Ο Κεν Σιμόνς μετέφερε πανάκριβα και πολύτιμα έργα τέχνης για 30 χρόνια στην γκαλερί Τέιτ, στο Λίβερπουλ. Ο πρώην μεταφορέας πινάκων, αγαλμάτων και εκθεμάτων που εργαζόταν στην πινακοθήκη από τότε που τέθηκε σε λειτουργία το 1988, συνταξιοδοτήθηκε πέρυσι.

Οι μεταφορές έργων τέχνης έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Απαιτούν προσεκτική μεταφορά, ακολουθώντας ρητά τις αυστηρές οδηγίες που λαμβάνονται από τους δημιουργούς και τους χώρους έκθεσης. Φορούν ειδικά γάντια για μην αλλοιώσουν στο παραμικρό το έργο και καταφέρουν να πετύχουν τη μετακίνηση τους με διάφορους αδιανόητους τρόπους.

Ο έμπειρος μεταφορέας μαρτυρά ποιες είναι οι πραγματικές σκέψεις ενός ανθρώπου που κάνει αυτή τη δουλειά. Μπορεί να χρειαστεί να ξηλωθούν πόρτες, παράθυρα και τζάμια για να μπορέσει ένα έκθεμα να τοποθετηθεί στην προορισμένη θέση του στο μουσείο.

Πολλές φορές μάλιστα μπορεί να μην χρειαστεί να στήσουν οι ίδιοι το έκθεμα στο χώρο, αν ο δημιουργός θελήσει να το κάνει ο ίδιος όπως στην περίπτωση της Τρέισι Έμιν και του εκθέματος «My Bed». Επρόκειτο για ένα έκθεμα που περιλάμβανε ένα άστατο κρεβάτι με άστρωτα σεντόνια, τσαλακωμένα μαξιλάρια και πεταμένα πακέτα από τσιγάρα, μπουκάλια και διάφορα αντικείμενα στο χαλί.

Ναι μεν οι μεταφορείς βοήθησαν στο να βγάλουν από τα πακέτα τα μέρη του εκθέματος, το στήσιμο όμως ανέλαβε εξολοκλήρου η ίδια η καλλιτέχνης.

Θυμάται να μην έχει συνεργαστεί όπως θα ήθελε με κάποιους καλλιτέχνες χωρίς ωστόσο να τους ονοματίζει, ενώ δε μπορεί να ξεχάσει όταν στην αλαβάστρινη βάση του αγάλματος του Τζέικομπ Έπσταιν, «Jacob and the Angel» εντοπίστηκε ένα μικρό θραύσμα, για το οποίο έπρεπε να δώσει πλήρη αναφορά για το πώς συνέβη η φθορά στο έκθεμα.

Στο εορταστικό πλαίσιο της 30ης επετείου της γκαλερί, ο Κεν διοργανώνει τη δική του έκθεση, με τίτλο «Ken’s Show», στην οποία θα παρουσιάσει τριάντα αγαπημένα του εκθέματα που συνάντησε στη συλλογή της Πινακοθήκης Τέιτ. Η έκθεση του ξεκινά στις 29 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 17 Ιουνίου.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο