Έπειτα από 20 χρόνια πικρής διαμάχης ανάμεσα στους επιστήμονες και τους αμερικανούς ιθαγενείς, ο σκελετός του Ανθρώπου του Κένεγουικ, ένα από τα σημαντικότερα ανθρωπολογικά ευρήματα στην Αμερική, ενταφιάστηκε σε μυστική τοποθεσία κοντά στον ποταμό Κουλούμπια στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Ο σχεδόν πλήρης σκελετός, ηλικίας 9.000 ετών, βρέθηκε το 1996 στo Κένεγουικ, στις όχθες του ίδιου ποταμού, και θεωρούνταν για χρόνια το πιο σημαντικό ανθρώπινο λείψανο στην ιστορία της Αμερικής.

Ωστόσο οι ανθρωπολόγοι που θέλησαν να συνεχίσουν τη μελέτη των πολύτιμων οστών βρήκαν απέναντί τους πέντε φυλές Ινδιάνων της βορειοδυτικής ακτής των ΗΠΑ, οι οποίοι επέμεναν ότι ο Άνθρωπος του Κένεγουικ, τον οποίο θεωρούν πρόγονό τους, έπρεπε να ταφεί ως ένδειξη σεβασμού.

Οι Ινδιάνοι επικαλέστηκαν νόμο που θα τους επέτρεπε να αποκτήσουν την κυριότητα των οστών αν αποδείκνυαν ότι ο Άνθρωπος του Κένεγουικ ήταν όντως αμερικανός ιθαγενής.

Η δικαστική διαμάχη κράτησε χρόνια, όμως η τελική απάντηση στο μεγάλο ερώτημα δεν ήρθε παρά το 2005, όταν ερευνητές ανέφεραν στο περιοδικό Nature ότι το DNA του σκελετού είχε παλαιοαμερικανική καταγωγή.

Αφού βεβαιώθηκαν ότι το λείψανο ανήκε όντως σε μακρινό τους πρόγονο, οι πέντε φυλές που ζητούσαν τα οστά τα έθαψαν εκ νέου την Παρασκευή σύμφωνα με την παράδοσή τους, κρατώντας την τοποθεσία μυστική.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr