Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ταξίδια» σε όμορφα νησιά μέσα από ελληνικές σειρές

«Ταξίδια» σε όμορφα νησιά μέσα από ελληνικές σειρές

...

Επιμέλεια: Μαντώ Σιώμου

Δεν είναι λίγες οι φορές που έλληνες σεναριογράφοι έχουν «ταξιδέψει» τους τηλεθεατές, μέσα από τη μικρή οθόνη, σε παραδοσιακούς οικισμούς, ασβεστωμένα σοκάκια και παραδεισένιες παραλίες ελληνικών νησιών.

Σε μια χώρα που φημίζεται για τα τοπία και τα γαλαζοπράσινα νερά της, τα «ταξίδια» αυτά είναι αναμενόμενα.

Αρκετοί σεναριογράφοι επέλεξαν την ιδιαίτερη πατρίδα τους ή μέρη όπου είχαν περάσει τις διακοπές τους, για να γυρίσουν τη σειρά τους. Τα γυρίσματα αυτά συνέβαλαν, συχνά, στην τόνωση του τουρισμού.

Σε γνωστές ελληνικές σειρές, που αναδεικνύουν τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, κάνει μια αναδρομή το in.gr.

«Απών» – Χανιά (Κρήτη)
Από τα πρώτα σίριαλ που μας «ταξίδεψαν» στην Κρήτη, μέσα από πλοκή και γραφικά μέρη, ήταν ο «Απών» της Μιρέλλας Παπαοικονόμου, το 1995, με τον Γιάννη Μπέζο και τη Θέμιδα Μπαζάκα. Η τελευταία τραγική σκηνή, με τους πρωταγωνιστές στο αμάξι, καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές μπροστά στις οθόνες. Αποτελεί μια από τις πιο δυνατές εικόνες της ελληνικής τηλεόρασης. Η μουσική ανήκει στον Δημήτρη Παπαδημητρίου.


«To Νησί» – Σπιναλόγκα
Ένα διαφορετικό πρόσωπο της Κρήτης αντικρίσαμε το 2010 μέσα από την ιστορία της Σπιναλόγκας. «Το Νησί», η τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου της Βικτόρια Χίσλοπ διά χειρός Μιρέλλας Παπαοικονόμου, συνεπήρε το πανελλήνιο και κατέγραψε ρεκόρ τηλεθέασης. Γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στα χωριά Πλάκα, Άνω Ελούντα και Άγιο Νικόλαο, όπως και στην Σπιναλόγκα στο μέρος όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, η σειρά θεωρείται μια από τις πιο ακριβές παραγωγές της ελληνικής τηλεόρασης, με συνολικό κόστος 4 εκατομμύρια ευρώ. Η προβολή της σειράς αύξησε σημαντικά την επισκεψιμότητα της Σπιναλόγκας. Το τραγούδι τίτλων της σειράς, «Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου», είναι διασκευή του Μίνου Μάτσα, που ερμηνεύει η Ανδριάνα Μπάμπαλη.

«Της αγάπης μαχαιριά» – Κρήτη
Γραφικές εικόνες από το όμορφο νησί μάς πρόσφερε και η επιτυχημένη σειρά «Της αγάπης μαχαιριά», το 2006. Στο χωριό Στροβλές και το φαράγγι του Θερίσσου γυρίστηκε το σίριαλ του Στράτου Μαρκίδη, το οποίο εξιστορεί τη βεντέτα ανάμεσα σε δύο οικογένειες, τους Σταματάκηδες και τους Λεβεντογιάννηδες. Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται ο απαγορευμένος έρωτας του Σήφη (Κώστας Σόμμερ) και της Μαρίας (Φαίη Ζαφειράκου). Όμορφα φυσικά τοπία, άλογα, και η αξέχαστη ερμηνεία του επιβλητικού Γιάννη Βόγλη προσδίδουν γοητεία στη σειρά. Πρόκειται για μια δραματική εξιστόρηση ενός νεανικού ειδυλλίου, που θυμίζει τη «Νεράιδα και το Παλικάρι» του Ντίνου Δημόπουλου με τους Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Πριν από τρία χρόνια, και η καθημερινή σειρά «Μπρούσκο» μάς «μετέφερε» στα Χανιά. Πρωταγωνιστές της σειράς οι Αποστόλης Τότσικας, Ανδρέας Γεωργίου και Ελένη Βαΐτσου.

«Tζιβαέρι» – Κύθηρα

Πρώτος ο Λευτέρης Καπώνης μάς μύησε στην ομορφιά των Κυθήρων, το 1997, με το «Τζιβαέρι», σειρά στην οποία πρωταγωνίστησαν οι Βάνα Μπάρμπα, Γιώργος Βογιατζής, Κώστας Κόχλας και Κατερίνα Λέχου. Πρόκειται για ένα τηλεοπτικό δράμα το οποίο συνόδευσαν οι ήχοι του ομώνυμου τραγουδιού του Άκη Τριανταφύλλου, σε εκτέλεση Γιάννη Πάριου.




«Έτσι ξαφνικά» – Κύθηρα

Μερικά χρόνια αργότερα, τo 2004, επιστρέφουμε στο μαγικό νησί, μέσα από την πένα της Μιρέλλας Παπαοικονόμου, που ζει τον περισσότερο καιρό στα Κύθηρα, με την δραματική σειρά του Μega, «Έτσι ξαφνικά». Πρωταγωνιστές της σειράς ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η Βικτώρια Χαραλαμπίδου και ο Αιμίλιος Χειλάκης. Το τραγούδι των τίτλων αρχής «Κεραυνός και Αστραπή» ερμηνεύει ο Παντελής Θαλασσινός. Να σημειωθεί ότι η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη αυτή την περίοδο.

«Μυστικά και λάθη» – Ιθάκη
Το 2004, η Παναγιώτα Βλαντή, ο Αρης Λεμπεσόπουλος, η Βαλέρια Χριστοδουλίδου και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος μοιράστηκαν «Μυστικά και λάθη» στο δεύτερο μικρότερο κατοικημένο νησί των Επτανήσων, την Ιθάκη. Η σειρά της Στέλλα Βασιλαντωνάκη προβλήθηκε στον Alpha, με εικόνες από την πανέμορφη πατρίδα του ομηρικού ήρωα Οδυσσέα.

«Ιωάννα της καρδιάς» – Σύμη
Η σεναριογράφος Μιρέλλα Παπαοικονόμου, θα μας καθηλώσει ξανά το 2006, με μια συγκινητική, ανθρώπινη ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα από τα μαγευτικότερα νησιά των Δωδεκανήσων, τη Σύμη. Η «Ιωάννα της καρδιάς», την οποία υποδύεται η Γιούλικα Σκαφιδά, αναζητά τους πραγματικούς της γονείς -τη Ρένια Λουιζίδου και τον Ακη Σακελλαρίου- ανάμεσα στα πολύχρωμα νεοκλασικά που απλώνονται από τον Γιαλό(το λιμάνι) μέχρι το Χωριό, δημιουργώντας ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό σύνολο.

«Ο Φάρος» – Ρόδος
Ένα χρόνο μετά, η σειρά «Ο Φάρος» του Μανούσου Μανουσάκη, σε σενάριο Κάκιας Ιγερινού, με τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου, τον Γιάννη Αϊβάζη και τον Μέμο Μπεγνή στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, μάς «ταξιδεύει» στη γοητευτική Ρόδο. Μια έντονη ερωτική περιπέτεια μυστηρίου ξεκινά µε φόντο έναν αποµακρυσµένο φάρο του Αιγαίου.

«Περί ανέμων και Υδάτων» – Κέρκυρα
Το 2000 περιηγηθήκαμε στα γραφικά σοκάκια της Κέρκυρας και στις γοητευτικές παραλίες της, παρέα με τον Θανάση Βέγγο και τον Σπύρο Παπαδόπουλο, μέσα από την ρομαντική ηθογραφία της Κάκιας Ιγερινού, «Περί ανέμων και Υδάτων». Αξέχαστη συντροφιά μάς κράτησαν «Οι Χαρταετοί» του Μίκη Θεοδωράκη.

«Aλμα Λίμπρε» – Νάξος
Την ίδια χρονιά, η Ελένη Ζιώγα ως Δανάη, ανέδειξε την ομορφιά της Νάξου, μέσα από τη σειρά «Άλμπα Λίμπρε», στην οποία συναντά τον παιδικό της έρωτα Στέφανο (Νίκος Σεργιανόπουλος).

«Η αίθουσα του θρόνο» – Σύρος
Τέλος, ξαναγυρνάμε πίσω στο χρόνο και κάνουμε στάση στο 1998, οπότε και μια επιτυχημένη τηλεοπτική μεταφορά βιβλίου μάς «ταξίδεψε» στη Σύρο. Το βραβευμένο βιβλίο του Τάσου Αθανασιάδη, «Η αίθουσα του θρόνου», σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά ορχηστρικά κομμάτια της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, μας συνεπαίρνει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, που ξεχωρίζει για την κουλτούρα και την αρχιτεκτονική της.

Το κάθε επεισόδιο της σειράς ξεπερνούσε το 1 εκατομμύριο, τότε, δραχμές, με 35 πρωταγωνιστές και εκατοντάδες κομπάρσους. Μέσα από τη σειρά, ξεχώρισε η Μαρία Ναυπλιώτου, ενώ αξίζει να επισημανθεί η εμφάνιση του Νίκου Ρίζου (που ήταν και η τελευταία του) και του Αλέκου Αλεξανδράκη.

Πολλές, ακόμη, σειρές μάς έχουν ταξιδέψει σε μαγευτικά νησιά της Ελλάδος. Σε νησιά όπου οι πρωταγωνιστές περνούσαν τις διακοπές τους, όπως συνέβη με τη σειρά «Να με προσέχεις» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, στους Παξούς, με το «Παρά Πέντε» τουΓιώργου Καπουτζίδη στη Μύκονο, αλλά και με το «Ευτυχισμένοι Μαζί» στη Σέριφο.

entertainment.in.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024