Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρόζενμπεργκ: Η φυματίωση αποτελεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας

Ρόζενμπεργκ: Η φυματίωση αποτελεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας

Την παραδοχή ότι η φυματίωση συνεχίζει να αποτελεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, παρά το γεγονός ότι είναι ιάσιμη, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτής καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην «Α. Αργυριάδης» του ΕΚΠΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης (24/3).

Μαίρη Μπιμπή

Την παραδοχή ότι η φυματίωση συνεχίζει να αποτελεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, παρά το γεγονός ότι είναι ιάσιμη, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτής καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην «Α. Αργυριάδης» του ΕΚΠΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης (24/3).

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρόζενμπεργκ είπε ότι, η φυματίωση συνεχίζει να αποτελεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, παρά το γεγονός ότι είναι ιάσιμη. Η εμφάνιση και διασπορά στελεχών μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης, ανθεκτικών στα αντιφυματικά φάρμακα θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί παγκόσμια όσον αφορά τη θεραπεία και τον έλεγχο της.

«Δεν υπάρχει κανένα πλέον περιθώριο ολιγωρίας, η αντιμετώπιση της φυματίωσης θα πρέπει να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στην ατζέντα δημόσιας υγείας στη χώρα μας και το ΚΕΕΛΠΝΟ θα αγωνισθεί για το στόχο αυτό, σε κοινό μέτωπο μαζί με όλους τους επιστημονικούς φορείς αλλά και την κοινωνία των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο Ππρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη Ελλάδα την πενταετία 2013-2017, μόνο στο Αντιφυματικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Σωτηρία», αντιμετωπίσθηκαν 1.604 ασθενείς, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των ασθενών πανελλαδικά είναι δύο με τρεις φορές μεγαλύτερος.

Η νέα, συχνά θανατηφόρα, υπερανθεκτική μορφή φυματίωσης (XDR-TB) έχει ανιχνευθεί και στην Ελλάδα, καθώς μόνο το 2017 τρεις Έλληνες προσβλήθηκαν από αυτήν και χρειάστηκαν νοσηλεία σε απομόνωση.

Επίσης, ο αριθμός των επισκέψεων στο εξωτερικό ιατρείο Φυματίωσης και Αναπνευστικών Λοιμώξεων της Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» από 65 το 2011 αυξήθηκε σε 334 το 2012, το 2013 σημειώθηκε μια πολύ μικρή μείωση (332) ενώ το 2014 ο αριθμός έφτασε στις 487 και το 2015 σε 536.

Στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων, στην Ελλάδα στο διάστημα 1995-2016 δείχνουν ότι σημειώθηκαν 9.695 νέες περιπτώσεις φυματίωσης (65% Έλληνες – 35% αλλοδαποί) ενώ τα ποσοστά πολυανθεκτικής μορφής της νόσου ήταν πιο συχνά τους αλλοδαπούς (4,8% έναντι 2,3% στους Έλληνες). Στο διάστημα 2006-2016 καταγράφηκαν 128 περιπτώσεις πολυανθεκτικής φυματίωσης (38 Έλληνες και 90 αλλοδαποί) και 20 περιπτώσεις ανθεκτικής (5 Έλληνες, 15 αλλοδαποί).

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, το χρονικό διάστημα 2004-2016, δηλώνονται ετησίως κατά μέσο όρο 600 περιπτώσεις φυματίωσης, με τη μέση επίπτωση της νόσου να υπολογίζεται στις 4,6 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Το 2016 δηλώθηκαν 439 περιπτώσεις φυματίωσης με την επίπτωση να υπολογίζεται σε 4,1 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δε δύναται να αποτυπωθεί με σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα της φυματίωσης στη χώρα καθώς δε δηλώνονται όλα τα περιστατικά και διαπιστώνεται σημαντική υποδήλωση.

Ανίσχυρος ο αντιφυματικός αγώνας στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), καθηγητής Σπύρος Ζακυνθινός, ο οποίος επεσήμανε τον κρίσιμο ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει το κράτος στην αντιμετώπιση της νόσου. «Ο αντιφυματικός αγώνας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανίσχυρος, χωρίς δυστυχώς σοβαρές προσπάθειες από το κράτος για ενδυνάμωσή του. Απαιτείται ενίσχυση των αντιφυματικών δομών με μεγαλύτερη συμμετοχή των πνευμονολόγων», είπε.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Αναστάσιος Τσάτσος, είπε ότι «η Ελληνική Πνευμονολογική Κοινότητα έχει το υψηλότατο επιστημονικό επίπεδο και το ανθρώπινο δυναμικό για να συνεργαστεί με Διεθνείς και Ελληνικούς φορείς Υγείας, προς την κατεύθυνση της ανίχνευσης, διάγνωσης & θεραπείας της Φυματιώδους λοίμωξης».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ, τόνισε ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, η φυματίωση αποτελεί την 9η συχνότερη αιτία θανάτου και το συχνότερο αίτιο θανάτου από λοιμώδες νόσημα παγκοσμίως, προκαλώντας περισσότερους από 4.500 θανάτους την ημέρα.

Τέλος η Χρυσούλα Μπότση, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», υπογράμμισε ότι «η κατανόηση των χαρακτηριστικών της φυματίωσης (ποιος, πού, γιατί) είναι καθοριστικής σημασίας για να δώσουμε ένα τέλος στη φυματίωση. Αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την εκτίμηση των πληθυσμών που και κινδυνεύουν περισσότερο από τη φυματίωση και δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες».

health.in.gr

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024