Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κουρουμπλής: Η κλιματική αλλαγή εθνικό ζήτημα πρώτης τάξης

Κουρουμπλής: Η κλιματική αλλαγή εθνικό ζήτημα πρώτης τάξης

Με αφορμή την ενεργοποίηση της διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής γράφει στο in.gr ότι ο στόχος είναι «πολύ δύσκολο να επιτευχθεί» και η Ελλάδα δεν μπορεί να εφησυχάζει απέναντι στον κίνδυνο της ερημοποίησης.


Του Παναγιώτη Κουρουμπλή, υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Σήμερα τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Παρίσι το 2015 για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Η Συμφωνία προβλέπει παγκόσμιο περιορισμό των εκπομπών άνθρακα, ούτως ώστε η άνοδος της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας να μην υπερβεί το κρίσιμο όριο των 2 βαθμών Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η Συμφωνία των Παρισίων είναι πράγματι ιστορική. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, ειδικά για την Ελλάδα. Πρώτον διότι -όπως έχουν σήμερα τα πράγματα- ο στόχος των 2 βαθμών είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων γιατί η Κλιματική Αλλαγή εξελίσσεται γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν. Δεύτερον, διότι η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι από τις πιο ευάλωτες στις κλιματολογικές αλλαγές.

Διαβάστε επίσης

Ο μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα μας δεν είναι τόσο οι πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, από τα οποία έχουμε ήδη πάρει μια πικρή γεύση, όσο η προοπτική της σταδιακής ερημοποίησης εντός μερικών δεκαετιών. Αυτή θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στους τομείς της οικονομίας, της υγείας, του προσφυγικού και της ασφάλειας. Είναι καιρός πλέον το πολιτικό σύστημα και οι πολίτες να αντιληφθούμε ότι η Κλιματική Αλλαγή συνιστά εθνικό ζήτημα πρώτης τάξεως.

Η αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής απαιτεί εγρήγορση, ενημέρωση, δράση σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, αλλά και διεθνή συνεργασία. Αυτό τόνισα στη Διυπουργική Συνάντηση της Συμφωνίας EUR-OPA του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση φυσικών και τεχνητών καταστροφών, που διεξήχθη στις 26 Οκτωβρίου στη Λισσαβώνα. Από την κυβέρνηση μέχρι τον πολίτη του πιο απομακρυσμένου χωριού της χώρας, είναι ανάγκη όλοι να συστρατευθούμε με πνεύμα οικολογικού πατριωτισμού στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών ρύπων και προσαρμογής στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.

Πιστεύω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, με ποικίλες δράσεις που ξεκινούν από την εξοικονόμηση ενέργειας και φθάνουν μέχρι την πολιτική προστασία. Σπεύδω να τονίσω ότι για τέτοιες δράσεις παρέχονται πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο, δεδομένης της πολιτικής δέσμευσης που έχει εκφρασθεί μεταξύ άλλων και με τη Συμφωνία των Παρισίων.

Είναι χρυσή ευκαιρία για τους Δήμους και τις Περιφέρειες να ενεργοποιηθούν στην κατεύθυνση του πράσινου μετασχηματισμού των τοπικών οικονομιών γιατί, παράλληλα με την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, αυτός θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας, την τόνωση της απασχόλησης και την τοπική ανάπτυξη. Το Υπουργείο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να διενεργήσει σειρά επαφών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πανεπιστημιακούς φορείς και χρηματοδοτικούς οργανισμούς για τον συντονισμό και τη διευκόλυνση αυτής της προσπάθειας. Επιπλέον, θα διαβουλευθεί με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών σε περιφερειακό επίπεδο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024