρα του»

Ο Αυστριακός παιδίατρος Χανς Ασπεργκερ -που έδωσε το όνομά του στο σύνδρομο Asperger, το οποίο εντάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού- «συνεργάστηκε ενεργά» με το πρόγραμμα ευθανασίας των Ναζί, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Molecular Autism.

Τα στοιχεία προέρχονται από έγγραφα της εποχής των Ναζί, τα οποία μέχρι στιγμής δεν είχαν εξεταστεί, και τα αρχεία ασθενών και τα οποία ανακάλυψε ο Αυστριακός ιστορικός Χέρβιχ Τσεκ.

Σε άρθρο του ο Τσεκ επεσήμανε ότι: «Ο Ασπεργκερ φρόντισε να προσαρμοστεί στο καθεστώς των Ναζί και ανταμείφθηκε για την πίστη του προωθώντας την καριέρα του».

Ο Αυστριακός παιδίατρος (1906-1980) «δικαιολογούσε δημοσίως τις πολιτικές φυλετικής καθαρότητας, περιλαμβανομένων των αναγκαστικών στειρώσεων, και συνεργάστηκε ενεργά σε πολλές περιπτώσεις με το ναζιστικό πρόγραμμα ευθανασίας παιδιών», τονίζει ο Τσεκ στο άρθρο του.

Επικαλείται μάλιστα ένα έγγραφο του 1940 στο οποίο αναφέρεται ότι ο Ασπεργκερ «συμφωνούσε με τις εθνικοσοσιαλιστικές ιδέες σε θέματα φυλής και με τους νόμους για τη στείρωση».

Ο ίδιος ο Αυστριακός παιδίατρος δήλωνε την πίστη του στις θεμελιώδεις αρχές της ναζιστικής ιατρικής στη διάρκεια δημόσιων ομιλιών του. Μετά την προσάρτηση της Αυστρίας από τους Ναζί τον Μάρτιο του 1938 άρχισε να υπογράφει τις διαγνώσεις του με τον χαιρετισμό «Heil Hitler».

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Aσπεργκερ συνέστησε τη μεταφορά δύο κοριτσιών, ηλικίας δύο και πέντε ετών, στη κλινική Am Spiegelgrund που βρισκόταν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Steinhof της Βιένης.

Σε αυτή την κλινική σκοτώθηκαν σχεδόν 800 παιδιά στο πλαίσιο των «φυλετικών εκκαθαρίσεων», κυρίως μέσω δηλητηριάσεων. Τα δύο κορίτσια, τα οποία ήταν μεταξύ των θυμάτων, πέθαναν επισήμως από πνευμονία.

Ο Δρ Ασπεργκερ ήταν επίσης μέλος της επιτροπής που είχε αναλάβει να αποφασίσει για την τύχη περίπου 200 ασθενών στην παιδιατρική κλινική άλλου νοσοκομείου, εκ των οποίων οι 35 κρίθηκαν «ανίατοι» και στη συνέχεια πέθαναν, σύμφωνα με το άρθρο του Τσεκ.

Ο ίδιος ο Ασπεργκερ είχε δηλώσει το 1980, λίγο πριν τον θάνατό του σε ηλικία 74 ετών, στη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο της Βιένης ότι καταζητούνταν από τη Γκεστάπο επειδή αρνήθηκε να της παραδώσει παιδιά.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024